Sahurda ne pişirsem? Konya'nın meşhur yağ somunu tarifi

Sahurda ne pişirsem? Konya'nın meşhur yağ somunu tarifi

Konya'nın meşhur lezzetlerinden yağ somunu iftar ve sahur sofralarınıza çok yakışacak. Peki evde yağ somunu yapılır mı? Odun ateşinde pişirilenler kadar olmasa da evde de pratik bir şekilde yağ somunu yapabilirsiniz.. İşte evde kolay yağ somunu tarifi..

Konya’nın geleneksel lezzetlerinden biri haline gelen yağ somunu, Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanıyor. Konya'da sahir vakitlerde vatandaşlar her sabah namazı sonrası önce yağ somunu yiyip sonra işine gidiyor. Peki iftar ve sahur sofrasında yağ somunu olur mu? Tabi ki evde yapılan yağ somunu her ne kadar odun ateşinde pişen kadar olmasa da lezzetiyle Ramazan sofralarınızı şenlendirecek.

İftar ve sahur sofraları için sağlıklı, pratik, ekonomik ve tok tutan lezzetli tarifler Memleket'te..

Peki evde yağ somunu nasıl yapılır? Konya yağ somununu yoğuracağınız hamurla pişireceğiniz ekmeklerle yapabileceğiniz gibi, pide ya da bazlama ile de kısa sürede kolayca hazırlayabilirsiniz. Biz size pratik olması açısından pide ya da bazlama ile yağ somunu tarifi vereceğiz.

somunn3.jpg

Konya Yağ Somunu Tarifi

Malzemeler:

  • 2 adet bazlama veya küçük boy pide

  • Tereyağı (miktar isteğe bağlı)

  • Peynir çeşitleri (Olmazsa olmazlar, kaşar, küflü peynir, tulum peyniri)

  • Susam, çörek otu

somun1.jpg

Konya Yağ Somunu yapılışı

Yağ somunu için olmazsa olmaz adından da anlaşılacağı üzere tereyağı ve peynirdir. Somununuzun içeriğini damak tadınıza göre sucuk, pastırma, kavurma, hatta bal, helva gibi tatlı alternatiflerle bile zenginleştirmek sizin elinizde. Şimdi gelelim yağ somunu yapılışına:

Bazlama ya da pidemizin ortasını açıp içine önce rendelediğimiz kaşar peyniri, küflü peynir ve tulum peynirini istediğimiz kadar koyalım.

(Burada varsa eklemek istediğimiz sucuk, pastırma, kavurma gibi malzemeleri peynirin üzerine incecik yayıp) üzerine parça parça tereyağını ve çörek otu susam ekliyoruz.

Ekmeği kapatıp üzerine de bolca tereyağı sürüyoruz. (Malum yağ somunu..)
Yağ somununu alt üst ısıttığımız fırında 200-230 derece ayarında peynirler eriyene kadar yaklaşık 20 dakika kadar ısıtıyoruz.

İftar ve sahur sofrasında sıcak sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun

somun2.jpg

İftar ve sahur için tarif ve menüler:

Tavada Börek

Pratik iftar menüsü

Konya Yağ Somunu tarifi

Lorlu cevizli erişte tarifi

İftar menüsü, Konya usulü çorba, Kıbrıs usulü köfte, antioksidan salata..

Brokoli Çorbası, Tas Kebabı Tarifi, Kabak tatlısı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.