Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı

Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1990 yılından bu yana yürürlükte olan Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü, yeni yönetmelik ile birlikte kaldırıldı. Artık seferberlik ve savaş hali ilanı Cumhurbaşkanı kararıyla alınabilecek.

Yeni Yönetmelik Neleri Değiştiriyor?

1983 tarihli Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'nun 19. maddesi ve 2019 tarihli Askeralma Kanunu'nun 57. maddesi gereğince, Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği, 24 Mayıs 1990 tarihinde yürürlüğe giren tüzüğün yerini aldı. Daha önce Bakanlar Kurulu tarafından alınan seferberlik ve savaş hali ilanı kararı, artık Cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek.

Yönetmeliğin Detayları

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı:

"24/5/1990 tarihli ve 90/500 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü"nün yürürlükten kaldırılmasına ve ekli "Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği"nin yürürlüğe konulmasına, 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'nun 19'uncu maddesi ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 57'nci maddesi gereğince karar verilmiştir."

Bu yeni düzenleme ile Türkiye'nin seferberlik ve savaş hali prosedürleri güncellenmiş oldu. Yönetmelik, gerekli görülen durumlarda Cumhurbaşkanı'nın hızlı ve etkin kararlar alabilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Yönetmeliğin Önemi

Seferberlik ve savaş hali, ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eden durumlarda devreye girmektedir. Yeni yönetmelik, bu tür durumlarda daha hızlı ve etkili bir yönetim mekanizması oluşturmayı hedeflemektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren bu yönetmelik, Türkiye'nin savunma ve güvenlik politikalarında önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.