Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Konyamızın akraba sporcuları 23

KONYA’DA BOKS VE EROĞLU KARDEŞLER

 

İlimizin boks sporunun 1939-40’lı yıllarda İdmanyurdu sahasında başlayıp, 1946 ve sonrasında Alâeddin Tepesi’nde bulunan Halkevi ve yanan Belediye Sineması’nda devam ettiği bilinmektedir.

İsmail Karakoçoğlu rahmetlinin İstanbul’da eğitimini tamamlayarak 1947 yılında Konya’ya dönmesi ile boks sporu şekil kazanmaya başladı. Özellikle 1952 yılında kapalı Trübün altında Boks salonu’nun hizmete girmesiyle Konya şampiyonlarını yetiştirmesi sinyalini verdi. Ali Kılınçoğlu, Mustafa Güzelipek, Hasan Fehmi Akın, Hakkı Akman, Muammer Akman, Şener Özdoğan, Cemal Erkök, Fuat Ünlü, Gani Küçüközmen, Saffet Birol, İbrahim Yılmaz Çetinalp, Şafak Tüzün, Abdullah Loras, Recep Raspacı, Sedat Üstünel, Aykut Gelmez, Ali Yomlu, Ahmet Loras, Sebahattin Çete, Vezir Balcıoğlu bu dönemin başarılı boksörleriydi.

            Necdet Akdeniz ve Mustafa Güzelipek’in antrenörlüğe yönelmesi, devamında 1968 Meksika Olimpiyatlarına katılan Ali Kılınçoğlu’nun da antenörlüğe başlamasıyla yeni şampiyonların yetişmesine vesile oldu. Kısa sürede olsa Hakkı Akman’ın siyah-beyaz Konyaspor’a takım kurmasıyla Konya’da boksunun biraz daha kökleşmesini sağladı.

            Nuri Eroğlu, Hamdi Yiğit, Mehmet Kumuna, Ferzande Işık, Hasan Oğuz, Turan Çumralıgil, İsmail Odunkıran, Nihat Kılınç, Erol Zongür, Ömer Güldağ, Bayram Karaşahinoğlu, Celal Hayaloğlu, Faruk Değiş, Muharrem Cankurt, Mehmet Elma, Seyfi Erciyes, Recep Paketçi, Mustafa Dündar, Yücel Olgunçelik, Sabahattin Telek, Ayhan Gelmez, M.Ali Elma, Ahmet Elma, Şafak Kılıçoğlu, Kamil Eroğlu, Mehmet Karabulut…ve onlarca isim Boks Salonu’nda terleyen isimlerdi.

            1970’li yıllarda Nuri Eroğlu, Hamdi Yiğit, Hasan Oğuz, Ömer Güldağ, Turan Çumralıgil, Mehmet Kumuna, Bayram Karaşahinoğlu, Nihat Kılıcı, Erol Zongür, ve İsmail Odunkıran Ayyıldızlı formayı giyen boksörler olarak tarihe geçtiler.

            Bu dönemin en başarılı boksörlerinden biride Nuri Eroğlu oldu. Kardeşi Kamil Eroğlu, kendi çapında başarılı olsa da, hakemlikte zirve yaptı.

Babalarının askerden önce Bozkır’ın Kızılçakır köyünden gelerek Eski Garaj civarına yerleşmesi nedeniyle Sarıyakup Mahallesi’nde doğan büyüyen Nuri Eroğlu ve Kamil Eroğlu kardeşler 1970 ve 1980’li yıllarda başarılı boksörler olarak iz bıraktılar.

Özellikle ağabey Nuri Eroğlu Konya’dan yetişen ender boksörlerden biri olarak spor tarihindeki yerini aldı.

 

NURİ EROĞLU (1951)

 

Halen Ankara’da ikamet eden emekli Emniyet mensubu Nuri Eroğlu boks sporuna 1968 yaz mevsiminde Konya’da başladı. Eroğlu’nun boks sporu yapmasına en büyük etken Müslüman boksör Muhammed Ali’nin o yıllarda parlayışı neden oldu. Gene aynı dönemde Nuri Eroğlu, Konya ve Bursa Boks Takımları arasında yapılan ikili müsabakayı seyretmişti. Bu müsabakalar Nuri Eroğlu’nun içindeki boks sevgisini ateşledi ve Eroğlu arkadaşı Mustafa Özeken’le birlikte doğruca kapalı türübün altında bulunan Boks Salonu’nun yolunu tuttu. Çok geçmeden de Antrenör Mustafa Güzelipek nezaretinde antrenmanlara başladı. Aynı yıllarda 1968 Meksika Olimpiyatlarına katılan Ali Kılıçoğlu’da Eroğlu ve diğer boksörlere yardımcı antrenör olarak eldiven giydiriyordu. 3 yıl Konya’da boks yapan Nuri Eroğlu 1971 yılında askere gitti. 1971–72 yılında antrenör Kemal Yalçınkaya ve Emrullah Sultan nezaretinde Karagücü forması ile dövüştü. Nuri Eroğlu boksa başladığı üçüncü yılın sonunda derece yapmaya başladı.

1971 yılında Hollanda’da Ordulararası Dünya 2.

1972 yılında İtalya’da Ordulararası Dünya 1.

1973 yılında SSCB’de Almaatu Uluslararası Turnuva 1.

1974 yılında Polonya’da Uluslararası Turnuva 1.

1975 yılında Bulgaristan Sofya’da Balkan 2.

1977 yılında Doğu Almanya’da Avrupa 3.

1977 yılında Bursa’da Balkan Şampiyonu

1977 yılında Batı Almanya’da yapılan Avrupa Şampiyonası sonrası Nuri Eroğlu boks yapması zorlaştı. Çünkü Emniyetteki ağır görevi nedeniyle antrenmanlara zaman ayırması sıkıntı olmaya başladı. Emniyetspor’un kapanmasıyla da son noktayı koymuştu. Nuri Eroğlu 1979 yılında Ankara’da Kemal Sonunur ile yaptığı bir jübile maçı sonrası faal sporculuk hayatına son noktayı koydu.

48–51 ve son olarak 54 kiloda ringlerde rakiplerinin korkulu rüyası olan Nuri Eroğlu’nun yaşadığı hatıralardan biride 1977 yılında Konya’da gerçekleşti. Gösteri maçında yapılan açık artırmayı, o tarihte Konya Belediye Başkanlığı’na aday olan Mehmet Keçeciler kazanmıştı. Keçeciler, Nuri Eroğlu’na huzurda Kuranı Kerim ve saat hediye etmişti.

            7 kez Türkiye Şampiyonu olan Nuri Eroğlu, Emniyet Şube Müdürü emeklisi, Ankara’da yaşıyor, aynı zamanda Boks Federasyonu Teknik Kurul Üyesi

 

KAMİL EROĞLU (1955)

 

Ağabeyi Nuri Eroğlu’ndan etkilenerek 1972 yılında Boks Salonu’nun kapısından giren Kâmil Eroğlu, Ali Kılıçoğlu ve rahmetli Mustafa Güzelipek nezaretinde antrenmanlara başladı. 48–51–54 kilolarda 1982 yılına kadar eldiven giyen Kâmil Eroğlu, 50’nin üzerinde boksör olarak ringe çıktı.

            Grup birinciliklerinin yanı sıra 1978 yılında Ankara’da yapılan maçlarda Türkiye 2. oldu. Halen Konya’da yaşayan Eroğlu, 1980 yılında Bursa’da yapılan müsabakalarda Türkiye 3. oldu.

            1975–1999 yılları arasında Karayolları 3.Bölge Müdürlüğü’nde çalışan, 35 Şube emeklisi Kâmil Eroğlu, 1988 yılında Boks hakemliğine başladı. 1991 yılında Milli, 2000’de Avrupa Uluslar arası (EABA), 2003 yılında da Dünya ve Olimpiyat Hakemi (AİBA) oldu. 2010 yılından beri Boks Federasyonu Merkez Kurulu’nda görev yapıyor.

foto-1-062.jpg

Milli Boksör Nuri Eroğlu

foto-2-058.jpg

Nuri Eroğlu müsabakalar sonunda genelde eli havadaydı

foto-3-046.jpg

Gazete küpürü


foto-4-032.jpg

Gazete küpürü


foto-5-020.jpg

Avrupa Şampiyonasına katılacak Milli Takım Nuri Eroğlu baştan 3.

foto-6-013.jpg

Vatani görevi döneminde de şampiyon olan Nuri Eroğlu’nu komutanı da, makamında tebrik edip ödüllendirilmişti.

foto-7-007.jpg

Federasyonda görev yapan üç Konyalı..Hasan Oğuz, Nuri Eroğlu ve Kamil Eroğlu

foto-8-003.jpg

Kamil Eroğlu 10 yıl boks, 22 yıl faal olarak hakemlik yapmıştı


foto-9-003.jpg

Gazete küpürü

 

foto-10-004.jpg

15–17 Kasım 1974 İç Anadolu Ferdi Gurup Birinciliği seremonisinde Konya Takım İl Temsilcisi Cemal Erkök Antrenör Ali Kılınçoğlu…,Kamil Eroğlu, Fahrettin Cankurt, Celal Hayaloğlu…, Hamdi Yiğit, Faruk Değiş, …

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.