Burundi'nin UCM'den çekilmesi

Burundi'nin UCM'den çekilmesi

Burundi, Uluslararası Ceza Mahkemesinden resmi olarak çekildi

BUJUMBURA (AA) - Burundi'nin, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) resmen çekildiği bildirildi.

Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Burundi'nin UCM'yi kuran "Roma Statüsü'ne taraflığını" resmi olarak sonlandırdığı belirtildi.

Burundi'de Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi'nin (CNARED) Sözcüsü Jeremie Minani, "Alınan bu kararla rejimin çıkmaza girdiğini görebiliriz. Burundi UCM'den çekilse bile ülkedeki şiddet olaylarının açıklığa kavuşturulması için açılan ön soruşturma devam edecek." dedi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Gaston Sindimwo, bu ay başında, Burundi'nin uluslararası bir komplo içinde olduğunu, yok edilmeye çalışıldığını, UCM'den çekileceklerini ve bunun sonuçlarına da katlanacaklarını duyurmuştu.

Adalet Bakanı Aimee Laurentine Kanyana da geçen hafta meclisteki konuşmasında, "UCM'nin kalkınma aşamasındaki ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemeye çalıştığını tespit ettik. Bazı yetkililere açılan soruşturmaların, Batılı güçlerin talebi üzerine başlatıldığı konusunda hiçbir tereddütümüz yok." ifadesini kullanmıştı.

- Şiddet olayları 1 yıldır sürüyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede şiddet olayları çıkmıştı.

UCM, nisanda, Burundi'deki şiddet olaylarının açıklığa kavuşturulması için ön soruşturma başlatmış, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de geçen ay, ülkedeki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere Burundi'ye uluslararası bir soruşturma komisyonu gönderme kararı almıştı. Bunun ardından hükümet, iki hafta önce UCM'den geri çekilmek istediğini duyurmuştu.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 124 ülke taraf.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler