FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe davası"

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe davası"

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada, eski kurmay yarbay Fatih Karakaya’nın savunması tamamlandı - Karakaya: -“Benim zırhlı birlikleri kış

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davanın 7’nci duruşması tamamlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşındaki binada görülen duruşmada, Maltepe’deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda kurmay başkanı olarak görev yapan eski kurmay yarbay Fatih Karakaya ifade verdi.

Karakaya, emir komuta zinciri dışına çıkmadığını öne sürdü.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Karakaya, tugayda 15 Ocak ve 15 Temmuz olmak üzere yılda iki kere mühimmat sayımı yapıldığını söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü, tugaydaki mühimmat sayımına görevi gereği katıldığını savunan Karakaya, "Darbe girişiminde bulunmadım. Darbeyi öğrendikten sonra da emrimdeki birliklere 'dönün' emri verdim. Halkın yolları kapattığını öğrendiğim zaman irtibatlı olduğum birliklere hareket etmemeleri gerektiğini, aksi taktirde kazaya sebebiyet verilebileceğini, bundan dolayı dikkatli olmaları gerektiğini söyledim." ifadelerini kullandı.

Kendisine verilen görevin kışla emniyetini sağlamak olduğunu ileri süren Karakaya, şöyle devam etti:

"Benim zırhlı birlikleri kışla dışına çıkarmaya yetkim yoktur. Bana verilen görev, birliklerin kışla güvenliğinin sağlanmasına yöneliktir. 1. Ordu Karargah Kışlası, Fenerbahçe Orduevi ve Kuleli Askeri Lisesi’nin kışla güvenliğini sağlamaya giden ekibi ben yönlendirdim. Buralara giden birlikler herhangi bir olaya karışmamış, personellerin hiçbiri verdiğim emirlerin dışına çıkmamıştır. Suçsuz yere darbe olayının içinde kaldım. Firar etmeyi düşünmedim. Suçsuz olduğuma inanıyorum."

Duruşmada, Karakaya’nın çapraz sorgusuna geçildi. Karakaya’ya sırasıyla mahkeme başkanı Cem Karaca ile çok sayıda müşteki avukatı sorular yöneltti.

Mahkeme başkanı Karaca’nın "Siz tugay kurmay yarbayısınız. Sivil şahıslar sizin birliğinizde bazı toplantılar yapıyor. Bu askeri birliklerde olağan bir şey mi?” sorusuna Karakaya, "Toplantıdan haberim yok, fakat birlikte toplantı yapılabilir. Ben çok sayıda sivil kıyafetimle daha önceki birliklerimde benzeri toplantılara katılmıştım." yanıtını verdi.

Karaca’nın "Zırhlı birliklerin hangi durumda kışla dışına çıkar?" sorusunu, Karakaya, "KOKTOG faaliyeti kapsamında çıkabilir" şeklinde cevapladı.

Bunun üzerine heyet başkanı Karaca, "KOKTOG’u yani toplumsal olaylarda kolluk kuvvetlerini desteklemeye yönelik ne gibi bir bilgiye sahiptin. Somut olarak ne gördün?" sorusunu yöneltti. Karakaya, "Ben, tugay komutanımın bana verdiği emri yerine getirerek, belirlenen kışlaların çevre güvenliğini sağlamak için bu birlikleri yolladım. Herhangi bir terör eylemine karşı önceden güvenliğin alınmasına yönelikti." yanıtını verdi.


- “Size güven neden kaynaklanıyor?”

Darbe girişiminin koordine edildiği ve iletişimin sağlandığı "Yurtta Sulh Biziz" WhatsApp grubuna eklenen Karakaya, "Benim telefon numarama ulaşmak çok basittir. Kurmay başkanı olarak görev yapıyorum. Kışlayı arayarak telefonumu alabilirler." dedi.

Karaca’nın "Darbe oluyor ve sizin birliğinizden zırhlı araçlar çıkıyor. Ayrıca darbenin yönlendirildiği WhatsApp grubuna ekleniyorsunuz. Size güven neden kaynaklanıyor?" şeklindeki sorusu üzerine, Karakaya, "Beni ekleyenleri bilmiyorum. Ayrıca gruba mesaj atmadım. Kullanmadım. Gruba eklendiğimi sonradan fark ettim." diye konuştu.

Heyet, sanık savunmalarının tamamlanması için duruşmayı yarına erteledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler