Konya'da Hayat Konut Sahibine Güzel

Konya'da Hayat Konut Sahibine Güzel

Konya'da konut yatırım aracı olma özelliğini koruyor. Amortisman süresi 17-19 yıl arasında değişiyor.

Konya'da konut yatırım aracı olma özelliğini koruyor. Son yıllarda artan konut fiyatları ve kira sınırlamaları, yatırımcıların konuttan uzaklaşmasına neden olsa da, Konya'da amortisman süresinin kısalması yatırımcılar için hala cazip bir seçenek olduğunu gösteriyor.

Hangi İlçede Kiralık Ev Ucuz?

Sahibindex verilerine göre Konya'nın en ucuz kiralık konutları Meram ilçesinde bulunuyor. Meram'da Nisan 2022 döneminde konutların amortisman süresinin 33 yıl 1 ay olduğu görülürken, bu oran 2024 Nisan döneminde 19 yıl 9 aya düştü.

meram-amortisman-oranlari.jpg

Selçuklu'da Kiralar Uçtu!

Konya'nın en kalabalık ilçesi Selçuklu'da konutların değeri düşmüyor. Altın çağını yaşayan Selçuklu'da konut kiraları uçuk seviyeleri gördü. Sosyal imkanların fazla olduğu ilçede uygun fiyata kiralık ev bulma dönemi kapanmışa benziyor. İlçede yaşanabilir durumdaki konutların fiyatları 2 milyon liradan başlıyor.

selcuklu-amortisman-suresi.jpg

Selçuklu ilçesinde 2022 Nisan döneminde 31 yıl 3 ay olarak hesaplanan amortisman süresi, 2024 Nisan ayına gelindiğinde 18 yıl 5 ay bandında görüldü. Bu da Selçuklu'da konuta yatırımın doğru bir yatırım aracı olduğunu ortaya koyuyor.

Karatay'da Amortisman Süresi En Kısa!

Birçok kentsel dönüşüm çalışmasıyla adeta yepyeni bir kimliğe bürünen Karatay'da konut fazlalığı kira fiyatlarını etkilemiyor. Eski konutların ve dezavantajlı grupların bulunduğu semtlerde kira fiyatlarının kısmen düşük seviyelerde olduğu Karatay'da konut sahipleri kiraya verdikleri mülklerinden iyi paralar kazanıyor.

karatay-amortisman.jpg

Bu da amortisman süresine etki ediyor. Karatay'da Nisan 2024 ayında konutunu kiraya veren mülk sahipleri 17 yıl 7 ay içinde konutunun bedelini alabiliyor.

Konya Ortalaması

Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip şehri Konya'nın 31 ilçesi bulunuyor. 31 ilçenin ortalama amortisman süresi merkez ilçelerde hemen hemen aynı durumda. Konya'nın amortisman süresi ortalamasının 18 yıl 5 ay olduğu görüldü.

konya-ortalama-amortisman-genel.jpg

Konya'da Hangi İlçeye Yatırım Yapmak Uygun?

Konya'da kiralık ev fiyatları, ilçeye ve evin özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Meram en ucuz kiralık evlerin bulunduğu ilçe iken, Selçuklu ve Karatay'da kiralar daha yüksek. Amortisman süresine bakıldığında ise Selçuklu ve Karatay'da konuta yatırım yapmak daha cazip görünüyor.

Konut Amortisman Hesaplama

Konut amortismanı, satın alınan bir konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğini hesaplama işlemidir.

Hesaplama yöntemi:

  1. Yatırım maliyetini belirleyin: Bu, konutun satın alma fiyatı, tapu harcı, komisyon ve diğer masrafları içerir.
  2. Aylık kira gelirini belirleyin: Bu, tahmini aylık kira bedelidir.
  3. Amortisman süresini hesaplayın: Aşağıdaki formülü kullanarak amortisman süresini bulabilirsiniz:

Amortisman Süresi = Yatırım Maliyeti / Aylık Kira Geliri

Örnek:

  • Yatırım maliyeti: 2.000.000 TL
  • Aylık kira geliri: 10.000 TL

Amortisman Süresi = 2.000.000 TL / 10.000 TL = 200 ay

Yani bu örnekte, konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının 200 ayda, yani yaklaşık 16,66 yılda geri kazanılması beklenmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum