6. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu

6. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çizer:- "Anadolu'nun seramik tarihi oldukça eskidir, neolitik çağa kadar uzanmaktadır"

KOCAELİ (AA) - Seramik sanatının imkan ve sınırlarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu, Kocaeli'de başladı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Demirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyinin iş birliğinde gerçekleştirilen sempozyuma, Türkiye, Hindistan, Pakistan, Slovakya ve Finlandiya'dan akademisyenler katıldı.

Gölcük Kazıklı Kervansarayı'ndaki açılışta konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevim Çizer, arkeolojik kazılarda seramiğin önemli bir unsur olduğunu belirterek, medeniyetlerin gelişmişlik düzeyini ortaya konulduğunu söyledi.

İnsanoğlunun kil ile hep tanışık olduğunu aktaran Çizer, seramiklerin toplumların inançlarını, korkularını da ifade ettiğini kaydetti.

Çizer, seramiğin, geçmiş dönemlerde insanların kendini dışa vurma şekli olduğunu dile getirerek, "Kili sulandırarak resim malzemesi olarak kullanmış. Yaşadığı mekanları mağaralardan başlayarak resmetmeye başlamış. Seramik tarihtir, bugün hala arkeoloji biliminin okuma ve belgeleme unsurlarından birisidir. Kazı buluntusu olarak uygarlık katmanlarının tanımlanmasında kullanılmaktadır. Anadolu'nun seramik tarihi oldukça eskidir, neolitik çağa kadar uzanmaktadır." şeklinde konuştu.

İslam dünyasının seramiği, mimaride çok iyi uyguladığına dikkati çeken Çizer, pek çok yapıda seramik örnekleri görülebildiğini bildirdi.

Sempozyum koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol da amaçlarının, alanında uzman pek çok sanatçıyı Kocaeli'de bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Seramik sanatının imkan ve sınırlarının geliştirilmesini, sanatçı, öğrenci ve sanatseverler arasındaki diyalogların artırılmasını amaçlayan sempozyum kapsamında yapılacak eserler, Gölcük'te kurulması planlanan "Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi"ne bağışlanacak.

Sempozyum, 24 Mayıs'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler