M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Güler misin ağlar mısın?

MÜSİAD Konya Şubesi çok çalışkan bir yönetime sahip…

Evvelden beri böyle ama son yıllardaki öne çıkışını da yabana atamayız…

Ulaştırma ile ilgili bir rapor hazırlayıp ilgili bakana takdim etmişlerdi…

Şimdi de Enerji Raporu hazırlayıp Bakan Hilmi Güler’e takdim ettiler…

Bizler de bu raporlar sayesinde şehrin eksiklerini daha bir yakından fark ediyoruz…

Bu raporda Türkiye ile ilgili çok önemli veriler yer alırken biz de Konya ile ilgili gereksinimlere dikkat ediyoruz.

Rapora göre Konya’ya enerji noktasında yapılması gereken epey iş var…

Geçtiğimiz haftalarda yazdığım bir yazıda Karapınarlılara “Rezerv bulduk diye sevinmeyin; Ilgın’da başlamış olan termik santral yapım işi durmuşken Karapınar’a böyle bir santral kurmazlar” demiştim ya…

İşte bu raporda da karşıma Ilgın santrali meselesi çıktı…

Konya’ya mutlaka elektrik santralinin yapılması gerektiği ifade edilen raporda, “Konya bölgesinin elektrik arzını sağlayacak münferit bir elektrik santrali bulunmamaktadır. Konya’nın Ilgın ilçesinde temeli 1998 yılında atılan termik santral projesi istenildiği süreçte devam etmediği için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edilmiştir. Ancak Konya’nın ihtiyaçları göz önüne alındığında, bu ihaleye yeniden çıkılması ve Ilgın Termik Santralinin bir an evvel yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ilgın linyitlerini değerlendirerek Türkiye’nin enerji açığının giderilmesi için düşünülen bu projenin gündeme yeniden gelmesi gerektiğini düşünüyoruz” deniliyor.

Komedya gibi…

MÜSİAD’ın raporundaki ifadeler elbette doğru…

Fakat siyasilerin bu doğrunun peşine düşmeleri çok güç…

Temeli dönemin cumhurbaşkanı ve başbakanı tarafından atılan santralin yapımını durduracaksın…

Sonra yatırım planından çıkaracaksın…

Toprağa dökülen onca para heba olduktan sonra “Bu santral gerekliymiş” diyerek tekrar sıfır noktasına döneceksin…

Keşke olsa, fakat olacak iş değil…

Burada almamız gereken önemli dersler var oysa…

Ilgın santralinin yatırım planından çıkartılmasına zamanında ses etmeyenler; Konya’yı kendi acziyetlerinin kurbanı etmişler…

Siyasi olmuşlar; bürokrat ya da yetkili… Ama şehirleri ile ilgili olmamışlar…

Bu her dönemde olagelen bir şey…

Suyun yönünü değiştirmeye kalkmak ne de olsa yürek ister…

Böyle olunca yıllar yılı Konyalı siyasiler, bu şehrin haklarını gözetmede etkisiz kaldıkları gibi kendilerini de suyun akışına bırakmışlar…

Yazık!

Rapora göre Konya’nın ayağını bağlayan bir şey Ilgın Termik Santrali’nin kurulmaması… Konya’nın ayağını bağlayan diğer şey ise, Konya’daki iletim hatlarının Konya’nın ihtiyaçlarını karşılayamadığı gerçeği…

MEDAŞ Müdürü Tevfik Gazel alınmasın…

Fakat Konya’daki iletim hatlarının çok yüksek bir kapasite ile çalıştığı, Konya’daki iletim hatlarının yenilenmesi gerektiği, trafoların kapasitelerinin artırılarak yeni trafoların yapılması gerektiği bir gerçek…

MÜSİAD Konya Şubesi’nin Bakan Güler’e verdiği raporda Konya’ya yeni bir yüksek gerilim hattından alternatif elektrik getirilmesi gerektiği noktasına da temas ediliyor. Hiddro-Elektrik ve Rüzgâr Türbinlerinin imalatının artırılması gerektiğine işaret ediliyor. Raporun altı boş değil… Teşvik edilirse Konya gibi sanayisi gelişmiş bir şehirde türbin üretilebileceği ve böylece dışarıya bağımlılığın da ortadan kalkacağı vurgulanıyor…

Konya gibi termal zenginliklere sahip olan bir şehirde bu imkânın yeterince kullanılmaması da dikkat çekilen bir diğer hadise. Raporda buna da işaret var…

Aynen şöyle deniliyor:

Konya’da belirli bir metrenin altına inildiğinde (özellikle Seydişehir, Karapınar, Ilgın) yüksek sıcaklıkta termal sulara rastlanmaktadır. Bu sıcak suların hem elektrik kullanımında hem de şehir içi ısıtmasında kullanımı teşvik edilmelidir.

Enerji deyince akla sadece elektrik gelmiyor artık…

Doğalgaz da bir enerji türü ve özellikle Konya sanayinin bu noktalarda da önemli istekleri var…

MÜSİAD Konya Şubesi’nin raporundan ancak bir tırtıklama yaparak buraya aldığım bu işaretlerin ve burada zikretmediğim diğer taleplerin yerine getirilmesi durumunda, kendimizi dünyalı hissedebileceğimiz gelişmeleri şehrimizde buluruz…

MÜSİAD Konya Şubesi üzerine düşeni yapmış ve enerji sorunlarını bir rapor haline getirerek ilgili bakana sunmuştur…

Şimdi Konyalı vekillere düşen, bu raporun kamuoyu tarafından gerçek bir beklenti olduğunu bakana ve hükümete aşılamalarıdır.

Daha önce MÜSİAD ulaştırma raporu sunduğu halde; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Konya’nın sivil havaalanına ihtiyacı yok” demişti…

Şimdi de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, raporu okuyup ne yapacak bekleyeceğiz…

Konya’nın yüzüne talih mi güler yoksa Bakan mı göreceğiz!

Öyle ya; Hilmi Güler…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum