Türk-İş'ten milletvekillerine "esnek çalışma" mektubu

Türk-İş'ten milletvekillerine "esnek çalışma" mektubu

Konfederasyon, TBMM'deki tüm milletvekillerine özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulmasının yasal zeminini hazırlayan kanun tasarısıyla ilgili görüşlerini ve çekincelerini içeren mektup gönderdi- Türk-İş Genel Başkanı Atalay:- "Çal

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi düzenlemesine ilişkin TBMM'deki tüm milletvekillerine görüşlerini ve sakıncalarına içeren bir mektup gönderdiklerini ifade etti.

Atalay, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, mektupla milletvekillerine, yasa tasarısının kanunlaşması halinde beraberinde getireceği sorunları anlattıklarını söyledi.

TBMM'nin toplumun önemli bir kesimi olan işçiler için gerekli tutumları ortaya koyacağına inancının tam olduğunu belirten Atalay, "Çalışma hayatının mevcut sorunlarına çözüm önerileri bulmaya çalışırken, yeni sorun alanları oluşturacak bu düzenlemenin sakıncalarına dikkat çekmek, özellikle bu düzenlemenin taşeron uygulamasından daha büyük sorunlara neden olacağını anlatmak istedik" sözlerine yer verdi.

- Mektupta beş konuda talepler iletildi

Türk-İş Başkanlar Kurulu, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasına yasal zemin hazırlayan tasarıya yönelik endişelerini somutlaştırmak amacıyla toplanarak endişelerinin kamuoyuyla paylaşılması amacıyla imza kampanyaları düzenlendi. Toplanan imzalar 17 il merkezinde AK Parti İl Başkanlıklarına teslim edildi.

Türk-İş'in görüşlerinin ve çekincelerinin aktarıldığı mektupta da özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisinin yeniden yasal zemine taşınmak istendiği vurgulandı.

Mektupta, hükümetin eylem planında çalışma hayatını ilgilendiren birçok reform ve icraatın yer aldığı anımsatılarak, bunların önemli bir kısmının sosyal taraflarca da desteklendiği belirtildi.

Bu destekle birlikte, geçmiş yıllarda cumhurbaşkanı tarafından veto edilen "Özel İstihdam Büroları Aracılığıyla Geçici İş İlişkisi Düzenlemesi"nin yeniden yasal zemine taşınmak istendiğinin vurgulandığı mektupta, şu görüşlere yer verildi:

"Bu girişim işçi kesimi tarafında endişeye neden olmakta, sosyal taraflar arasındaki güven duygusunu zedelemektedir. Geçmişte, sosyal tarafların mutabakatıyla düzenlenmiş olan konular, bugün yeniden gündeme taşınmak istenmektedir. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu yılın ocak ayında 'Güvenceli Esneklik ve Özel İstihdam Büroları' başlıklı gündemle Üçlü Danışma Kurulunu iki kez toplamış ve sosyal tarafları 'genel düzeyde' bilgilendirmiştir. Konfederasyonumuz bu toplantılarda, güvenceli esneklik ve özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi düzenlemeleri hakkındaki endişelerini ve itirazlarını dile getirmiştir. Bunun sonucu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talimatı ve sosyal tarafların katılımıyla teknik bir çalışma grubu oluşturulmuş, konunun bu seviyede değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Teknik çalışmalar sırasında Konfederasyonumuz temsilcileri konuya ilişkin çekincelerini gerekçeleri ile birlikte bir kez daha yetkililere açıklamış, ancak herhangi bir ilerleme/iyileşme ve mutabakat sağlanamamıştır. Talep edilmesine rağmen sosyal taraflara yazılı bir taslak da verilmemiştir. Görüşmeler neticesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kendi hazırlayacağı bir tasarıyı sosyal taraflara göndereceğini ve ivedilikle yazılı görüş isteyeceğini bildirmiştir. Ancak tarafımıza herhangi bir taslak metin gönderilip, yazılı görüşümüz alınmadan hazırlanan 'İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Başbakanlık tarafından TBMM'ye sevk edilmiştir."

- "Türk-İş, bu durumu "işçinin kiralanması" olarak görüyor"

Mektupta, hazırlanan "İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun Tasarısı"nın ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurulunda gündeme alınacağı hatırlatıldı. Türk-İş'in bu durumu "işçinin kiralanması" olarak gördüğü bildirilen mektupta, şu önerilere yer verildi:

"Tasarıda özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulabilecek durumlar belirtilmiştir. Bunlardan askere giden, doğum iznine ayrılan, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde geçici işçi istihdamına konfederasyonumuzun bir itirazı bulunmamaktadır. Tam tersi bu alanların sorunlu olduğu düşünülmekte ve çözüm aranmaktadır. Önerdiğimiz çözüm bu alanlarda 'belirli süreli iş sözleşmesi' mekanizmasının geliştirilmesidir. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden özel istihdam bürosuyla sorumludur ibaresi tasarıya eklenmelidir. Koşullar oluşmadan geçici iş ilişkisi kurulması halinde, idari para cezasının yanı sıra bu şekilde çalıştırılan işçiler 'ilk günden itibaren geçici işverenin işçisi' sayılmalıdır."

Mektupta, geçici işçi çalıştırılacak işyerinde toplu iş sözleşmesi varsa işçinin 6356 sayılı Kanun'da öngörülen yararlanma koşulları ile işçinin çalıştığı işyerindeki toplu iş sözleşmesinin kapsamına girmesinin olanaklı kılınmasını öngören bir düzenlemeye tasarıda yer verilmesi istendi.

Aynı işkolunda çalışan sürekli işçilerle özel istihdam bürosu aracılığıyla istihdam edilen işçilerin, ücret başta olmak üzere eşit haklara sahip olmalarının sağlanması, suistimallerin önlemesi, SGK ile iş müfettişlerinin denetim ve objektif değerlendirmelerine yardımcı olunması, böylece cezai yaptırım uygulamalarında hukukiliği sağlamak ve özellikle emsal ücretin tespitini kolaylaştırmak amacıyla bir veri tabanı oluşturulması talep edildi.

Mektupta, işverenlerin geçici iş ilişkisiyle istihdam edilen işçi bilgilerini, en geç takip eden ay sonuna kadar SGK'ya bildirmesini sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğine işaret edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler