Sahte kimlik işlemlerine teknolojik engel

Sahte kimlik işlemlerine teknolojik engel

Türkiye genelinde kullanılan yerli üretim kimlik doğrulama cihazları, çipli kimlik kartları ve parmak izi eşleştirmesiyle vatandaşların güvenliğini sağlıyor.

Türkiye genelinde 81 ildeki tapu daireleri, noterlikler ve birçok bankada kullanılan yerli üretim kimlik doğrulama cihazları, çipli kimlik kartları ve parmak izi eşleştirmesi ile sahteciliği önlemeye yönelik etkili bir sistem oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı ve Nüfus Müdürlüğü veri tabanındaki bilgilerle entegre olan bu cihazlar, vatandaşların gerçek kimliklerini doğrulayarak hileli işlemlerin önüne geçiyor.

Proje, Türkiye genelindeki tapu daireleri, noterlikler ve birçok banka tarafından kullanılan yerli üretim kimlik doğrulama cihazları sayesinde gerçekleştiriliyor. Cihaz, çipli kimlik kartını okuyarak veri tabanındaki bilgilerle eşleştiriyor ve ardından parmak izi karşılaştırması yaparak kişinin gerçek kimliğini doğruluyor. Bu sayede sahte kimliklerle yapılan işlemlerin önüne geçilerek vatandaşların mağduriyetleri engelleniyor.

Elektronik kimlik tespiti, sadece tapu daireleri ve noterliklerle sınırlı kalmayıp, bazı kamu ve özel bankalar, belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve sınav merkezlerinde de kullanılmaya başlanmış durumda. Projede yer alan yerli firma, Türkiye'nin çipli kimlik kartı kullanımında dünya standartlarını aştığını belirterek, bu teknolojiyi başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelere ihraç edebileceklerini ifade ediyor.

Firmanın kurucu ortağı Ümit Yaşar Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kimlik doğrulamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kullanılabilecek cihazlarımız, sahte kimlik ve başkasının yerine işlem yapma durumunu ortadan kaldırıyor. Hem ulusal güvenliğimizi sağlamada hem de vatandaşlarımızın güvenliğini artırmada önemli bir rol üstleniyoruz" dedi.

Cihazın sahteciliğe karşı bir diğer önemli özelliği ise güvenilir uç nokta cihazı olması. Usta, herhangi bir müdahale durumunda cihazın kendini imha ederek kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Bu özellik, vatandaşların kişisel bilgilerini koruma açısından büyük bir güven sağlıyor.

Türkiye'nin çipli kimlik kartı kullanımında dünya standartlarını aştığı vurgulanırken, projenin ülkedeki tüm vatandaşlara yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu sayede Türkiye, elektronik kimlik doğrulama konusunda dünyaya örnek olabilir ve yazılımlarını uyarlayarak bu teknolojiyi diğer ülkelere ihraç edebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.