
Zirai don kayısıyı vurdu: Kurusu 1000 lirayı aştı, altınla yarışıyor
Tazesinin kilosu pazarda 100 lirayken, zirai don nedeniyle üretimi düşen kayısının kurusu 1000 lirayı geçti. Özellikle Malatya, Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş’ta rekolte neredeyse sıfırlandı.
TÜİK’in 2025 yılı bitkisel üretim tahminine göre, kayısı üretiminin geçen yıla göre yüzde 65 azalması bekleniyor. Bu düşüşte özellikle Malatya, Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş illerinde yaşanan zirai don felaketinin büyük etkisi oldu.
Zirai donun etkili olmadığı bölgelerde yetişen taze kayısılar, bugünlerde pazar ve marketlerde ortalama 100 liradan satışa sunuluyor. Reçellik ve taze tüketim için tercih edilen kayısılar, tüketicinin ilgisini çekerken kurusu ise cep yakıyor.
Kurusunun kilosu bin lirayı geçti
Türkiye’de kuru kayısının yüzde 90’ından fazlası Malatya’da üretiliyor. Ancak bu yıl bölgede ciddi ürün kaybı yaşandı. Bu durum, kuru kayısının fiyatlarına doğrudan yansıdı. Malatya’da bile kuru kayısı kilosu 800 liradan başlarken, ülke genelinde ve internet sitelerinde fiyatlar 1000 lirayı aştı.
Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki pazar, şarküteri ve marketlerde de kuru kayısı 800 ila 1000 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Fiyatı adeta çeyrek gram altına eşdeğer hale gelen kuru kayısı için “altınla yarışıyor” yorumları yapılıyor. 4 kilo kuru kayısı ile 1 gram altın alınabiliyor.
"Talep yok, çünkü tazesi ucuz"
Nilüfer'deki bir şarküterinin sahibi Fatih Karagöz, fiyatların neden bu denli yükseldiğini şu sözlerle anlattı:
“Zirai don nedeniyle yeterli ürün gelmiyor. Kilosunu 800 ila 1000 liradan satıyoruz. Ama bu fiyatlardan talep çok az. Şu anda pazarda 100 liraya taze kayısı bulunabiliyor. İnsanlar doğal olarak tazesini tercih ediyor.”
Karagöz, kuru kayısıda fiyatların düşmesinin tek yolunun üretimin tekrar eski seviyelere ulaşması olduğunu vurguladı.
Kaynak: