İstanbul'da çevik kuvveti işgal girişimi davası

İstanbul'da çevik kuvveti işgal girişimi davası

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle, 18'i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davad

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18'i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıkların ifadeleri alınıyor.

İstanbul 24 Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmada uzman erbaş Burak Şengül savunmasını yaptı.

Şengül, 1,5 yıllık meslek geçmişi olduğunu ve tank nişancısı olarak görev yaptığını, emir verme yetkisinin bulunmadığını öne sürdü.

15 Temmuz günü idari izinli olduğunu iddia eden Şengül, "Bu insanları bizim başımıza komutan olarak görevlendirdiler. Emir komuta zincirini kullanarak bizi dışarıya çıkardılar. Üsteğmen Kurtuluş Kara, Çevik Kuvvet'te terör eylemi olacağını söyledi. Hatta 3. Kolordu Komutanlığından telefonlarımıza 14, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da terör eylemi beklendiği yönünde mesaj gelmişti. Ben 15 Temmuz'da izinli olmama rağmen göreve çağrıldım. Asker olarak en büyük zaafım vatan ve millettir. Vatan sevgimizi kullanarak bizi emellerine alet ettiler." ifadelerini kullandı.

- "Komutan, gitmeme izin vermedi"

Şengül, emir komuta zincirinin en alt kademesinde olduğunu tekrarlayarak, savunmasına şöyle devam etti:

"Çevik Kuvvet'e gittiğimiz zaman polisler yanımıza gelerek bizimle sohbet ediyordu. Bu sırada Üsteğmen Kurtuluş, geldi. Polislere yönelik 'Bunlar uzman erbaşlar. Muhatabınız değil' diyerek bizi resmen küçümsedi. Bunlar bizi insan yerine koymazlardı. Kullandıkları tuvalete bile bizi almazlardı. Erlerden farkımızı yoktu, sürekli ot biçerdik. Dokuz aylık evliyim, evliliğin ne olduğunu bile anlamadan bizi cezaevine attırdılar. Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum ve hepsinden şikayetçiyim. Bu sırada halk kalabalıklaşmaya başladı. Üsteğmen Kurtuluş Kara, silahıyla halkı itmeye çalıştı. Vatandaşlar 'Evladım bunlar sizi kandırıyor' diye bağırıyordu. Polis bizi çağırdı. Ben tanktan inmek için yöneldiğim sırada Kurtuluş Kara, kolumdan tutarak beni çekti ve gitmeme izin vermedi."

- "Çevik kuvvet elbisesi giydim ve tankı çektim"

Tankın içinde olduğu için dışarıda yaşananlara şahit olmadığını anlatan Şengül, tankın namlusuna mühimmat yüklemediğini öne sürdü.

Şengül, tankın namlusunu "barış gücü" pozisyonuna almak için komutanı Kurtuluş Kara'yı uyardığını da sözlerine ekleyen Şengül, "Teslim olduktan bir süre sonra tankı güvenli bölgeye çekmek için polis beni çağırdı. Çevik Kuvvet elbisesi giyerek polis arkadaşla birlikte vatandaşların içinden geçtim ve tankı güvenli bölgeye çektim." dedi.

- "Ekmeğini onlar mı veriyor"

Savunmasını yapan tutuklu sanık erbaşlardan Yavuz Karakaya da hakkındaki suçlamaları reddederek, terör örgütü üyesi olmadığını iddia etti.

Komutanı Kurtuluş Kara'yı uyardığını söyleyen Karakaya, şunları anlattı:

"Ben, polisin bizi içeri alacağını sandım, o yüzden tankı kapıya kadar götürdüm ama kapı açılmadı. Polis bizi uyardı. 'Silahınızı bırakın ve teslim olun, bize mi ateş edeceksiniz?' dedi. Yanımdaki komutanı uyardım. Kendisi de bana 'Senin komutanın kim, ekmeğini onlar mı veriyor?' diye bağırdı."

Üsteğmen Kurtuluş Kara'nın silahları doldurma emrini verdiğini öne süren Karakaya, "Yanımdaki er silahını doldurunca onu uyardım. 'Silahına kurşun takma' dedim. Komutana seslenmesini ve buradan gitmemiz gerektiğini söyledim. O sıra yanımda bulunanlar şahittir." ifadelerini kullandı.

Savunmasını yaparken ağlayan ve uzun süre konuşamayan Karakaya'yı, mahkeme başkanı Hulusi Pur, sakinleştirmeye çalıştı.

Pur, maddi gerçeği ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, tutuklu sanık Karakaya’ya "Oturarak savunma yapabilirsin." dedi.

Bunun üzerine söz alan Karakaya, "Ben bu kansızlara saygısızlık yapmadım, devletimin karşısında nasıl oturarak savunma yapayım." diye cevap verdi.

Duruşma, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :