2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Milli Savunma Bakanı Işık:- "Dış kaynaklı 200 subay, 500 astsubay alımı için çağrıya çıktık. Şu anda bu 700 kişiye mukabil başvuru bu sabah itibarıyla 24 bin 330'e ulaşmış. Ay sonuna kadar süre var. Muhtemelen 30 bini geçecek"- CHP İzmir Milletvekili Temi

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Dış kaynaklı 200 subay, 500 astsubay alımı için çağrıya çıktık. Şu anda bu 700 kişiye mukabil, başvuru 24 bin 330'e ulaşmış. Ay sonuna kadar süre var. Muhtemelen 30 bini geçecek." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında askeri kurumlara yönelik düzenlemelere işaret etti.

Türk halkının ordusuna olan sevgi ve güvenine dikkati çeken Temizel, ancak darbe girişimine ilişkin yanıtlanmayan soruların kafalarda karışıklığa yol açtığını söyledi.

Temizel, şöyle devam etti:

"15 Temmuz hain darbe kalkışması sırasında ne olduğunu tam olarak anlayamamaktan ve sürekli olarak da belirli sorulara yanıt aramaktan ötürü içi rahat etmeyen, huzursuz bir insan haline geldim. Bizler halkın temsilcisiyiz. Halk bize ne olduğunu soruyor. Söyleyebileceğimiz tek şey ordu içinde bir grup Fethullahçı Terör örgütü mensubunun darbe girişiminde bulunduğu, demokrasiden yana tüm güçlerin ölümü göze alarak karşı koyması sonucunda da darbecilerin amacına ulaşamadığıdır. Sayın bakan da neredeyse kelimesi kelimesine bu tanımı yaptı. Buraya kadar tamam da arkadaşlar bir sürü de yanıtlanmayan soru var. İlk olarak FETÖ'nün örgütlenme yapısına ve hiyerarşisine baktığımız zaman bu tanımlamadan ibaret olmadığını görüyoruz."

Darbe girişimi sonrasında KHK'ler ile yapılan düzenlemelerin büyük çoğunluğunun askeri kurumlara ve orduya yönelik olduğunu vurgulayan Temizel, birden bire bin yıllık geçmişi olan kurumun bu ölçüde değişikliklere uğramasının sorunlara yol açabileceğini savundu.

-"Neden yedek ödenek istemediniz?"

Temizel, Türkiye'nin savaştan kaçarak kendisine sığınanlara faturalı olarak 13 milyar dolar harcama yaptığının açıklandığını hatırlatan Temizel, ancak bu harcamanının hangi kanallardan yapıldığına ilişkin bilgi olmadığını söyledi.

Savaştan kaçan insanlara yardım etmenin herkes tarafından kabul edildiğini, ancak mali boyutunun açıklıkla ortaya konması gerektiğini belirten Temizel, "Bu harcamaları yapan kuruluşların TBMM'ye gelip de 'Biz böyle sosyal bir görev yapıyoruz. O yüzden de bize ödenek verin' demesi gerekmez mi? Burası Plan ve Bütçe Komisyonu. Bize bir şey gelmedi. Bu komisyondan bir şey sorulmadı. Neden yedek ödenek istemediniz? Bütün dünyaya bu kaynağı niye göstermediğiniz? Bunun hangi kuruluşlardan, hangi bakanlıklardan yapıldığını niye ortaya koymadık, niye koymuyoruz?" sorusunu yöneltti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da özellikle darbe girişimi sonrası bazı görüntülerin ordunun itibarını zedelediğini belirterek, bu konuda herkesin hassas davranmasını istedi.

-"Bu sabah itibarıyla başvuru sayısı 24 bin 300"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, milletvekillerinin soruları üzerine, hem terörle mücadele harekatı hem de Suriye ve Irak'taki gelişmeler dolayısıyla özel kuvvetlerin personel ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Işık, "Dış kaynaklı 200 subay, 500 astsubay alımı için çağrıya çıktık. Şu anda bu 700 kişiye mukabil, 22 binin üzerinde müracaat oldu. Ay sonuna kadar süre var. Muhtemelen 30 bini geçecek. 24 bin 300'e ulaşmış bu sabah itibarıyla. Bu dış kaynak. Zaten iç kaynaktan sürekli gerekli takviyeyi yapıyoruz." diye konuştu.

Bakan Işık, TSK'da darbe girişimine karışan personel sayısına ilişkin milletvekillerinin soruları üzerine de kara, deniz ve hava kuvvetlerinden 150 amiral ve generalin darbe teşebbüsünde bulunduğu için tutuklu veya ihraç edildiğini ifade etti. Bunun vahim bir durum olduğunu belirten Işık, "Neredeyse ordumuzdaki her iki generalden biri darbe teşebbüsüne iştirak etmiş." dedi.

-TSK'dan ihraç edilenler

Ne kadar askerin fiili olarak darbeye teşebbüs ettiğinin adli sürecin sonunda ortaya çıkacağına dikkati çeken Işık, şöyle şunları kaydetti:

"İhraç ettiklerimizin 2 bin 259'u Kara Kuvvetlerinden, 87'si Kara Kuvvetlerinde general. Bin 184'u subay, 446'sı astsubay, 539'u uzman erbaş. Bunların tamamı o gün fiilen dışarı çıkmış olan değil. Deniz kuvvetlerinde 31 amiral var, 194 subay, 135 astsubay var. 8 uzman erbaş, 6'da sivil memur var. Hava Kuvvetlerinde 32 general var. 566 subay, 173 astsubay var."

-"Orduda modernleşmeye hız verilmeli"

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türk Silahlı Kuvvetlerinde darbe girişimine yol açan etmenlerin çok iyi ortaya konmasını istedi.

Ordu yıpratılmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Aksu, "Sistem darbe üretiyor denilerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin sisteminin değiştirilmesi kolaycı bir yaklaşımdır. Tüm zaafı sisteme bağlayan anlayış sorunların bir kısmının görmezden gelinmesine ve bunlara yönelik çözüm üretilmemesine ve risklerin devam etmesine yol açacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Aksu, yeni stratejik güvenlik anlayışı geliştirilmesinin ve orduda modernleşme adımlarına hız verilmesinin de bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler