Şakir Tuncay Uyaroğlu

Şakir Tuncay Uyaroğlu

Yanlış bildiklerimizin doğruları...

HAYATTA YAPAMAM. / HAYATTA OLMAZ.

Efendim, azizim, iki gözüm; etmeyin, eylemeyin. Ne demek, “Hayatta yapamam. / Hayatta olmaz. Fırsat eldeyken, hayatta iken, sağlıklı iken; sizden istenen neyse onu yapmaya çalışın. Malumunuz, öbür tarafta buna imkân bulamayacağız.

Öğrencime şiir ya da tekerleme okutacağım veya öğrencimi tahtaya kaldıracağım; mazeret hep aynı: Hocam, ben hayatta yapamam. / Hocam ben hayatta tahtaya kalkamam.

Ben de hemen devreye giriyorum ve iki cümleyi birbiri ardınca sıralıyorum: “Şu an biliyorum ve görüyorum ki hayattasınız, sağ ve sağlıklısınız. N’olur, istediğimi yapın, beni kırmayın. Şu an biliyorsunuz ki, hayatta değil sınıftayız. Eğer; hayatta, yani bahçede veya avluda olsaydık, sizden böyle bir şey istemezdim.”

Öğrencimde ve bütün sınıfta müthiş bir şok ânı... Şaşkın şaşkın bakışmalar... Konuşmacıyı anlayamamanın üzüntüsü, biraz da mahcubiyet.. Ve jeton düştükten sonra da, bir kahkaha nöbeti...

“Asla yapamam.”, “Okuyabileceğimi zannetmiyorum.”, “ O kadar medeni cesaretim yok, beni bağışlayın lütfen.”, “Beni mazur görün lütfen.” cümlelerinden birini söyleyecek yerde, “hayatta” sözüyle cümle kurarsanız, elbette başınıza gelene razı olacaksınız.

ÇIRPINIRDIN KARADENİZ…

Millî ve hamasi duygularımıza tercüman olan bu şiire, çocukluğumuzdan bu yana göz ve kulak aşinalığımız vardı. Ancak, bu şiir dinlediğimiz yerlerde ve okuduğumuz kaynaklarda hep farklı şekillerde karşımıza çıkıyordu.

Bazı eş dost meclislerinde şarkı ya da marş formunda seslendirilen bu esere sonradan yapılan eklemeler de, aslında şiirin özünü pek bozmamıştı; “Olsun bütün Kafkas eller, kurban Türk’ün bayrağına…” gibi. Ancak, bu kadar çeşitlilik olunca şiirin aslı unutulmuştu. Sevgili Yavuz Bülent Bâkiler üstadımızın sayesinde, şiir hakkında sağlıklı bilgiye nihayet ulaştık.

Şiir, Azerbaycan Türklerinden Ahmet Cavad tarafından 1914 yılında yazılmış ve Üzeyir Hacıbeyli tarafından da bestelenmiştir. Bazı kaynaklarda şiirin adı “Selâm Türk’ün Bayrağına…” şeklinde de geçmektedir.

Çırpınırdın Karadeniz,

Bakıp Türk’ün bayrağına!

“Ah!” deyirdin, hiç ölmezdim,

Düşebilsem ayağına!

Ayrı düşmüş dost elinden,

Yıllar var ki çarpar sinen…

Vefalıdır geldi giden,

Yol ver Türk’ün bayrağına!

İnciler dök gel yoluna

Sırmalar serp sağ soluna,

Fırtınalar dursun yana,

Selâm Türk’ün bayrağına!

Dost elinden esen yeller,

Bana şiir, selâm söyler.

Olsun bizim bütün eller,

Kurban Türk’ün bayrağına!

Yol ver Türk’ün bayrağına!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum