"Türkiye'de okumak ufkumu açtı"

"Türkiye'de okumak ufkumu açtı"

Türkiye Mezunu Nepalli Wostey: - "Türkiye'de okumak ufkumu açtı"- "Aldığım eğitim, profesyonel hayatımın belirlenmesinde de önemli rol oynadı"- "Türkiye bizim için çok önemli, çok iyi eğitim alınabilen bir ülke. Bu nedenle de Nepallilerin Türkiye'ye gelme

ANKARA (AA) - DİLDAR BAYKAN - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Cox's Bazar Ofisi Başkanı Shubhash Wostey, "Türkiye'de okumak ufkumu açtı. Güney Asya'dan çıkıp, bambaşka bir kültür çevresine, çok değişik bir topluma girip 5 seneden fazla zaman geçirdim. Yeni arkadaşlar ve çevreler edinmek, yeni düşüncelerle karşılaşmak benim açımdan yararlı oldu. Aldığım eğitim profesyonel hayatımın belirlenmesinde de önemli rol oynadı." dedi.

Wostey, Türkiye'de öğrenim görmenin hayatına yaptığı katkıyı ve Türkiye'de geçirdiği yılları AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'ye 1988 sonunda geldiğini ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki eğitimini 1994'te tamamladığını belirten Wostey, Türkiye'ye öğrenci olarak gelmesinin tesadüf eseri olduğunu kaydetti. Wostey, şunları kaydetti:

"Türkiye, bizim zamanımızda Nepal'de çok bilinmiyordu. Gençlerin çoğu ABD ya da diğer Batı ülkelerine gitmeye çalışıyordu. Ben de aynı düşüncedeydim. Bir konu vasıtasıyla Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçiliğinde görevli diplomatlara karşılaştık ve Türkiye'ye ilgim başladı."

Wostey, bu sürecin ardından Türkiye'ye burs için başvurduğunu ve kazandığını söyleyerek "Hükümet burslusu olmam Türkiye'de okumam için çok önemli bir nedendi. Tam burs almıştım." dedi.

Türkiye'de okumanın kendisine çeşitli imkanlar sunduğuna işaret eden Wostey, "Türkiye'de okumak ufkumu açtı. Güney Asya'dan çıkıp, bambaşka bir kültür çevresine, çok değişik bir topluma girip 5 seneden fazla zaman geçirdim. Yeni arkadaşlar ve çevreler edinmek, yeni düşüncelerle karşılaşmak benim açımdan yararlı oldu. Aldığım eğitim profesyonel hayatımın belirlenmesinde de önemli rol oynadı." diye konuştu.

Wostey, Nepal'de Türkiye'de eğitim alan dördüncü kişi olduğunu, Nepalli diğer öğrencilerin de burs alarak Türkiye'de eğitim görmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını anlattı.

Bu temaslarının olumlu netice verdiğini belirten Wostey, "Daha sonra birçok Nepallinin Türkiye'ye geldiğini öğrendik. Türkiye bizim için çok önemli, çok iyi eğitim alınabilen bir ülke. Bu nedenle de Nepallilerin Türkiye'ye gelmesi için çalıştık." dedi.

Türkiye'de İngilizce eğitim veren okulların artmasının da Nepalliler için bir avantaja dönüştüğünü kaydeden Wostey, Nepal'den Türkiye'ye gelen öğrenci sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Wostey, iki çocuğu olduğunu ve çocuklarının Türkiye'de eğitim almak istemeleri durumunda onlara seve seve destek olacağını söyledi.

Bangladeş'ten önceki görev yerinin Bulgaristan olduğunu ve buradayken ailesiyle Türkiye'yi ziyaret ettiğini, arkadaşlarıyla buluştuğunu anlatan Wostey, "Ailemi kaldığım yurda götürdüm. 5 sene yattığım ranzayı gösterdim. Okuluma götürdüm. İstanbul'u, Ankara'yı gezdik. Bu benim için çok anlamlı." dedi.

Türkiye göndereceği mesajdan ziyade "sunacağı bir minnettarlığı" olduğunu vurgulayan Wostey, "Böyle imkanlar sağladıkları ve sağlamaya devam edecekleri için minnettarım. İnşallah, Nepal'den gelen öğrencilerin eğitim almasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler de artacak." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler