TBMM Başkanvekili Aydın:

TBMM Başkanvekili Aydın:

"Firma adına çalışan işçilerin (hizmet alımı) yaptıkları işlerle ilgili herhangi bir hukuki sorumluluğu yoktur. Ancak yapılan sözleşmeye göre yüklenici firmanın idareye karşı sorumluluğu vardır"

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM ile bağlı kurum ve kuruluşlarında hizmet alımı yoluyla firma adına çalışan işçilerin yaptıkları işlerle ilgili herhangi bir hukuki sorumluluğunun olmadığını ancak yapılan sözleşmeye göre, yüklenici firmanın idareye karşı sorumluluğunun bulunduğunu bildirdi.

Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Mecliste hizmet alımı yoluyla çalışan personele ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Firma adına çalışan işçilerin yaptıkları işlerle ilgili herhangi bir hukuki sorumluluğunun olmadığını belirten Aydın, yapılan sözleşmeye göre yüklenici firmanın idareye karşı sorumluluğunun bulunduğu personelin İş Kanunu ve sözleşme hükümlerine göre, görev yaptığını kaydetti.

Ahmet Aydın, Meclis bünyesinde gerçekleştirilen hizmet alımları ve hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personele ilişkin istatistikleri paylaştı.

Buna göre, 2015-2016 yıllarında TBMM bünyesinde çeşitli birimlerde çalıştırılmak üzere yapılan hizmet alımlarında farklı yüklenici firmalardan toplamda bin 822 personel hizmet alımı yoluyla çalıştı.

Aynı yıllarda en fazla alım ise temizlik hizmetlerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımında yapıldı. 2015-2016 yılları arasında 355 personelin bu alanda hizmet alımı gerçekleştirildi.

2015-2016 yıllarında Kamu Başdenetçiliği Kurumunda çeşitli birimlerde hizmet alımı yoluyla 142 personel çalıştı.

Aydın, TBMM'nin Ankara'da yerleşik birimlerde benzer hizmetlerde görev yapan kadrolu personelin ücretlerine ilişkin bilgileri de paylaştı.

Buna göre, öğretmen unvanlı kadro net ücreti 9. derece için TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'ndan önce başlayanlar 4 bin 480 lira, kanundan sonra göreve başlayanlar için 2 bin 992 lira olurken bakıcı anne unvanlı kadro net ücreti 11. derecede aynı kanundan önce başlayanlar için 3 bin 733 lira, kanundan sonra göreve başlayanlar için ise 2 bin 465 lira oldu.

11. derecede usta unvanlı kadro net ücreti, ilgili kanun öncesi göreve başlayanlar için 3 bin 904 lira, kanun sonrası göreve başlayanlar için 2 bin 638 lira olarak gerçekleşti. Yine aynı derecede aşçı unvanlı kadro net ücreti ise kanun öncesi göreve başlayanlarda 3 bin 717 lira, kanun sonrası işe başlayanlarda ise 2 bin 457 lira, aynı dereceden garson unvanlı kadro net ücreti, kanun öncesi göreve başlayanlarda 3 bin 715 lira, kanun sonrası göreve başlayanlarda 2 bin 457 lira, bulaşıkçı unvanlı kadro net ücreti kanun öncesi göreve başlayanlar için 3 bin 707 lira, kanun sonrası göreve başlayanlar için 2 bin 457 lira; hizmetli unvanlı kadro net ücreti kanun öncesi göreve başlayanlar için 3 bin 707 lira, kanun sonrası göreve başlayanlar için ise 2 bin 457 lira oldu.

Meclisin Ankara dışında yerleşik birimlerinde benzeri hizmetlerde görev yapan kadrolu personelden halıcı unvanlı kadrolu personel maaş ve diğer gelirler ortalaması 3 bin 980 lira olurken, dokumacı unvanlı geçici personel maş ve diğer gelirler ortalaması 2 bin 907 lira, desinatör unvanlı geçici personel maaş ve diğer gelirlerin ortalaması 3 bin 29 lira olarak belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler