Konya Böyle Kaybetti

Konya Böyle Kaybetti

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye’deki tarım arazilerinin son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara düştüğünü açıkladı. Bu düşüşün temel nedenleri arasında nüfus artışı, yanlış arazi kullanımı ve sanayileşme yer alıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tarım arazilerinin endişe verici bir hızla azaldığını belirtti. Bayraktar, tarım arazilerinin son 20 yılda 2,6 milyon hektar azaldığını, bunun özellikle Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde belirgin olduğunu kaydetti.

Bayraktar, “Ülkemizde en fazla tarım arazisine sahip iller olan Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas’ta son 10 yılda tarım arazisi 1,8 milyon dekar azaldı. Bu kayıplar, Şanlıurfa’da yüzde 7,9, Ankara’da yüzde 3,5, Sivas’ta yüzde 1,8 ve Konya’da yüzde 1,4 oranında gerçekleşti” dedi.

Nüfus Artışı ve Yanlış Kullanım Etkili

Türkiye'nin toplam arazi miktarının 78,35 milyon hektar olduğunu ifade eden Bayraktar, son 20 yılda bu arazilerin uzun ömürlü bitkilerle birlikte 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara düştüğünü söyledi. Bayraktar, “Tarım arazilerinin azalması, özellikle artan nüfus, yanlış arazi kullanımı ve bilinçsiz sanayileşme gibi faktörlerden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Kişi Başına Düşen Arazi Azalıyor

Bayraktar, tarım arazilerinin azalmasının yanı sıra, artan nüfusla birlikte kişi başına düşen arazi miktarının da azaldığını belirtti. “2010 yılında kişi başına 3,3 dekar arazi düşerken, 2023’te bu oran 2,8 dekara geriledi” diyerek, tarım arazilerinin korunmasının önemine dikkat çekti.

İmara Açılma ve Hobi Bahçeleri Tehdidi

Bayraktar, birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerinin imara açılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarım arazilerinin hobi bahçelerine bölünmesinin tarım arazilerinin bütünlüğünü bozduğunu belirtti. “Küçük parsellere ayrılan bu alanlara yapılan konteyner, prefabrik ev, tiny house gibi yapılar tarım arazilerini yok ediyor. Bu yapılaşmaların köylerde sosyal yapıyı da olumsuz etkiliyor” dedi.

Koruma ve Verimlilik Vurgusu

Bayraktar, tarım arazilerinin verimliliğinin artırılması ve korunmasının gelecek nesiller için hayati önem taşıdığını belirterek, “Tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasında, maliyetlerin azaltılmasında ve teknolojinin verimli kullanımında tarım arazilerinin büyüklüğü ve bütünlüğü oldukça önemlidir. Tarım arazilerinin bölünmesi, üretim kapasitesini ve verimliliği olumsuz etkiler” diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.