M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Selçuk'u bölüp ne yapalım?

Bir süredir kamuoyunda Konya Üniversitesi’nin, SÜ’de bulunan bazı fakülteleri bünyesine dâhil edeceğine yönelik iddialar var. Bu iddialara göre ilerleyen yıllarda fiziksel büyüklüğü nedeniyle bölünmesi gündeme gelecek Selçuk Üniversitesi’nden yeni bir devlet üniversitesi kazanacak Konya’ya ciddi bir çalım atılmış olacak. Bu söylenti öyle bir hal aldıktan sonra, konu hakkında aklıselim fikir üretecek kişileri arayarak ne düşündüklerini sormak istedim. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’la makamında 1 saat süren görüşmemizden konuyla ilgili bölümleri birazdan aktaracağım. Söz konusu Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesi olunca, işe Süleyman Bey’den başlamanın, onun fikirlerinin hangi yönde olduğunu öğrenmenin iyi olacağını düşündüm. Ardından sırasıyla, üniversiteler konusuyla yakından ilgili AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü ve KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun da görüşlerini aldım… Ve tabi Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker Hocanın da… Aklıselimin işaret edeceği yol olarak, yaptığım görüşmelerde sarf edilen düşünceleri ayniyle size aktarmak en güzeli…

REKTÖR OKUDAN: KONYA’NIN
YENİ ÜNİVERSİTE POTANSİYELİ VAR

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya’nın üniversiteler şehri olması için yapılacak her eylemi destekleyeceklerini, bunun aleyhindeki gelişmelere ise muhalefet şerhi koyacaklarını söyledi. İki vakıf üniversitesi ve iki devlet üniversitesinin Konya için yeterli olmayacağını kaydeden Rektör Okudan, “Konya her türlü gelişimiyle yeni üniversiteleri en çok hak eden şehirlerdendir. Konya Üniversitesi’nin kuruluşu ve başına bir rektör atanması memnuniyetle takip ettiğimiz, desteklediğimiz bir gelişmedir. Konya’nın yeni üniversiteleri kaldıracak potansiyeli de vardır. Bundan sonraki çalışmalar da bu yönde olmalıdır” dedi.

BÖLÜNME OLSUN AMA…

Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesiyle ilgili öteden beri çalışmaların olduğunu kaydeden Okudan, “Selçuklu Tıp Fakültesi’nin yerleşke alanında açılmasının ardından bölünmeyle ilgili bir sıkıntı görmüyorum. Selçuk Üniversitesi hem öğrencileri, hem akademisyenleri, hem fiziki ve ekonomik yapısı itibariyle bu işe hazır hale gelmiştir. Bu bölünmeden Konya’nın 3. bir devlet üniversitesine kavuşması sağlanabilir” diye kaydetti. Kamuoyunda Selçuk’un bölünerek kurulan Konya Üniversitesi’ne dâhil edilmesiyle ilgili söylentileri çok akıllıca bulmadığını anlatan Okudan şunları kaydetti:  Zaten bir üniversite kurulmuştur. Şayet Selçuk bölünerek Konya Üniversitesi’ne dâhil edilirse Konya’ya yeni bir üniversite kurulması için elimizde malzeme kalmaz. Konya Üniversitesi, güzel bir planlamayla yoluna devam ederken bizler, Konya kamuoyu Meram Üniversitesi’nin de Konya’ya kazandırılması için gayret sarf etmeliyiz. Konya’nın kazancına bir iş yapacaksak böyle davranmalıyız. Konya Üniversitesi’ne dâhil edilecek bir bölünmeyi ben tasvip etmem.

MİLLETVEKİLİ SAMİ GÜÇLÜ: KURULUŞ AMACINA TERS

AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, Selçuk Üniversitesi’nin bölünerek yeni üniversite ya da üniversiteler kurulabileceğini kaydederek, Konya Üniversitesi ile bunu ilişkilendirmenin doğru olmayacağını söyledi. Konya Üniversitesi’nin Türkiye’nin geleceğine dönük ihtiyaçlarına paralel olarak eğitim verme hazırlığında olduğunu anlatan Güçlü, “7 devlet üniversitesinin kuruluş amacı geleceğe dönük ihtiyaçlar düşünülerek belirlenmiştir. Şayet Selçuk Üniversitesi bölünerek Konya Üniversitesi’ne bu bölümlerin dâhil edilmesi istenseydi bu, üniversitenin kuruluş kanununda yazardı” dedi. Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesinin üniversite verimliliği açısından gerekli olduğunu vurgulayan Güçlü, “O bünyeden yeni üniversitelerin çıkması gerekiyor, teknik bir üniversite bu yolla kurulabilir. Konya Üniversitesi ise kuruluş amacına paralel olarak yoluna devam edecektir, olması gereken budur” diye kaydetti.

REKTÖR BABAOĞLU: TAKTİK HATA OLUR

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da, Konya Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarında yer aldığını kaydederek, SÜ bölünmeden Konya’ya yeni bir üniversite kazandırılmış olmasının o günlerde mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.. Selçuk Üniversitesi’nin 90 bin öğrencisi bulunduğunu buranın bölünmesiyle 30 bin öğrencinin Konya Üniversitesi’ne dâhil olması halinde Konya’nın gelecek 10 yıl içinde yeni bir üniversite talebinin olamayacağını anlatan Babaoğlu, böyle bir taktik hata yapılmamasını istedi. Kayseri’nin 2023 vizyonunda 10 devlet 10 vakıf üniversitesi bulunduğunu anlatan Babaoğlu, “Konya’ya ne kadar fazla üniversite kurulması sağlanırsa bu hem şehir hem de diğer üniversiteler açısından faydalı olur. Konya’ya gelecek öğrenci ve akademik kadro sayısı artar. Bu da şehrin her alanda kazancına olur. Bizim KTO Karatay Üniversitesi’nin kurarken sloganımız ‘Konya üniversiteler şehri oluyor’du. Bu sloganın gereği olacak kurulacak yeni devlet ve vakıf üniversitelerine katkı sağlamak isteriz. Bir de bugünlerde Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesini konuşmayı doğru bulmuyorum. Konya Üniversitesi kendi oluşumunu tamamlamak üzere yoluna devam etmelidir. Selçuk’un bölünmesiyle bu konu ilişkilendirilmemelidir” dedi.

REKTÖR MUZAFFER ŞEKER: KONU YÖK’ÜN KONUSU

Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi’nin mutlaka bölünmesi gerektiğine işaret ettikten sonra, bölünmeye karar verecek olanın da, bölünmenin ardından yaşanacak gelişmelerin de kendilerinin inisiyatifinde olmayacağını belirtti. Şeker, kendisine de SÜ’nün bölünerek yerleşke alanı dışındaki yerlerin Konya Üniversitesi’ne dâhil edilmesi yönünde görüşlerin geldiğini belirterek şunları söyledi: Bu iyi tartılması gereken bir tekliftir. Bunun olumlu yönleri de vardır, olumsuz yönleri de. Buna karar verecek biz değiliz, YÖK’tür. Biz şu anda Konya Üniversitesi’nin sağlam temeller üzerine oturması için çaba sarf ediyoruz. Konu üzerinde görüş belirtenlerin bu süreçte daha sağduyulu ve mantıklı hareket etmesi gerekiyor. Ben Konya Üniversitesi Rektörü olarak, YÖK bu yönde bir karar alırsa, buna olmaz demem, sevinirim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum