Sağlıklı yapımı kolay iftar menüsü: Konya usulü çorba, Kıbrıs usulü köfte, antioksidan salata..

Sağlıklı yapımı kolay iftar menüsü: Konya usulü çorba, Kıbrıs usulü köfte, antioksidan salata..

Ramazan ayının ilk iftarı bu akşam.. Sofralarınızı şenlendirecek pratik iftar yemeği tariflerini sizler için sunuyoruz.. 1. gün iftar menüsü: Konya usulü çorba, Kıbrıs usulü köfte, antioksidan salata, fırında sütlaç

İslam aleminin her yıl 11 ay özlemle beklediği Ramazanın ilk iftarı bu akşam yapılacak. İlk oruç mahmurluğu olsa da iftarda ne pişirsem, sahurda tok tutacak tarif var mı sorulmaya başlandı bile.. İftar ve sahur sofraları için sağlıklı, pratik, ekonomik ve tok tutan tarifler memleket.com.tr'de sizlerle..

Konya Usulü Yoğurt Çorbası:

Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt,
  • 1 yemek kaşık un,
  • 3 yemek kaşığı pirinç,
  • 1 yumurta, tuz,
  • 5 bardak su.
  • Üzerine: Tereyağı ve nane

yogurtcorbasi.jpg

Konya Usulü Yoğurt Çorbası yapılışı:

Süzme yoğurt tencereye alınır, yıkanmış pirinç, yumurta ve un eklenerek çırpılır. Bir miktar su eklenen karışım homojen hale gelene kadar el çırpıcısıyla iyice çırpılır. Suyu eklenen yoğurt çorbası ocağa alınarak, kısık ateşte besmeleyle aynı yönde çırpılarak pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Bir süre dinlenmeye bırakılan yoğurt çorbasına tuzu ve kuru nanesi ilave edilerek, yoğunlaşmışsa bir miktar daha kaynamış su ilavesi yapılarak iyice karıştırılır.

Nane ve isteğe bağlı kırmızı biberle eritilen tereyağı servis sırasında çorbaya eklenir.

Püf noktası: Tuz ve nane çorba pişene kadar eklenmemelidir. Yoksa çorbanız kesilebilir. Dİlerseniz çorbanıza haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz.

kibris-kofte.jpg

KIBRIS (PATATES) KÖFTESİ

Sadece 250 gram kıymayla yapılan Kıbrıs Köftesi ekonomik, çok lezzetli ve doyurucu bir yemek olarak iftar sofralarına çok yakışacak.

Malzemeler

  • 4-5 adet patates (yaklaşık 1 kg),
  • 250 gram kıyma,
  • 1 soğan,
  • 1 yumurta,
  • 2 dilim ekmek içi ya da 3-4 yemek kaşığı galeta unu,
  • maydanoz, tuz, nane, karabiber.

Not: Maydonoz ve baharatları damak tadınıza göre ekleyip çıkarabilirsiniz.

Kıbrıs/Patates Köftesi nasıl yapılır?

Patatesleri ince ince rendeleyin. Rendelenen patatesin suyunu elinizle sıkabildiğiniz kadar sıkıp süzün. İçerisine 1 soğanı yine rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Ekmek içi ya da 3-4 yemek kaşığı galeta ununu, yumurta, tuz ve kıyma ve baharatları ilave edin. Kıbrıs köftesini tüm malzemeler birbirine karışana kadar iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak düz bir tabağa dizin. Üzerini mümkünse streçle kapatarak en az 10 dakika dinlendirin.

kibris-kofte-iceri-001.jpg

Kıbrıs Köftesi nasıl pişirilir?

Derince kaba bolca yağ dökerek ısıtın. Hazırladığınız ve dinlendirdiğiniz köfteleri ısınmış içinde kendiliklerinden yüzeye çıkana kadar pişirin. Tavadan aldığınız köfteleri havlu üzerine alarak yağının süzülmesini bekleyip, servis tabağına alın.

Püf Noktası: Köfteler kızarırken yukarı çıkana değin dokunmayın. Yağın yüzeyine çıkan köftelerinizi hızla çevirip, nar gibi kızarttıktan sonra yağdan alın. Bu şekilde çoğunluğu patatesten oluşan Kıbrıs köftelerinizin dağılması ve kurumasının önüne de geçmiş olursunuz.

Kıbrıs köftesinin yanına ne yakışır?

Kıbrıs köftesinin yanına iftar sofrasında pirinç pilavı, fırında baharatlı patates ya da evde gençler ağırlıktaysa patates kızartması, makarna gibi alternatifler yapabilirsiniz.

morsa.jpg

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ MOR SALATA:

Malzemeler

  • Kırmızı lahana,
  • kırmızı pancar,
  • havuç,
  • isteğe bağlı mor ya da beyaz soğan,
  • limon, tuz, zeytinyağı.

Kırmızı lahanayı (rendenin yan tarafıyla) ince ince doğrayın, pancar ve havucu rendeleyin. Soğanları jülyen doğrayın. Limon, tuz ve zeytinyağını ilave ederek güzelce karıştırın. İsteğe bağlı olarak servise yakın içerisine nar taneleri ekleyebilirsiniz.

Püf Noktası: Kök sebzelerdeki vitamin ve minerallerin açığa çıkması ve salatanın lezzetini üst seviyelere taşımak için önce limon ve tuzunu ekleyerek güzelce karıştırın. Zeytinyağını birkaç dakika sonra ekleyin.

sutlac.jpg

FIRINDA SÜTLAÇ

Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 çay bardağı pirinç,
  • 1 yumurta sarısı,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 2 su bardağı su,
  • isteğe bağlı vanilya.

Fırın sütlaç nasıl yapılır?

Pirinci yıkayıp süzdükten sonra, 2 bardak suyla orta ateşte su çekilene kadar haşlayın. Diğer tarafta süt ve şekeri şeker eriyinceye kadar iyice karıştırın. Tencereyi ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine vanilyayı ve haşlanmış pirinçleri ilave edin.

2 yemek kaşığı nişastayı bir miktar suyla ezip içine yumurta sarısını ilave ederek, homojen bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırın. Yumurtalı karışıma kaynamış sütten ekleyip ılıştırdıktan sonra, tüm malzemeyi birleştirerek hızlıca karıştırın.

Bu sırada fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.

Pişen sütlacı güveçlere ya da ısıya dayanıklı fırın kaplarına bölüştürün. Sütlaçlar kaselere konulurken, taşma ihtimaline karşı ağzına kadar tam doldurulmamalı.

Sütlaçlarınızı derin bir fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde su doldurun.

Tepsiyi fırının üst kısmına verip sütlaçlarınızı üzeri kızarana kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin. Nar gibi kızaran sütlaçlarınızı fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Dilerseniz buzdolabına da kaldırabilirsiniz.

Püf Noktası:

Fırın sütlacının nar gibi kızarması için, önceden alt üst ısıttığınız 200 derecelik fırına verin ve bu aşamada fırının sadece üst kısmını açın. Bu şekilde sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacak, tepsiye eklediğiniz su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sertleşmeden eşit bir şekilde kızaracaktır. Burada fırını alt- üst veya fan ile çalıştırmayın. O şekilde sütlaç yemek gibi pişer, taşar, suyunu çekerek kurur. Ve üzeri de kızarmaz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.