Kazakistan’da sokak hayvanları gönüllülere emanet

Kazakistan’da sokak hayvanları gönüllülere emanet

Başkent Astana'da sokak hayvanlarının birçoğu, gönüllülerin açtığı barınaklarda korunuyor- Evini barınağa çeviren Jumabekova:- “Astana’da ayda 30’a yakın hayvan sahiplendiriliyor. Bazen de bir günde bize yaklaşık 30 hayvan bırakılıyor”- "Türkiye'de hayvan

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana’da hayvanseverler, kendi imkanlarıyla kurdukları barınaklarda yüzlerce sokak hayvanını korumaya çalışıyor.

Astana Valiliği verilerine göre, başkentte 10 binden fazla sokak hayvanı yaşıyor.

Hayvanseverler, kendi imkanlarıyla kurdukları barınaklarda yaklaşık 5 bin sokak hayvanına bakıyor.

Evini hayvan barınağına çeviren 42 yaşındaki öğretmen Baktıgul Jumabekova, AA muhabirine, hayvanseverlerin gönüllü çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dört yıl önce kurduğu barınaktaki hayvan sayısının giderek arttığını belirten Jumabekova, bunun, insanların hayvanlara karşı duyarsızlığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Jumabekova, barınağa kimi zaman yaralı hayvanların da getirildiğini kaydederek “Barınağımız şu an dolu. Ancak gelen hayvanları dışarıda bırakamıyoruz. Gerekli aşıları yaptıktan sonra sağlıklı hayvanlar grubuna alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Barınaktan hayvan sahiplenmek isteyenlerin az olduğuna işaret eden Jumabekova, “Astana’da ayda 30’a yakın hayvan sahiplendiriliyor. Bazen de bir günde bize yaklaşık 30 hayvan bırakılıyor.” diye konuştu.

Jumabekova, "Türkiye'de hayvanlar sokaklarda yaşayabiliyor. Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceyi bulduğu Astana'da ise yaşama şansları yok." dedi.

İnsanların hayvanlara kötü muamele ettiğine dikkati çeken Jumabekova, “Bazen araçlarıyla hayvanlara çarpıyorlar. Durmuyorlar bile. Yoldan geçenler, arabanın vurduğu hayvanı alıp bize getiriyor." ifadelerini kullandı.

Jumabekova, Astana Valiliğinin bu yıldan itibaren sokak hayvanları için destek olmaya başladığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Valilik, ilk kez bu yıl kısırlaştırma için bütçe tahsis etti. Eskiden sokak hayvanları, valiliğin geçici barınağına getiriliyordu. Sahipleri bulunmayanlar üç gün sonra öldürülüyordu. Şimdiyse aşıları yapıldıktan sonra hayvanlar, isteyenlere veriliyor.”

Astana Valiliğinin gelecek yıl ilk kamu barınağını inşa etmeyi planladığını aktaran Jumabekova, böylece çok daha fazla hayvanın hayatının kurtulacağını kaydetti.

Jumabekova, hayvanlara iyi davranmanın okullarda öğretilmesi gerektiğinin altını çizerek “Bizde kısırlaştırmanın ne olduğunu bilmeyenler var. Kedisi doğurduğu zaman yavrularını sokağa atıyorlar.” dedi.

- “Hayvanlar eşya olarak görülüyor”

Hayvan hakları alanında çalışmalar yapan İnucobo Kamu Kurumu Başkanı Liliya Sarsenova da toplumda hayvanların “eşya olarak görüldüğüne” işaret ederek “Kedi ve köpek yavruları, bir eşya gibi sokaklara atılıyor.” ifadelerini kullandı.

Hayvanlara kötü muamele edenler için cezai yaptırım olduğunu anımsatan Sarsenova, “Ancak kanunlar çalışmıyor ve hayvan ölümünde kimse cezalandırılmıyor.” dedi.

Sarsenova, sözlerine şöyle son verdi:

"Hayvan sahiplerinin sorumluluklarının artırılması için yeni yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler