Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Konyamızın akraba sporcuları

TAŞKENTLİ AKIRŞAN’LAR

Taşkentli olup, Uluırmak Maraş Caddesi merkezli Nami Akırşan, 1970’li yıllarda tam bir amatör ruh ile yeşil sahalarda futbol mücadelesi yaptı. Devamında da 1980 ve 1990’lı yılarda futbol hakemi olarak düdük çaldıktan sonra gözlemciliğe devam ediyor.

Nami Akırşan’ın oğulları Hulusi ve Muammer Gökhan Akırşan, babalarını taklit ederken, yeğenleri Hasan Hüseyin ile Bekir, Baki Akırşan ise bisiklet sporu ile ilgilerini sürdürüyorlar.

Dolayısıyle Nami Akırşan’ın oğulları ve yeğenleri Konyamızın akraba sporcuları arasındaki yerlerini almış bulunuyorlar.

NAMİ AKIRŞAN (1956)

            Futbol aşığı Nami Akırşan futbola antrenör Mustafa Sorkun nezaretinde 1972–73 sezonunda Derbentspor’da forma giyerek başladı. Stoper mevkiinde mücadele veren Nami Akırşan bir sezon sonra antrenörü Hacı Mustafa Sorgun ile birlikte Akviran Kültürspor’da futbol hayatına devam etti. Geldiğinin ikinci yılında kırmızı-siyahlı formayı giydikten sonra 1975 sezonu başında vatani görevi için askere gitti. Askerlik süresince futbol oynama imkânı bulamayan Nami Akışan, 1976–77 sezonunda eski kulübüne hizmet etmeye başladı. Antrenör Yaşar Arslanoğlu’nun (Arap Yaşar) adını verdiği Cosmos Kültürspor forması için Nami Akırşan her futbolcunun katlanamayacağı bir özveriyle Kültürspor’un başarısı için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadı. Çumra- Okçu’da bulunan Bahattin Güven Kanalet Fabrikasında çalışan bazı günler antrenörü Arslanoğlu’nun programıyla tarlalarda antrenman yaparken, takım ile antrenman yapmak için mesai saati sonu Okçu’dan Çumra’daki garaja kadar koşar, otobüsle Konya’ya gelir Eski garaj’dan stada kadar yürür ve arkadaşlarıyla birlikte antrenmanlarda formasını ıslatırdı.  Bu fedakâr futbolcuya Yaşar Arslanoğlu forma ve adidas ayakkabısını hediye etmiş ve ona antrenman yapmasa bile 4 numaralı formasının her zaman hazır olduğunu söylemesine rağmen Nami Akırşan, antrenman hastasıydı. Çünkü onda samimi bir amatör ruh var idi.

            1977–78 sezonu antrenör Yaşar Arslanoğlu ile başladı, daha sonra takımın başına Seyit Güneş getirildi. Başkan Sedat Ertaş’ın yönettiği kırmızı-siyah renkli Akviran Kültürspor, 1977–78 sezonun finalini Konya İdmanyurdu ile oynadı. Profesyonellerle takviyeli İdmanyurdunu gerçek amatör futbolculardan kurulu Kültürspor saf dışı ederek 1.Amatör Küme’ye çıktı. Şampiyon Takımın en başarılılarından biride Nami Akırşan’dı. Çünkü o küçük boyu ile İlhamı Coşkun gibi bir santraforu tesirsiz bırakmasını bilmişti. 1979–80 sezonunda Nami Akırşan, Kültürsporla yola devam etti. O yıl evlenen stoper Nami, düğün günü kaptan olarak sahaya çıktı ve 90 dakika formasını ıslattı.

            1980 yılında Y.S.E’de işe başlayan Nami Akırşan 1983 yılı sonrası 3 yılı aşkında kurumun sarı-siyahlı formasını giydi. Faal sporculuğu noktaladıktan sonra 10 yıla yakın futbol hakemliği devamında da 10 yıl kadar gözlemcilik yaptı.

2002 yılında Köy Hizmetlerinden emekli olan Nami Akırşan, özel bir firmada çalışmaya devam ediyor.

 

MUAMMER GÖKHAN AKIRŞAN (1986)

 

Nami Akırşan’ın küçük oğlu Muammer Gökhan Akırşan, futbola 1998 yılında antrenör Eşref Yüzbaşıgil nezaretinde Konyaspor Alt yapısı’nda başladı. Sırasıyla yeşil-beyaz takımın Minik,Yıldız, B Genç, A Genç BAL ve PAF Takımında forma giyen Gökhan Akırşan, Fatih Kurt, Suat…, Yunus.., Haldun Üstel, Mehmet Yıldırım, Sabahattin Sorkun ve Uğur… antrenörlerle çalıştı.

Orta sahanın solunda görev yapan Akırşan 2005 yılında Konyasoır A Takımı’nda antrenör Sakıp Özbek ve Saffet Susiç yönetiminde antrenmanlara başladı. Mayıs ayında çapraz bağları kopunca Tıp Fakültesinde Dr. Mustafa Yel tarafından ameliyat yapıldı. Okulunu dondurmuştu. Sakatlık nedeniyle Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde öğrenimine yeniden başladı. Kendini toparlayınca tekrar antrenör Turgut Kaplan nezaretinde S.Üniversitespor’un sarı-mavi formasını giymeye başladı. Daha sonra antrenör Ali Uyar ile bir yıl da Meram Belediyespor’da futbol oynayan Muammer Gökhan Akırşan, 3 yılda Sarayönü Belediyespor’da antrenör Niyazi Kart ile üst üste 3 şampiyonluk yaşadı ve Bal ligine çıkıldı.

Askerlik nedeniyle 2010 Aralık ayından itibaren 3 aya yakın futbola ara veren Akırşan terhis sonrası Çaycuma’da öğretmenliğe başladı.

Gökhan Akırşan, 2 yıl antrenör Ahmet Karayılmaz ile İstasyon Gemicilerspor’un formasını Süper Amatör Küme’de giydi. Daha sonra antrenörler Bahadır Demirbaş ve Ahmet Karayılmaz ile birlikte Çaycumaspor’da futboluna orta sahadaki mücadelesi ile katkıda bulunan Nami Akırşan’ın küçük oğlu bir taraftan da Beden Eğitimi Öğretmenliğini sürdürmektedir.

BEKİR BAKİ AKIRŞAN (1991)

Nami Akırşan’ın küçük oğlu Bekir Baki Akırşan, Kemal Hatiboğlu İlköğretim Okulu 7.sınıfta okurken 2003 yılında Beden Eğitimi Öğretmeni aynı zamanda Güreş Antrenörü Haydar Şahin’in teşvikiyle spora güreşte başladı. Üç ay Stat Güreş Salonu’na devam eden Bekir Akırşan yıldızlarda (55kg) Konya birincisi oldu.

Daha sonra ağabeyi H.Hüseyin Akırşan’ı örnek alan Baki Akırşan, 2003 yılı güz aylarında Köy Hizmetleri Bisiklet Takımı Antrenörü Ayhan Aytekin nezaretinde pedal çevirmeye başladı. İlk başarılarını 2007 yılında yapmaya başlayan Bekir Baki Akırşan, o yıl Yıldızlar Kategorisinde Saate Karşı Yarışta Türkiye ikincisi, Genel Klasmanda ise Türkiye birincisi olmasını bildi. Sonrası 2008 yılında Gençler Kategorisinde Türkiye Şampiyonu olan Akırşan, 2009 yılında ise Saate karşı yarışta Türkiye 2.ligi madalyasını boynuna taktı. Köy Hizmetlerindeki değişiklikle aynı antrenör ve yöneticilerin desteği ile yalnızca isim değişikliğiyle Özel İdarespor formasını giyen Bekir Baki Akırşan, 2009 yılında kulübünün büyükler kategorisinde faaliyet göstermemesi nedeniyle spor yapma imkanı bulamadı.

Şekerspor’un antrenörü Mehmet Şafakcı Bekir Baki Akırşan’ın yeteneğini biliyordu. 10 Kasım 2010 tarihinde Şafakcı, Akırşan’ı aradı ve onun Prellispor’da pedal çevirmesinin doğru olacağını söyledi. Bunun üzerine Baki Akırşan, Mustafa Karagöbek’in yardımıyla 2011 sezonunda Prellispor’un formasını giydi. Ertesi yıl Mehmet Şafakcı, Baki Akırşan’ı Şekerspor’a götürdü. Baki Akırşan’ın kaderi yeşil-beyaz kulüpte değişmeye başladı. Bisikletin Üniversitesi Şekerspor’da pedal çevirmek bir başkaydı. 2012 yılında Büyükler Saate Karşı Yarışta Türkiye 4. olan Akırşan, 2013 yılında aynı yarışta Türkiye Birinciliğini, Yol yarışında ise Türkiye ikinciliğini elde etti.

Taşkentli Bekir Baki Akırşan, 2013 yılında Hollanda’da yapılan ANDIRIN (23 yaş altı) yarışlarında Avrupa 8. oldu. 2014 yılında ise Saate Karşı Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olan Baki Akırşan’ın günleri kamp, antrenman ve yarışlarda geçmekte. Nitekim Baki Akırşan genç yaşta Belçika, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika, Letonya, Estonya, Litvanya, Hollanda, Sırbistan (2 sefer) ve Çin’de (4 sefer) ki yarışlarda mücadele etme imkânı buldu.

HASAN HÜSEYİN AKIRŞAN (1989)

Mahalle arkadaşı Mehmet Atik ile birlikte 2001 yılında Antrenör Ayhan Aytekin’e tabi olarak Köy Hizmetlerispor formasıyla bisiklet sporuna başlayan H.Hüseyin Akırşan, 2006 yılı ile birlikte madalyaları birer ikişer boynuna takmaya başladı.

2006 yılında 200m.Tur Atlama, 36 Tur ve 3 km. Ferdi Takip’te şampiyon olan H.Hüseyin Akırşan aynı yıl Konya’da organize edilen Mevlana Turu’nda Meram Yeni Yol’da 70km.süratle kamyona vurarak büyük bir kaza geçirdi. 3 ay hastanede kalan Akırşan belirli bir süre sonra tekrar 2007 yılı Şubat ayında pedal çevirmeye başladı. Tekrar form tuttu ve Mayıs ayında Konya’da yapılan Kriteryum yarışında Gençler Türkiye Şampiyonu oldu ve Milli Takım’a seçildi. Aynı yıl Bulgaristan’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda 17. oldu. 2007 yılını Gençler Türkiye Ferdi Klasman’da 2. olarak tamamladı.

2008–2009 yılında büyükler kategorisinde bisiklette devam eden Akırşan, sezon sonunda faal sporculuğa veda etti.

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu olan Nami Akırşan’ın küçük oğlu Hasan Hüseyin Akırşan, 2012 yılı Ocak ayından beri Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde Bisiklet Antrenörü olarak görev yapıyor.

HULUSİ AKIRŞAN (1981)

Köy Hizmetlerinde çalışan baba Nami Akırşan, 1988 yılında müessese kulübü Köy Hizmetlerispor’a oğlu Hulusi Akışan’ı teslim etti. Antrenör Ali İhsan Arslan yönetiminde Minik, Yıldız sonrasında Genç Takımda futbol oynarken 17 yaşında dizinden sakatlanan Hulusi Akırşan, forma giydiği dönemde Mustafa Topbasan, Selçuk Özbek ve Remzi Baskın’dan da futbol dersleri aldı. Orta sahada görev yapan Hulusi Akırşan, 1998 yılı Kasım ayında futbol hakemliğine başladı. Halen Ulusal düzeyde futbol hakemliği yapan Akırşan 2. ve 3. lig maçlarında yardımcı hakem olarak görev yapıyor.

foto-1-077.jpg

Hasan Hüseyin Akışan Stat’ta

foto-2-073.jpg

Real M2 Tepe Kupası, Hasan Hüseyin Akışan Şeref Kürsüsünün en üstünde. 2. Ömer Faruk meydan (Tek Meram). 3. Antalya Köy Hizmetlerinden Semih Akyol

foto-3-061.jpg

16 Kasım 1975 Demirspor 3 Kültürspor 0

Ayaktakiler: Antrenör Mustafa Sorkun, İbrahim Dursun, Murat Özkaşıkcı, İbrahim Sadıkoğlu, Orhan Kansun, Hasan Şimşek, Şakir Özkoç

Oturanlar: İzzet İğdeci, Şevket Tatoğlu, Nami Akırşan, Zeki Çelik.

foto-4-043.jpg

Spor sakatlığı nedeniyle futbol hayatı az süren Hulusi Akırşan Futbol hakemliğine devam ediyor.

foto-5-029.jpg

Orta Hakem Hulusi Akırşan bir maç öncesi seramonide

foto-6-021.jpg

Muammer Gökhan Akırşan Konyaspor’da forma giydiği zaman

Ayaktakiler: Yönetici Lütfi, Kaleci Selçuk, Rafet, Eşref, Özgür, Serkan, Halil, Seyfi (Antrenör)

Oturanlar: Abdurrahman Baysungur ( antrenör) Nuri, Recep, Muhammed, Fatih, Gökhan, Osman

foto-7-013.jpg

Baki Baki Akırşan bir yarışta ikinci durumda

foto-8-007.jpg

Baki Baki Akırşan Antrenörü Mehmet Şafakçı il ikincilik kürsüsünde, Takım arkadaşları Ahmet Örken ve … ile

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.