Çetinkaya: Ağız ve diş sağlığına önem verin

Çetinkaya: Ağız ve diş sağlığına önem verin

Diş Hekimi Özgür Çetinkaya ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen pek çok yanlış uygulama olduğunu ifade etti. Çetinkaya, birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını da belirtti.

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinç oluşmadığını ifade eden Diş Hekimi Özgür Çetinkaya, “Ağız ve diş hastalıklarında meydana gelen bozukluklar; beslenme, çiğneme problemleri, tat alma, gülme, kahkaha atma, uyku ve konuşma gibi fonksiyonel işlevleri negatif yönde etkileyebilmekte. Bunlara bağlı olarak da sosyal ilişkilerde zayıflama, utangaçlık, özgüven kaybı, anksiyete ve depresyon gibi psikososyal sonuçlar ortaya çıkabilmekte” dedi.

Bazı hastalıkların habercisi, ağız ve diş sağlığı bozukluğundan kaynaklanabilir

Sağlıklı diş ve diş eti için hekimlerin önerileri doğrultusunda uygulama yapılması gerektiği, aksi halde dişlerin ve diş etlerinin zarar görebileceğini dile getiren Özgür Çetinkaya, “Ağız ve diş sağlığı konusunda ortaya çıkan kimi sorunlar bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden ağzımız bir nevi vücudumuzun alarm merkezlerinden biridir. Diş fırçalama şeklinden fırça seçimine, macun kullanımından diş taşı temizliğine, süt dişlerinden ağız kokusuna kadar halk arasında bilinen yanlış ya da eksik bilgilerin paylaşılması diş ve ağız sağlığını tehlikeye atmaktadır” diye konuştu.

Diş fırçasında sertliğe dikkat edin

Sert diş fırçası kullanarak dişlerinin beyazlayacağını düşünenler yanılır diyen Çetinkaya, “Bu yanlış! Çünkü önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalıdır. Uçları düzgün sonlanmalıdır. Sert fırçalar diş etini tahriş eder, dişlerimizin minesine zarar verir ve dişlerde hassasiyet oluşturur” dedi. Diş etlerindeki oluşan kanamalara da değinen Çetinkaya, “Dişleri fırçalarken diş eti kanaması normal bir durum değildir ve diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı

Ağız kokusunu önlemek mümkün

Ağız kokusunu önlemenin mümkün olduğunu ifade eden Diş Hekimi Özgür Çetinkaya, “Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ve ağız kuruluğu, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bademcik iltihaplanmaları sonucu meydana gelebilir. Ağız kokusunun asıl nedeni olan yukarıda sayılan hastalıkların tedavisi yapıldıktan sonra ağız kokusu önlenebilir” dedi. Sami Gediz-Memleket