27 Mayıs Darbesi'nin Yıldönümünde Demokrasi Şehitleri Anıldı

27 Mayıs Darbesi'nin Yıldönümünde Demokrasi Şehitleri Anıldı

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nin yıldönümünde, demokrasi ve milli irade uğruna hayatlarını feda eden Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan anıldı.

AK Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Ali Deresoy, darbelerin Türkiye tarihine vurduğu kara lekeyi ve demokrasi mücadelesinin önemini vurguladı.

Türk Demokrasisine İlk Hançer: 27 Mayıs 1960 Darbesi

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi, Cumhuriyet döneminde gerçekleşen ilk darbe olarak Türk demokrasisine vurulan ilk büyük darbe olarak tarihe geçti. Bu darbe, milli iradeden kopan bir zihniyetin ürünü olarak vicdanlarda, hukukun üstünlüğünde, tarihte ve insanlık vicdanında silinmez bir leke bıraktı.

demokrasi.jpg

Adnan Menderes ve Yol Arkadaşlarının Demokratik Devrimi

Dönemin tek partili CHP yönetimiyle girdikleri seçim yarışında rekor oyla iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, Türkiye'yi modernleştiren projelere imza attılar. CHP iktidarının anti-demokratik uygulamalarını sona erdirerek, tek parti rejiminin sembolik ayıplarından biri olan "Türkçe Ezan" uygulamasını kaldırdılar. Bu sayede Anadolu'nun Ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini giderdiler ve devlet ile vatandaş arasındaki güçlü bağı pekiştirdiler.

Yassıada Yargılamaları ve Demokrasi Şehitleri

1960 yılında askeri müdahale ile yönetime el koyan cuntacılar, demokratik yollarla seçilmiş yöneticileri tutukladı ve Yassıada'da hukuk dışı yargılamalarla idam ettiler. Bu süreçte idam edilenler sadece milletvekilleri değil, aynı zamanda Türk milletinin demokrasi ve milli iradeye olan inançlarıydı.

15 Temmuz ve Demokrasi Mücadelesi

Aradan geçen yarım asırdan fazla bir sürenin ardından, benzer bir senaryo 15 Temmuz'da tekrar sahnelenmeye çalışıldı. Ancak milletimiz, vakur duruşuyla darbe girişimini bertaraf etti. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, 15 Temmuz'da demokrasi düşmanlarına en büyük ders verildi.

Darbe Dönemleri Kapanıyor

Bu vesileyle Türkiye'de darbe dönemlerinin kapandığını ve darbelere karşı mücadelemizin süreceğini belirten Ali Deresoy, demokrasi ve özgürlükler için canlarını feda eden Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerini rahmetle andı. Deresoy, demokrasimize ve milli irademize düşman olan şer odaklarını hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.