Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Veli Ertan Hocamız Rahmetle Anıldı

Türkiye’de Yüksek Din öğretimi vermek üzere 24 Kasım 1962’de açılan Konya Yüksek İslam Enstitüsünün ilk müdürü ve hocası olan 1991 yılında Hakkın rahmetine kavuşmuş değerli hocamız Veli Ertan’a karşı kadirşinaslığımızı, vefamızı, takdir hislerimizi göstermek ve onu rahmetle anmak için 02/Aralık 2016 tarihinde NEÜ İlahiyat Fakültesi ve Türk Anadolu Vakfıyla birlikte bir program düzenledik.

 

Birbirimizin değerini bilmek ve takdir etmek bir kardeşlik hukukudur. Böyle bir anma programını düzenlemekten amacımız, hem ahirete irtihal eden Veli Ertan hocamıza ahde vefa göstermek, hem de Türkiye’de Yüksek Din Öğretimi tarihinin hafızasına katkı sağlamaktır.

Kuruluş amacına göre Yüksek İslam Enstitüleri İslam dininin esaslarına sadık kalarak müspet ilmin ışığı altında İslamî ilimleri ve bunlara yardımcı ilimleri öğreterek, İmam-Hatip Liseleriyle İlköğretim okullarına ve diğer ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirecek aynı zamanda bu okullardaki din dersleri öğretmenlerinin mesleki gelişmelerine yardımcı olacaktır.

Yine Yüksek İslam Enstitüleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilatına müftü, vaiz, imam vb. gibi din hizmetlileri yetiştirmenin yanısıra Türkiye’de İslami ilimler alanında araştırmalarda bulunarak, sonuçlarını yurt ve dünya ilim âlemine sunma çalışmaları yapmakla görevlidir.

İşte Veli Ertan hocamız, 24 Kasım 1962 yılında  açılan Konya Yüksek İslam Enstitüsü müdürlüğüne,  Arap Dili Edebiyatı ve Çağdaş İslam Ülkeleri Tarih ve Coğrafya Öğretim Üyeliğine tayin edilmiştir. Konya’da bu görevini, 1962’den 1972’ye kadar sürdürmüştür.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Hasan Hüsnü Erdem hocanın hem yeğeni ve hem de damadı olan Veli Ertan, Konya Yüksek İslam Enstitüsüne tayin edildiği günden itibaren çok kıymetli çalışmalarda bulunmuştur.

İçinde bulunduğumuz mevcut binanın yapılmasına, Yüksek İslam enstitüsünün öğretim kadrosunun geliştirilmesine katkıda bulunmuş, Enstitüye kütüphane açılması için gayret sarf etmiş, 1500 cilt kitabını kütüphaneye bizzat bağışlamıştır. Onun döneminde kütüphanede bulunan eserlerin sayısı 10. 000’e ulaşmıştır.

Konya’da geniş bir çevresi bulunan, öğrencileri tarafından sevilen ve onların bütün dertleriyle yakından ilgilenen Veli Ertan hocamız, ilim ve irfan aşığı bir kişilik olmanın yanında,  öğrencileri arasında bir baba gibi sevilirdi. Duruşuyla, kişiliğiyle, munis oluşu ve cömertliğiyle güzel bir ahlak âbidesi olan merhum Ertan hocamız, her öğrencisinin İslam ahlakıyla beslenmesini, yarının güçlü Türkiye’sinin kurulmasında örnek, öncü, çalışkan, milletini seven, bu milletin değerlerine ve ruh köküne yürekten bağlı gençler olarak yetişmelerini görmek en büyük arzusu olmuştur.

Öte yandan, Konya Yüksek İslam Enstitüsünde 10 yılı aşkın hizmeti ile memleketimize kıymetli idareci, meslek dersleri öğretmeni, müftü, vaiz ve ilim adamı yetiştiren Veli Ertan hocamızın velud bir kalemi de vardı. Zamanının yerel ve ulusal gazetelerinde; Oku Mecmuası, Kızılay, Diyanet, Tohum, Milli Kültür, İslam Medeniyeti ve Hakses gibi dergilerde başta dil, biyografi, tarih, coğrafya olmak üzere, dini konularda,  İslam Kültür ve medeniyeti alanında çok sayıda makale neşretmiş ve otuza yakın eser yazmıştır. Hocamızın bu ilmi mirasından insanımız istifade etmiş, hala da istifade etmektedir.

Davetimize icabet eden, uzaktan ve yakından konuşmacı olarak Fakültemize teşrif eden çok değerli hocalarımız; Halis Ayhan, Raşit Küçük, Abdurrahman Güzel, Halil Hayit, Mustafa Uzunpostalcı, Hasan Özönder bizlere merhum Veli Ertan hocamızı değişik yönleriyle anlattılar. Kalabalık bir dinleyici topluluğu tarafından büyük bir dikkatle konuşmalar takip edildi. Böylesi toplantıların sık sık tekrarlanması istendi. Ayrıca bugüne kadar vefat eden hocalarımız da rahmetle anıldı. Toplantımız ahirete irtihal eden hocalarımızın ruhuna okunan hatim duasıyla sona erdi.

Yüce Allah ilmiyle âmil olan âlimleri başımızdan eksik etmesin!...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.