Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanık hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumlarındaki salonda görülen duruşmada, iddianamede itirafları olan sanık eski binbaşı Ali Ercan, hazır olmadığını beyan ederek savunmasını daha sonra yapmak istediğini bildirdi.

Avukatı ile görüşerek savunmasını yapması istenen sanığın, görüşmesinin ardından daha sonra savunma yapacağını tekrarlaması üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Çekindiğin bir şey mi var, neden korkuyorsun? Diğer sanıklar yaşadıklarını anlatıyor, sen de anlat. Korkacak bir şey yok. Devletimiz büyük, gereken önlemi alır. Zaten devletimiz 15 Temmuz'da büyük olduğunu gösterdi." ifadelerini kullandı.

- 15 Temmuz'da sabaha kadar uyumuş

Daha sonra savunma yapan sanık Hakan Sandık, 2004'te Harp Okulundan mezun olarak göreve başlandığını, darbe girişimi öncesinde İstanbul'daki harp akademisinde yüzbaşı rütbesinde görev yaptığını beyan etti.

Tazeleme uçuşu için Ankara'ya geldiğini iddia eden Sandık, emniyetteki ifadesinde eşinin ağabeyi ile görüşmeye geldiği yönündeki beyanlarının doğru olmadığını belirtti.

Kara Havacılık Komutanlığına geldikten sonra taarruz helikopter taburuna gittiğini ve tabur komutanı Özcan Karacan'ın önce uçuş tulumunu giymesini söylediğini, ardından da uçuşun iptal olduğunu bildirdiğini aktardı.

Sandık, uçuşunun iptal edilmesi üzerine sabah saatlerine kadar uyuduğunu ifade ederek, Kara Havacılık Komutanlığına operasyon düzenlenmesi üzerine helikopter ile Akıncı Üssü'ne geçtiğini, kısa süre sonra da buradan ayrılarak İstanbul'a gittiğini bildirdi.

Darbe girişiminde bir faaliyette bulunmadığını ve silah kullanmadığını savunan Sandık, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Savunmanın ardından duruşma savcısı Aytekin Cenikli, iddianamede Ankara'ya birlikte geldiği sanık İzzet Çakan ile sağlık sorunları nedeniyle rapor adlıklarını hatırlattı ve "Raporluyken göreve gitmeniz uygun mu?" sorusunu yöneltti. Sandık, bunun uygun olmadığını belirterek, darbeye katılmadığını iddia etti.

Sandık, müşteki avukatlarının tazeleme uçuşuna kendi isteğiyle gelip gelmediği yönündeki soruya, amirlerinin sözlü emriyle Ankara'ya geldiği cevabını verdi.

- Akıncı Üssüne geçip sabaha kadar beklemiş

Sanık eski teknisyen astsubay Ahmet Yengil de savunmasında, iddianamede isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Yengil, 15 Temmuz'da amiri konumundaki Yarbay Halil Gül'ün, gece uçuşu olacağını, hazırlık yapmasını söylemesi üzerine mesaiyi terk etmediğini savundu.

Halil Gül'ün 21.30'da gelip "Terör saldırısı var, herkes helikopter başına" dediğini belirttiğini, kendisinin de teçhizatını alarak park alanına gittiğini anlatan Yengil, teknisyenliğini yaptığı Skorsky helikoptere binerek Akıncı Üssü'ne gittiğini söyledi.

Üste sabaha kadar hiçbir şey yapmadan beklediğini, o gece uçmadığını da iddia eden Yengil, sabah olup üs bombalanmaya başlayınca can güvenliği gerekçesiyle burayı terk edip evine gittiğini bildirdi.

Yengil, 17 Temmuz da saat 19.00 civarında Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gittiğini ancak yakalama ve gözaltı kararı bulunmadığının söylendiğini iddia etti. Yengil, buna rağmen ifade vermek istediğini belirttikten sonra gözaltına alındığını bildirdi.

FETÖ ile bir bağı olmadığını iddia ederek, kaçma şüphesi bulunmadığını savunan Yengil, tahliyesini talep etti.

Duruşma yarına ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler