Dolu ve soğuk hava Konya'nın tarım alanlarına ne kadar zarar verdi?

Dolu ve soğuk hava Konya'nın tarım alanlarına ne kadar zarar verdi?

Karapınar ilçesinde dolu yağışı ve düşük sıcaklıklar, tarım alanlarında zarara yol açtı. Yetkililer, zararın etkilediği bölgelerde incelemelerde bulunarak çiftçilere tavsiyelerde bulundu.

Zarar Sınırlı Bölgelerde Etkili Oldu

Konya'nın Karapınar ilçesinde etkili olan dolu ve düşük sıcaklıklar, bazı tarım alanlarında olumsuz etkilere neden oldu. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Karapınar İlçe Tarım Müdürü Ramazan Güneri ve Ziraat Odası Teknik Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, zararın meydana geldiği bölgelerde incelemelerde bulundu.

Dolu ve soğuk hava Konya'nın tarım alanlarına ne kadar zarar verdi?

Konyalı Çiftçilere Öneriler

Yetkililer, zararın belirli bir hatla sınırlı olduğunu belirtti. Özellikle mısır tarlalarının soğuktan etkilendiğini vurgulayan uzmanlar, çiftçilerin tarlalarını bozmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Bitkinin büyüme noktası toprağın altında olduğu için 5-10 gün içinde bitkiler eski halini alacaktır. Çiftçilerin tarlalar tava gelir gelmez ara çapası yapmaları gerekir. Çapa ile birlikte azotlu gübre uygulaması yapmalarının, bitki yaprakları normale gelince de üstten aminoasit gibi stres azaltıcı uygulamalar yapmaları sonrasında damlamayı döşeyip normal bakıma devam etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. Ayrıca, şeker pancarı ve yağlık ayçiçeği için dekardaki bitki sayısı 7 bin ve üzeri olan çiftçilerin de tarlalarını bozmamalarında fayda olduğu belirtildi.

Dolu ve soğuk hava Konya'nın tarım alanlarına ne kadar zarar verdi?

Tarsim Sigortası Olan Çiftçilere Uyarı

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Tarsim sigortası olan çiftçilerin mutlaka başvurularını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Üner, zarar gören tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çiftçilere Geçmiş Olsun Dilekleri

Durmuş Üner, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Bu tür olumsuz hava koşulları karşısında çiftçilerimizin yanında olacağız ve gereken tüm desteği sağlayacağız" dedi. Yetkililer, çiftçilerin zararlarını en aza indirmek için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.