WIRELESS ÇOCUKLARA ZARARLIMI?

 

 

WIRELESS ÇOCUKLARA ZARARLIMI?

 

 

     İngiliz “Independent” gazetesinde yer alan bir habere göre kablosuz internet (Wi-Fi) bağlantıları yüzünden şehirlerin üzerinde manyetik bulutlar meydana geliyor. Doğal manyetik alandan 1 milyar kat daha güçlü olan bu dalgalar beyin hücrelerini öldürme, sinir sistemi rahatsızlıkları hatta kanserojen etki gibi pek çok soruna yol açabiliyor.

     Ayrıca; Uzmanlar, kablosuz internet ağı olan yerlerde 1,5-2 yaşından küçük çocukları, hamileleri etkilediği konusunda hemfikir. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzman Dr. Murat Yıldırım’a göre teknolojik gelişmelerin yol açabileceği sağlık sorunlarını tam olarak öngörmek imkânsız. Ancak radyo, televizyon, telsiz verici istasyonları, uydu iletişim sistemleri ve GSM cihazları gibi günlük hayatta sık karşılaştığımız elektromanyetik dalga yayan aletlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği konusunda herkes hemfikir. Dr. Yıldırım, “Yapılan araştırmalarda yüksek gerilim hatlarına yakınlık arttıkça çocuklarda lösemi sıklığında artış olduğu görülmüştür” diyor. Başka çalışmalarda da diğer çocukluk çağı kanserlerinde artış olabileceğine dair veriler elde edilmiş olsa bile bu konunun kesinlik kazanmadığını söyleyen Yıldırım, “Yapılan çalışmalar günlük hayatta kullandığımız televizyon, bilgisayar ve cep telefonları başta olmak üzere birçok elektronik aletin yaydığı radyasyonun boğazda kuruluk, gözlerde ağrı ve görme bozukluğu, baş ağrısı, alerji, uykusuzluk, seslere karşı hassasiyet, işitme zorluğu ve yorgunluk haline yol açabildiğini göstermektedir” şeklinde konuşuyor. Yıldırım, özellikle telekomünikasyon alanındaki hızlı gelişmelerin çocukların cep telefonları ile tanışma yaşını düşürdüğü, bu nedenle de mobil telefonların beyin dalgalarında değişikliklere yol açtığı, zihinsel faaliyetleri azalttığı, uyku düzenini bozduğu yönündeki

 

     Bilim Adamları özellikle bebeklerin ve çocukların risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Evde yapılan bağlantıların da ciddi bir tehdit oluşturacağı belirtiliyor. İngiltere’de Başbakan Tony Blair’den bu konu hakkında çalışma yapması istenirken, Avrupa ülkesi Avusturya okullarda kablosuz ağ bağlantılarına tamamen yasak getirdi.

 

     Bu habere bir yorumda Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’den geldi. Murat Tuncer, yeni ürünler her ne kadar manyetik açıdan korunmalı olsa da cep telefonu ve bilgisayara mesafeli yaklaşmanın gerektiğini belirtti. Tuncer, özellikle çocukların cep telefonlarıyla buluşmasını engelleme konusunda aileleri ciddi şekilde uyardı.

     Sonuçta elektromanyetik bir radyasyon mutlaka bir zararı vardır, bence çocukları cep telefonundan telsiz telefondan televizyondan kablosuz ağlardan uzak tutmalıyız.

 

     Ne yaparsak yapalım çocukları elektromanyetik dalgalardan uzaktan tutamayız gibi görünüyor ama bizler yatak odalarımızda, çocuklarımızın odalarında en azından cep telefonlarını bırakmayarak, kullanmadığımız zamanlarda wireless bağlantımızı kapatarak rahat uyumalarını ve mental ağırlıklardan kısmen de olsa kurtarmış oluruz.

 

Peki ne gibi tedbirler alabiliriz:

 

Manyetik dalgalardan nasıl korunabiliriz?

Binalar trafolardan en az 100 m. uzakta inşa edilmeli.

Televizyondan en az 1 m. uzakta oturulmalı.

Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanılmalı, LCD ekran tercih edilmeli.

Çocuklar oyun amaçlı bilgisayar kullanmamalı eğer oynuyo ise en fazla günde 2 saat oynamalı,

açık hava alanlarına özendirilmeli.

Halojen ve floresan lambalar okuma lambaları olarak kullanılmamalı.

Çocuk odalarında TV ya da bilgisayar cep telefonu, bulundurulmamalı. Bu tür araçların yer aldığı odalarda ve duvarların arkasında çocuk yatağı olmamalı.

On altı yaşın altındaki çocuklara cep telefonu kullandırılmamalı.

Hoşca sağlıcakla kalın ama en önemlisi adam gibi adam kalın.

Haftanın Fıkra gibi olayları:

     Belki çoğunuz duymuşsunuzdur; şu “masa bitti” hikâyesini ama bir de duymayanlar için bir de ben anlatıyım. 1994 senesiydi. Bir arkadaşım okula bizi ziyarete gelmişti. Sonra başından geçen bir olayı anlattı. Bunlar bir yere makine vermişler. Verdikleri yerdeki artık köy ağası mıdır bilmem, bu makineyi alan adam yav aldım ama neyin nesi diye merakından makinenin düğmesine basıp açmış. Yanında kimse de yokmuş herhalde. Sonra fareyi fark ediyor. Bakıyor ki fareyi götürdükçe ekranda bir şeyde hareket ediyor. Bundan sonra butonu fark ediyor. Butona basıp bir pencereyi alıp taşımaya başlıyor. Daha sonra masanın kenarına kadar fareyi getiriyor. Ama pencerede daha orta yerde olan pencereyi daha kenara çekmek için masa yetmeyince açıyor telefonu masa bitti ne yapayım abii masa bitti masaa...

     Bir arkadaşımdan dinlemiştim. Bilgisayara yeni başlamış birisine telefonla yardımcı olunmaktadır.

Teknik servis elemanı:

- Şimdi bütün pencereleri kapatın.

Müşteri:

- Biraz bekleyin lütfen.

Biraz bekledikten sonra müşteri tekrar telefon başına gelir.

- Evin bütün pencerelerini kapattım. Ancak pencerelerle bilgisayarın ne alakası var anlayamadı.

     Yeni bilgisayar kullanıcılarından biri, bilgisayar aldığı şirketin ücretsiz danışma hattını arayıp şöyle bir soru sorar:

-Benim bilgisayarımın bardaklığı kirildi da ne yapabilirim?

Karsıdaki görevli:

-Efendim bizim bilgisayarlarımızın orijinalinde bardak altlığı falan yok. Belki aldığınız aracı kurumun promosyonudur.

-Ama bilgisayar kasasına bitişikti...

-Allah Allah, bir tarif eder misiniz.

-Bilemiyorum ama üzerinde “ Compackt Disc 24x” yazıyordu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum