Uğur İbrahim Altay, Memleket'e konuştu

Uğur İbrahim Altay, Memleket'e konuştu

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Selçuklu’da merak edilenleri Memleket'e anlattı.

Sami Gediz: 2015 yılı nasıl geçti?

Uğur İbrahim Altay: 2015 aslında tarif edilmek istenirse seçimler yılı diye söylemek lazım. 7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan tablo 1 Kasım seçimleriyle biraz daha sahaya yönelik bir seçim oldu. Seçim zamanlarını iyi değerlendirirseniz bu da iyi bir dönem. Sahada insanlar sizden neler beklediklerini, yaptıklarınızın etkilerinin neler olduğunu, sokaktaki vatandaşın ne söylediğini teneffüs etme imkânınız oldu. Bir vesile de ziyaret etmiş oluyorsunuz birçok insanla yüz yüze konuşmuş, sarılmış, kucaklaşmış oluyorsunuz. Bundan sonraki yapılacakları planlama açısından bir veri datası oluştu. İnşallah kalan 3 yılda bu edindiğimiz tecrübeler sadece bizim değil teşkilatlarımızın da önüne ışık tutar. Biz Selçuklu Belediyesi olarak 2015 yılını birçok alanda kurumsal çalışmalar yürüterek bitirdik. Bizim açımızdan verimli ve alt yapıda başarılı hizmetler yaptık. Mevcut büyük projelerimizden bazılarını tamamladık bazılarıyla ilgili problemleri hallettik. Bunun yanında Selçuklu’da çıtayı yükseltmeye çalışıyoruz.

1-127.jpg

Sami Gediz:  Selçuklu’nun geniş bir alanı kapsaması ve nüfusunun yoğun olması çalışmalarınızda zorluk çıkarıyor mu?

Uğur İbrahim Altay: Selçuklu her yıl 20 bin artıyor. Biz geldiğimizde 460 bin nüfusu vardı, bugün 600 bini geçmiş durumda. Bunların avantajları ve dezavantajları vardır. Biz bunu avantaja dönüştürmüş bir belediyeyiz. Diyoruz ki Selçuklu’da her yıl 20 bin insan yaşamaya başlayacak, şehrin imarını yapmada bunu avantaja çevirmiş durumdayız. Şehirde imar hareketinin olması bir canlılık katıyor. Yeni yeni yatırımlar kazanıyorsunuz. Bunların tamamı nüfusla ilgilidir. Konya nüfusunun yarısı Selçuklu’da yaşıyor, bunun yanında gündüz sanayilerle birlikte çok fazla bir oran oluyor. Nüfus büyüklüğü olarak Türkiye’nin 16 büyük ilçesinden biriyiz. Yoğunluk olarak baktığınızda bağcılar nüfusu 750 binin üzerinde ama 16 – 17 km bir alanda hizmet üretiyorlar. Bizdeki bu alanlar 30 – 40 km’ye yayılmış durumda. Bununla birlikte yaygın alanlara da hizmet götürüyoruz. Çok büyük bir öğrenci nüfusumuz var. Öğrenci arkadaşlarımızın bir çoğu ilçemizde yaşamıyor görünse de 40 - 50 bin kişiyi ilçemizde misafir ediyoruz. Onlara Konya’yı ve Selçuklu’yu anlatmaya çalışıyoruz, iyi bir hatıra bırakmak istiyoruz. Çünkü buradan gittiklerinde bir yerlerde bizi temsil edecekler. Ben nüfus çokluğunun Selçuklu’ya önem kattığını düşünüyorum kısacası.

2-130.jpg

Sami Gediz: Selçuklu’da emlak rayiç bedellerinin yükselmesi ile ilgili vatandaştan çok sayıda şikayet gelmişti. Bunun sebebi nedir?

Uğur İbrahim Altay: Bunun tam teknik anlamı, emlak rayiç bedellerinin yükseltilmesi. Bu 2013 yılı içinde yapılan çalışma neticesinde emlakçı arkadaşların ve ticaret odasının, vergi dairesinden ve belediyeden arkadaşların katılımıyla bir komisyon bu fiyatları belirledi. Biz Selçuklu’daki arsa bedellerini güncelledik. Tabi bazı itirazlar oldu. Emlak rayiç bedelleri enflasyonla artmıyor.  Bu yıllardır enflasyonla artırılmış. Bazı mahallelerde olan yerlerimizi belediye olarak hisselerimiz olan arsalarımızı bin lira çıvarında satıyoruz. Emlak değerine baktığımızda 30 liraydı. Bir taraftan emlaktan alınan rayiç bedellerine baktığınızda neredeyse 40’da 1 oranında emlak beyanını almanın doğru olmadığını düşünüyorum. Enflasyon oranında yükseltildiğinde çok yüksek bir artış yapılmış oldu. Selçukludaki emlak rayiç bedelleri piyasanın çok altındaydı. Gayrimenkul kıymet kazanırken bunun vergisini mutlaka tahsil etmemiz gerekiyor. Bunun yanında bizim arsanın bedelleri piyasanın üzerinde bir fiyat görmedi. Emlak vergisi kapsamında bazı yerlerin fiyatları arttı. Bunun sebebi Selçuklu çok çabuk büyüyor ve değerler değişebiliyor. Emekliyseniz bunlar emlak vergisinden muaf ama yatırım ve kira amaçlı aldıklarınız beyan değerleri ili belediyenin en adaletli biçimde tespit etmesi gerekiyor. Bu vergileri biz düzenli olarak tahsis ediyoruz ve vatandaşlarımız bununla belediyeye katkı sağlıyorlar. Biz bu paraları sonuçta hizmet olarak onlara tekrar iade ediyoruz. İşin temel mantığı şu, biz bu konuda adaletli davranmaya çalışıyoruz.

3-107.jpg

Sami Gediz: Selçuklu’nun büyük yatırımları arasında yer alan Kelebekler Vadisi ve Kongre Merkezinde son durum nedir? Belediye, Kongre Merkezinde ihalenin fesh edilmesi Belediyeyi zarara uğrattı mı?

Uğur İbrahim Altay: Kelebekler vadisinde iki önemli yatırım yaptık. Birincisi 385 bin m² lik alanıyla şehrin yanı başında stadyumun yanı başında. Yeni bir yaşam alanları oluşturduk, yürüyüş alanları, kamelyalar, piknik alanları gibi Konya’nın en büyük yeşil alanını yaptık. İçerisine molozlar dökülen, kimse tarafından kullanılmayan bir alanı ağaçlandırdık ve parka kavuşturduk. Bunun yanında tropik kelebek bahçesi başbakanımızın katılımlarıyla birlikte açılmış oldu. Bugün itibariyle kelebek bahçesini 180 bin kişi ziyaret etti. Hedefimiz şu, Konya’ya gelen ziyaretçileri sadece Mevlana’yı ziyaret etmesinden çıkarıyoruz. Kelebek bahçesinin yapılmasının nedeni de budur. Sille’de restarosyonların sebebi de budur. Konya’ya gelen ziyaretçiler nerelere gidebiliriz dediklerinde Kelebekler Vadisi diye yeni bir destinasyon olduğunu görüyorlar. Şu an itibariyle ziyaretçi sayısından da memnunuz. İlköğretim çocuklarımız içinde bir doğa sınıfı oluşturduk. Bu doğa sınıfımızda çocuklarımıza doğayla ilgili güzel bilgiler veriyoruz. Hangi firma Konya’ya ziyarete gelirse programlarına Sille ve Kelebekler Vadisini dâhil ediyorlar. Şehir dışında tanıtımlar yapıyoruz. Buradaki değerleri ve yapılan yeni yerleri tüm dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz. Gelen ziyaretçiler de bu yapılanlardan gayet memnun olduklarını söylüyorlar. Tabi insanların böyle söylemesi bizleri gururlandırıyor. Kelebekler Vadisi artık Konya’nın simgeleri arasında yer aldı. Selçuklu Kongre Merkezi ise, şu anda inşaat halinde. O projede bir talihsizlik yaşadık maalesef ihaleyi alan firma finansal sıkıntıya girdi. Onun için sözleşmesi fesh edildi. Şimdi yeni bir ihale süreci oldu. Tabi buna bakıldığı zaman rakamlarda bir değişme oldu. Bu rakam değişiklikleri yapılacak olan inşaata yeni ve güncel olan değişiklikler için oldu. Bu talihsizlikler Konya stadyumu inşaatında da oldu. Stat bitince bunların hepsi unutuldu. İnşallah bizim kongre merkezi de bunları aşarak bitirilecek. Tamamlandığında Konya’nın simge değerlerinden olacak. Selçuklu Belediyesi bunu kendi öz kaynaklarıyla yapıyor. İnşallah birçok önemli ve bilimsel toplantılara ev sahipliği yapacak.

4-075.jpg5-048.jpg

Sami Gediz: Sille ile ilgili gelecek planlarınız nelerdir?

Uğur İbrahim Altay: Sille ayağa kalktı ve marka oldu. Şu anda dere içi tamamlandı ve çok güzel bir yürüyüş alanı oluşturuldu. Orada iş yapmakta biraz zorlanıyoruz. Çünkü her aşamada Anıtlar Kurulundan onay almanız gerekiyor. Bu parça parça onaylar bizi yorduğu için yaklaşık bir buçuk yıllık yürütülen çalışmada yeni bir imar planlanması hazırlıyoruz. Çünkü kurulla her konuyu her zaman baştan konuşmak zorunda kalıyorsunuz.  Genel bir imar çalışması yapıyoruz. Kurulla görüşmeler tamamlandı belediye meçlisinden geçti, kurulun istediği değişiklikler içinde çalışıyoruz. Onun tamamlanmasıyla birlikte Sille’de bu yılda inşai bir faaliyet olacak. Bunlar tamamlanmış olduğunda bir butik otel olacak, okulun olduğu bina, meydana dönüştürülecek. Kanal caddesindeki yapılar yeniden ayağa kaldırılacak, ayrıca Aya-Elena müzesinin karşısında bulunan yapılar arasında yeni bir sokak oluşturmak için çalışma yapıyoruz. Orada kamulaşacak yerler var. Yukarda sille barajının oluşturulacağı sinerjinin silleyi bir adım daha yukarı taşıyacağına inanıyorum. Sille’yi bir numara yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sami Gediz: 2016 yılı projeleriniz ve öngörüleriniz nelerdir?

Uğur İbrahim Altay: 2016 projelerini ayrı bir açıklamayla ilan etmek istiyorum. Devam edenlerle ilgili konuşalım. Bu yıl içerisinde sancak ve bey hekim yüzme havuzu açıldı ve hizmete girdi. Selçuklu tenis cort, nezih bir ortam haline geldi. Dumlupınar mahallesinde aile sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezi yapılıyor. Mahalle parklarının yapılmasına devam ediliyor. SEDEP yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kadar işi finanse etmek ayrı bir gayret gerektiriyor. Şu anda Sille Barajındaki çalışma yoğun bir şekilde devam ediyor. Barajın etrafını insanlar için uygun hale getirme çalışmalarımız var. İzci kampları, motorlu ve motorsuz sporların yapılabileceği mekânlar oluşturuyoruz. Orda bir tekne gezisi yapma imkânı olabilecek. Orası Konya’nın marka mekânı olacak. Tüm bunlar 2016 yılı içinde bitecek. 2016 yılında çocuklar ve gençler için önemli projelerimiz var. Özellikle lisedeki gençlerimiz için çılgın bir proje planladık. Hanımlar için mahallelerde hanımlar lokali, emekliler için lokaller inşa etmeye devam ediyoruz. Mehmet Akif Mahallesi konağı da açıldı. Bu yıl içerisinde 20’nin üzerinde park yaptık. Asfalt ve parkede son yıllardaki rakamların çok üzerinde çalışmalar yaptık. Bağlanan belde ve mahallelerde büyük hizmetler yürütüyoruz. Biz Selçuklu’da herkese dokunmak istiyoruz. Artık insanların isteklerine göre hizmetler veriyoruz. Sorunu doğru tespit ederseniz küçük dokunuşlar büyük mutluluklar getiriyor. Büyük projelerimizin yanında mahallelerdeki insanları mutlu edecek projeler yapmaya devam edeceğiz. Biz her alanda hizmet vermeye devam ediyoruz. Kütüphanelerde iyi sayılara ulaştık. Bunların yanında otizm merkezi projemiz var. Mimarı açıdan çok güzel yaklaşık 15 milyonluk bir yatırım. Şu anda onun işletmesiyle ilgili bir vakıf kurma kararı aldık. Türkiye’ye örnek bir tesis haline gelecek. Otizm ve Down sendromlu çocuklarla daha iyi şekilde ilgilenilecek. 

6-041.jpg

7-035.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler