"Türkiye Balkan coğrafyası için çok önemlidir"

"Türkiye Balkan coğrafyası için çok önemlidir"

Üniversite eğitimini Türkiye'de tamamlayan Kosovalı Güner Üreya, ülkesinde Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Diplomasisi Müdürü olarak görev yapıyor- Üreya:- "Türkiye gibi dinamik bir ülkedeki eğitim kurumlarının bize katacağı çok şey vardı. Kariyerimiz ve yapt

PRİŞTİNE (AA) - SİBEL VEZAJ - Lisans ve yüksek lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayan Kosova Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Diplomasisi Müdürü Güner Üreya, Türkiye'de eğitim almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Türkiye gibi dinamik bir ülkedeki eğitim kurumlarının bize katacağı çok şey vardı. Kariyerimiz ve yaptığımız işler de bunu bir şekilde bize ispatlıyor." dedi.

Kosova'nın güneyinde, Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Prizren'de 1973 yılında doğan Üreya, ilköğretimi ve liseyi ülkesinde tamamladı. Üreya, Pedagoji Yüksek Okuluna devam ederken 1994 yılında Türkiye'nin "Büyük Öğrenci Projesi" ile sunduğu burs imkanlarıyla tanıştı ve öğrenim hayatına Türkiye'de devam etmeye karar verdi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olan Üreya, ardından Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans programını tamamladı. Üreya, "öğrencilik hala bitmedi" diyerek Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde yönetim bilimi dalında doktora programına devam ediyor.

Hem Türkiye hem de Kosova'da farklı görevlerde çalışan Üreya, Türkiye'de TRT Dış Yayınlar Dairesi Dinleme Servisinde yaklaşık 7 yıl, ardından Kosova'nın Ankara Büyükelçiliğinde de iki dönem görev yaptı. Kosova'da ise Başbakanlık ile çeşitli bakanlıklarda yüksek düzeyli memur ve siyasi danışman olarak çalıştı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına Bağlı Kurumsal Kapasitelerin Geliştirilmesi konusunda da 17 ay danışmanlık yapan Üreya, şimdi ise Kosova Dışişleri Bakanlığında Ekonomi Diplomasisi Müdürü görevini yürütüyor.

Üreya, Türkiye'de aldığı eğitimin kariyerine etkilerini ve Türkiye'ye dair izlenimlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'de okumayı tercih etmesinin en önemli nedenlerinden birinin iki ülke arasındaki "yakınlık" olduğunu dile getiren Üreya, bunun coğrafi yakınlıktan ziyade gönül yakınlığı olduğunu ifade etti.

Üreya, o zamanki ismiyle "Büyük Öğrenci Projesi" gibi bir imkan sunulunca Türkiye'de okumanın daha da çekici hale geldiğini kaydederek "Türkiye'yi tercih etmemin temel gerekçesi her şeyden önce duygusal veya gönül bağının olması, yani aidiyet bağının bulunması. Türkiye gibi dinamik bir ülkedeki eğitim kurumlarının bize katacağı çok şey vardı. Kariyerimiz ve yaptığımız işler de bunu bir şekilde bize ispatlıyor." diye konuştu.

1990'lı yıllardaki dönemin koşullarına göre çok iyi şartlarda okuduklarını söyleyen Üreya, "Malumunuz 1990'lı yıllarda Türkiye, o zamanki imkanlara göre cömert davrandı. Tabii günümüzde bildiğim kadarıyla imkanlar daha iyi. Ama o dönemdeki imkanlara da minnettarız, çok yüksek rakamlar olmasa da kendi ayaklarımız üzerinde duracak kadar, konaklama ve ulaşım imkanı gibi kolaylıklar vardı. Proje sayesinde en güzel şekilde eğitimimizi tamamlama fırsatı bulduk. Tabii günümüzde imkanlar, ekonomik kalkınma ve ekonomik büyümeyle öğrencilerimizin daha iyi koşullarda okuduğunu görmek bizi çok mutlu ediyor." dedi.

- "Türkiye benim için çok büyük anlam ifade ediyor"

Üreya, Türkiye'nin kendisi için çok büyük anlam ifade ettiğini belirterek Türkiye ile dil, kültür ve din birliğinin bulunduğunu vurguladı. Üreya, "Kosova'dayız, Kosova bir parçamız oluyor. Diğer parçamız da Türkiye oluyor, bu da doğal bir şey. Bizim için güzel bir şey çünkü bu tür şeyler olumlu yönde kullanıldığında ülkeler arasındaki ilişkilere de çok olumlu etkileri olacaktır." ifadesini kullandı.

Bu noktaya gelmesinde Türkiye'deki eğitim hayatının büyük katkısı olduğuna işaret eden Üreya, Kosova'daki gençlerin Türkiye'de okumasını istediğini, bu eğitimin onlara farklı bir bakış açısı ve perspektif sunacağını söyledi.

Kosova ve Türkiye ilişkilerine hem Türkiye'de görevde bulunduğu sürede hem de şu anki görevinde katkı sunmaya çalıştığını ifade eden Üreya, şunları kaydetti:

"İki ülkeyi tanımanın getirdiği avantajlar var ve o avantajları olumlu yönde kullanmaya çalışıyorum. Kosova'daki barışa, istikrara, kalkınmaya, bölge barışına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu profilimizde tabii ki Türkiye'nin payı çok büyüktür. Çünkü kişisel gelişimimizde, özellikle üniversite eğitimimizde Türkiye'de gördüğümüz ve oradaki hocalarda aldığımız eğitim bizi bu noktalara getirdi. Bu konuda minnettarız. İnşallah gelecek nesiller de aynı şekilde aynı yolda devam edeceklerdir."

Türkiye'nin, dünyada ve özellikle Ortadoğu'daki gelişmelerden en az şekilde etkilenecek kadar güçlü potansiyele sahip olduğunu dile getiren Üreya, "Genel trendler ve istatistiklere bakıldığında ekonomik olarak Türkiye hem dimdik ayaktadır ve bu şekilde devam etmesi çok önemlidir. Türkiye hem kendi ülke insanı için hem de bölgemiz Balkanlar coğrafyası için çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler