Karatay’a Yeni Vizyon…

Önceki gün, Memleket gazetesinin yazarları olarak Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ile beraberdik. Başkanla Karatay’ın sorunlarını ve yapılan çalışmaları konuştuk. Bir hayli keyifli geçen sohbette benim ilk izlenimim; ilçenin sorunlarına vakıf bir belediye başkanının görev başında olduğu yönündedir.

Hepimizin bildiği gibi Karatay, aynı zamanda eski Konya’dır. Neredeyse nüfusun tamamının bu bölgede yaşadığı yıllarda, Meram bağlarla kaplı iken Selçuklu’dan ise eser yoktu. Konya’nın zengin eşrafının Türbe önünde evinin olması önemli sayılırdı. Ancak zaman geçtikçe şehir de büyüdü ve bugünkü duruma geldi.

Şu anda Konya’nın en gelişmiş bölgesi kim ne derse desin Selçuklu ilçemizdir. Neredeyse toplam nüfusun yarısı Selçuklu’da ikamet etmektedir. Sanayisi ve üniversitesi ile kocaman bir kent görünümüne sahip Selçuklu ile Karatay arasında, gelişmişlik ve nüfus yoğunluğu arasında asimetrik bir denge mevcuttur.

Ancak Konya’mızın üç güzide ilçesinin içinde Karatay’ın ayrı bir yeri her zaman vardır. Çünkü Karatay’ın ayrı bir manevi havası vardır. Hz. Mevlana’nın bu ilçede metfun bulunması, bu ilçeyi dünya çapında bilinen bir aydınlık ve insan sevgisi mekânı haline getirmektedir. Bu bakımdan Karatay’a belki şu dönemde en fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.

Karatay Belediye Başkanı, göreve geldiklerinde bir anket çalışması yaptırarak, halkımızın önceliklerini araştırdıklarını anlattı. İlk çıkan sonuçlara göre, ankette vatandaşımız Karatay’da yeşil alan ve piknik yerlerinin az olduğunu, bu nedenle bu ihtiyacın bir an önce giderilmesi gerektiğini tercih etmiş. İlk akla gelen icraatların ne olduğu sorusuna ise, Mevlana Kültür Merkezi ve Hayvanat Bahçesi cevabı verilmiş.

Başkan Hançerli, göreve geldiklerinde yaptıkları ankette Karatay Belediyesinden memnun olmayan vatandaşların oranının yüzde 13 olduğunu, geçtiğimiz aylarda yaptıkları ankette ise bu oranın yüzde 6’ya gerilediğini, çalışmalarının bu oranı daha da düşürmeye yönelik olarak devam edeceğinin belirtti. Bu arada tabii Karatay’ın konut açısından büyük bir atılım içerisinde olacağını ve 10 bin konuta ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ilave etti.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Konya’nın en eski yerleşim yeri olan Karatay, yeni imar çalışmalarına Meram ve Selçuklu gibi hızlı bir şekilde girememiştir. Özellikle toplu konut açısından, en bakir alan bu ilçemizdir. Belediye başkanının 10 bin konut hedefi bu açıdan önemlidir. Ancak Karatay’ın dokusuna yakışır güzellikte bir şehirleşme planı çerçevesinde bu çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir.

Karatay’a Adliye binasının yapılacağı, hemen yanına 400 yatak kapasiteli bir Yüksek İhtisas ve Eğitim Hastanesi’nin yapılacağı bilgisini veren Başkan, şehrin hiçbir yerinde kendi bölgelerinde bulunan ve bu yatırımların yapılacağı yerdeki boş alan kadar yer olmadığını sözlerine ilave etti. Hepimiz biliriz ki, Karatay Kamu binaları açısından pek zengin bir ilçemiz değildir.

Ayrıca Adliye ve hastane yapılacak yerlerin yakınına, şu anda Kozağaç’ta bulunan parktan daha büyük, hatta içerisinde su ile çalışabilen bir un değirmeninin de bulunacağı büyük bir parkın yapılacağını Belediye Başkanı’ndan dinlediğimde, bu projeler bittince daha başka bir Karatay’a kavuşacağımızı düşündüm. İnşallah öyle olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.