Emniyet kemeri takmamanın "sudan" bahaneleri

Emniyet kemeri takmamanın "sudan" bahaneleri

Trafik denetimleri sırasında vatandaşların emniyet kemeri kullanmamalarına ilişkin öne sürdükleri bahaneler dikkati çekiyor- Vatandaşlar, yanan veya suya yuvarlanan araçta sıkışmaktan endişe ettiklerini, sürücülük becerileri yüksek olduğu için çarpışmalar

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - Trafik denetimleri sırasında vatandaşlar, emniyet kemeri kullanmamalarına ilişkin şaşırtıcı bahaneler öne sürüyor. Vatandaşların, yanan veya suya yuvarlanan araçta sıkışmaktan endişe etmek, sürücülük becerileri yüksek olduğu için çarpışmalardan kaçabileceklerini düşünmek, rahat, kullanışlı bulmadıkları için emniyet kemeri kullanmamak gibi bahaneleri dikkati çekiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, vatandaşların emniyet kemeri kullanımına dikkat çekmek için çeşitli çalışmalar yürütülürken, denetimler de yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Bu kapsamda vatandaşlara emniyet kemeri kullanmadan yola çıkmamaları uyarısında bulunulurken, emniyet kemeri kullanımının sürücüler ve ön koltuktaki yolcular için ölüm olasılığını yüzde 50, arka koltuktaki yolcular için ise yüzde 75 oranında azalttığına dikkat çekiliyor.

Trafik kazası sırasında 5-9 yaş aralığındaki çocuklar için kullanılan çocuk koruma sistemlerinin ise yaralanmaları yüzde 52 oranında azalttığı, söz konusu yaş aralığındaki çocuklarda sadece emniyet kemeri kullanılmasıyla bu oranın yüzde 19'a kadar düştüğü vurgulanıyor.

- "İlginç" bahaneler

Emniyet ekiplerinin trafik denetimleri sırasında elde edinilen bilgilere göre, vatandaşlar emniyet kemeri kullanmamalarına ilişkin çeşitli ilginç nedenler öne sürüyor.

Bu yönde en çok söylenen bahaneler arasında "sürücülerin, yanan veya suya yuvarlanan araçta emniyet kemeri yüzünden sıkışacaklarından endişe etmesi" geliyor.

Bahaneler arasında "Emniyet kemerlerini rahat ya da kullanışlı bulmamak", "sürücülük becerilerinin yüksek olduğuna inanarak çarpışmalardan kaçabileceklerini düşünmek" de yer alırken, vatandaşların "emniyet kemeri takmanın sürücüler tarafından sürücülüklerine bir eleştiri gibi algılandığı", "hamile kadınların emniyet kemeri takmasının zorunlu olmadığı" ve "şehir içinde düşük hızda ilerlerken emniyet kemeri takılmasının gereksiz olduğu" düşünceleri de dikkati çekiyor.

Çocuk koruma sistemlerinin kullanılmaması için öne sürülen nedenlerin başında ise "çocukların bağlanmaktan hoşlanmadığı düşüncesi" geliyor. Söz konusu bahaneler arasında "çocuğun, bir yolcunun kucağında oturmasının güvenli olduğu düşüncesi" ve "çocuk koruma sistemlerinin çok pahalı bulunması" da yer alıyor.

- Emniyet kemeri kullanmamanın cezası 95 lira

Öte yandan alınan bilgiye göre, bu yılın ilk 3 ayında emniyet kemeri bulundurmamak ve kullanmamaktan sürücülere 25 bin 832, araç plakaları ile yolculara ise 5 bin 407 kez cezai işlem uygulandı.

Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda, emniyet kemeri bulundurmama ve kullanmamaya 95 lira para cezası kesiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan, Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu'nun oynadığı kamu spotu ile emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Filmde, yola çıkmaya hazırlanan bir otobüse binen Sofuoğlu, yolculara emniyet kemerinin önemini anlatıyor, yolculardan emniyet kemerini takmalarını istiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler