Askeri üniformalı garson soruşturması tamamlandı

Beyoğlu'nda bir restoranda müşterilere askeri üniforma ile servis yapılması görüntülerine ilişkin soruşturma tamamlandı.

Beyoğlu'nda 16 Nisan 2024 tarihinde, sosyal medyada yayımlanan bir video büyük yankı uyandırdı. Videoda, yabancı uyruklu bir şahsın askeri üniforma ile bir restoranda müşterilere servis yaptığı görülüyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, görüntüler üzerine harekete geçerek soruşturma başlattı.

Şüphelilerin Kimlikleri ve İddianamenin Detayları

İddianamede, restoranın mesul müdürü Abdulkadir Güler, işletme sahibi Adnan Kalkmaz ve askeri üniforma giyerek servis yapan Suriye uyruklu Yousuf Jaafer'in kimlikleri tespit edildi. İddianamede, videonun devletin askeri teşkilatının şeref ve saygınlığını zedeleyici nitelikte olduğu belirtildi. Ayrıca, videonun düşünce özgürlüğü kapsamında hukuki koruma görmesinin mümkün olmadığı ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağıladığı ifade edildi.

"Kışkırtıcı Tutum ve Davranışlar"

Savcılık, videonun kışkırtıcı tutum ve davranışlar içerdiğini ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğunu vurguladı. Videonun sosyal medyada geniş yankı bulduğu ve kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu belirtildi.

Şüpheli Yousuf Jaafer'in Savunması

İddianamede, şüpheli Yousuf Jaafer'in ifadesine de yer verildi. Jaafer, "2017 yılında yasal yollarla Türkiye'ye geldim. 2022 yılında sosyal medya üzerinden video çekmeye başladım. Restoranda iki yabancı müşteri askeri üniformayı getirip video çekme teklifinde bulundu. Üniformanın üzerinde herhangi bir bayrak veya yazı yoktu, Türk askeri üniforması olduğunu bilmiyordum. Amacım kesinlikle Türk askeri teşkilatını aşağılamak değildi" dedi.

Savunmalarına İtibar Edilmedi

İddianamede, Jaafer'in videoyu daha sonra sildiği ve işletme müdürü ile sahibinin videodan habersiz olduklarına dair savunmalarının inandırıcı bulunmadığı belirtildi.

7 Yıl 6 Aya Kadar Hapis Talebi

İddianamede, Abdulkadir Güler, Adnan Kalkmaz ve Yousuf Jaafer'in "devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama" suçlarından toplamda 2 yıl 3 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Şüphelilerin yargılanmasına İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.