Rohingyalar Danışma Komisyonu üyelerinin Arakan ziyareti

Rohingyalar Danışma Komisyonu üyelerinin Arakan ziyareti

Eski BM Genel Sekreteri Annan:- "Komisyonun bulguları ve tavsiyelerinin Arakan ve Rohingya toplumları arasındaki sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum"

YANGON(AA) - Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın başkanlığını yaptığı Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) Danışma Komisyonu üyelerinin Arakan ziyareti sona erdi.

Annan, Myanmar'ın eski başkenti Yangon'da düzenlediği basın toplantısında, komisyon üyelerinin bütün tarafları dinleyerek adaletli davranacağını belirtti.

Komisyonun tarafsızlığı konusunda şüpheleri olan herkesi kendileriyle görüşmeye davet eden Annan, "Bizden hoşlansınlar ya da hoşlanmasınlar herkesle konuşmak istiyoruz." dedi.

"Komisyonun bulguları ve tavsiyelerinin Arakan ve Rohingya toplumları arasındaki sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum" ifadesini kullanan Annan'ın, Arakanlı Müslümanlar için radikal Budist milliyetçilerinin kabul etmediği "Rohingya" ifadesini kullanması ise dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aung Lin, toplantının ardından hükümetin Arakanlı Müslümanlar için "Rohingya" ya da "Bengali" ifadeleri yerine "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini tercih ettiğini açıklamıştı.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. Ganalı diplomat Annan'ın başkanlığını yürüttüğü komisyonda, temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedilmişti. Komisyonun, istişareler sonrasında elde ettiği bulgular konusunda Myanmar hükümetine tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM'nin, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Rohingyalar hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler