Konya 57. sırada...

Kamu Yatırımlarında 57.sıra iyi mi?

 

Konya Ticaret Odası’nın aylık Yeni İpek Yolu dergisinde Yrd. Doç. Dr. Yasemin ISSI’nın DPT verilerine göre hazırladığı, bu yılı geçmiş yıllarla karşılaştıran “Kamu Yatırımlarında Konya” araştırmasında dikkat çeken bazı rakamlar var. Kamu yatırımlarında geçen yıl 9. sırada olan Konya’nın bu yıl 11. sıraya düşmesi eleştirilere neden olmuştu. Araştırmadan bazı başlıklar şöyle:

1- Konya 2006 ve 2007 tarım sektörü kamu yatırımlarında ilk sırada. Bu yıl sektöre 95 milyon YTL ayrılmış. Konya’nın kazanımı açısından çok önemli bir sonuç, ayrıca Konyalı çiftçinin yok sayıldığı iddialarını da boşa çıkarıyor…

2- Yine kişi başına düşen kamu yatırımlarında Konya 12 büyükşehirin ardından 57. sırada geliyor. Gaziantep ve Diyarbakır, Konya’dan sonra gelen iller. Bütün doğu ve güneydoğu illeri de Mardin ve Siirt dışında 60-81 arasında. Bu sonuçla da Doğu’nun Kürt milletvekilleriyle kayırıldığı iddiaları boşa çıkıyor. Ayrıca ilk sıraya Artvin yerleşirken, ikinci sırayı Karaman alıyor.

3- 2007 yılının kamu yatırımları genelinde Konya 240 milyon 895 bin YTL’lik yatırımla 11. sırada yer alıyor. Toplam kamu yatırımları içindeki payı ise 1.1… Konya’nın önünde olan şehirler arasında Artvin, K.Maraş, Mardin, Karaman dikkat çekiyor. 

4- Sağlık yatırımlarında 10’uncu, Eğitimde 11’inci, Ulaştırma-Haberleşmede 25’inci, Madencilikte 26’ıncı, Enerjide 29’uncu, diğer kamu hizmetlerinde 10’uncu sırada geliyoruz.

Geçen yıla oranla Enerji, Madencilik ve Ulaştırma-Haberleşmede birer sıra yukarı çıkmışız.

***

Genel ortalamaya bakarak kamu yatırımlarında Konya’nın ihmal edildiğini ayrıca teşvik kapsamı dışında tutularak üvey evlat yerine konulduğunu söyleyebiliriz. Öbür taraftan “Her şeyi Ankara’dan beklemeyi bir kenara bırakmalıyız” derken Denizli ve Gaziantep’i öne çıkaran etkenleri de hatırlamakta fayda var. İki şehrin belediyesi, odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele verdiklerini, iyi günde ve kötü günde nasıl çabucak toparlanabildiklerini biliyoruz. Oysa Konya’da kiminle konuşsak kötümser bir tabloyla karşı karşıyayız. Sektöründe marka olmuş sanayi kuruluşları bakımından Konya’nın olması gereken yerde olmadığının altı çiziliyor. Geçen yıl Gaziantep 2 milyar dolar, Adana 1.6 milyar dolarlık ihracat yaparken Konya 1.2 milyar dolarda kalmış. İSO’nun açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu arasına Konya’dan 6 firma girerken, Kayseri’den 16, Bursa’dan 31, Denizli’den 16, Gaziantep’ten 14 firma girmiş.

Özel yatırımlar ve sanayileşme diğer şehirlerden belki çok daha ilerde Konya’da…

İstişare ettiğimiz bir çok sanayici Konya’da paylaşımcılık kültürünün zayıf olduğuna ve istişare mekanizmasının çalıştırılmadığına işaret ediyor. Hizmette öne çıkana ‘siyasi ikbal peşinde’ damgası vurulduğu ve önünün kesilmeye çalışıldığı söyleniyor bir de…

Bütün bunlar, şehirden yeni markalar çıkmasını engelliyor, marka şehir olma hayalleri de böylece erteleniyor.

Sözün özü kamu yatırımlarında kişi başına 100 YTL ile 57. sırada olmaktan çok mutlu değiliz. Siyasiler bu işi takip ederse kısa zamanda 500 YTL’ye ulaşabiliriz. İş dünyası da şehrin yatırım ve sanayileşmeden öte acilen markalaşma sürecine girmesi için başka bir yol bulmalı…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.