"FETÖ, Müslümanların Soros'u"

"FETÖ, Müslümanların Soros'u"

Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Sharlamanov:- "Kamuoyunda, FETÖ'nün Müslümanların Soros'u, Soros'un da Hristiyanların FETÖ'sü olduğu yönünde bilgiler dolaşıyor. Yöntemleri birbirine benziyor. Belirli bir koordinasyon ol

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİC - Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Uluslararası Balkan Üniversitesinden (IBU) Doç. Dr. Kire Sharlamanov, kamuoyunda "FETÖ'nün Müslümanların Soros'u, Soros'un da Hristiyanların FETÖ'sü olduğu" yönünde iddialar bulunduğuna işaret ederek, "Yöntemleri birbirine benziyor. Belirli bir koordinasyon olması muhtemeldir." dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Sharlamanov, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ekonomik ve siyasi sistemde belli bazı şoklara neden olabileceğini belirterek, darbelerin demokratik yaşamı tehdit ettiğini vurguladı.

Demokrasilerde hükümetlerin seçimle göreve gelip yine seçimle görevden ayrıldığını aktaran Sharlamanov, hükümetlerin her seferinde zor kullanarak değiştirilmesi yönündeki eylemlerin, ülkelerdeki demokratik siyasi sistemlerde de gerilemeye neden olduğunu söyledi.

Sharlamanov, 15 Temmuz'da Türkiye'de darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün, Balkanlar dahil olmak üzere birçok ülkede faaliyetleri olduğuna işaret ederek, bu terör örgütüne karşı sadece Türkiye'de değil, tüm bu ülkelerde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile Makedonya arasında, FETÖ'nün bu ülkedeki etkisini bitirmek adına diplomatik kanallarda bir koordinasyon olduğunu aktaran Sharlamanov, "Makedonya'da bu terör örgütünün kontrolü altındaki grupların etkilerini kırmak için bazı adımlar mevcuttu ancak maalesef Makedon siyasi sisteminin ayrıntıları ve son olarak partiler ile koalisyonlar arası ilişkiler nedeniyle bu yöndeki çabalar sonuçlanmadı." dedi.

Sharlamanov, FETÖ'nün Makedonya'da da terör örgütü olarak ilan edilmesinin yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, FETÖ'nün resmen mevcudiyetine dair kayıt olmayabileceğini ancak aynı ideolojiyi topluma yayan kuruluşların bulunduğunu ifade etti.

- FETÖ - Soros benzetmesi

Bölgede ve dünya genelinde etkin olan Soros vakıfları gibi yapıların da FETÖ gibi etki ettiği yönünde ithamlar olduğunu aktaran Sharlamanov, Soros vakıfları ile FETÖ'nün çalışma yöntemlerinin benzer olduğunu vurguladı.

Sharlamanov, "Kamuoyunda, FETÖ'nün Müslümanların Soros'u, Soros'un da Hristiyanların FETÖ'sü olduğu yönünde bilgiler dolaşıyor. Yöntemleri birbirine benziyor. Belirli bir koordinasyon olması muhtemeldir. Bu yüzden bu iki yapının etkili olduğu yerler arasında, devlet seviyesinde koordinasyona ihtiyaç var." diye konuştu.

Makedonya'da FETÖ ile mücadeleye de değinen Sharlamanov, "Eylem biçimi nedeniyle bazı semptomları tanıyabiliriz. Toplumdaki bazı gruplar, hatta hükümette olan bazı siyasi partiler böyle bir örgüte yakınlık duyuyor, onları korurcasına davranıyor." dedi.

Sharlamanov, FETÖ'nün Makedonya'da terör örgütü ilan edilmesi için öncelikle yasal düzenleme, ardından diğer adımların atılması gerektiğini kaydederek, "Örgütleri hukuken etki altına alacak terör örgütleriyle mücadele yasası getirilmeli. İnanıyorum ki Makedonya hükümeti, FETÖ'yü de bu örgütler arasına koyacak ve onların yasal olarak Makedonya'da hareket edebilmeleri ortadan kalkacaktır." ifadelerini kullandı.

Makedonya halkının Türkiye'ye yönelik algısının olumlu olduğunun altını çizen Sharlamanov, son olarak 4-10 Şubat'ta Makedonya'da yapılan ankette, Türkiye'nin Makedonya için "en dost" ülke olduğu sonucunun çıktığını ifade etti.

Anket sonuçlarına göre hem Makedonların, hem de Arnavutların Türkiye'yi dost olarak gördüklerini aktaran Sharlamanov, Türkiye'yi Rusya, ABD ve Almanya'nın takip ettiğini söyledi.

- "Türkiye için karakteristik olan başkanlık sistemidir"

Türkiye'deki darbe girişiminin, sistemin zayıf olduğuna işaret ettiğini ve bunun toplumda istikrarsızlık yarattığını kaydeden Sharlamanov, anayasa değişikliği ile tüm bunların ortadan kaldırılacağını, ülke ve vatandaşlar için daha güvenli bir sistem getirileceğini söyledi.

Başkanlık sisteminin, parlamenter demokrasi gibi meşru olduğunu dile getiren Sharlamanov, Türkiye gibi büyük ve nüfusu fazla bir ülke için karakteristik olanın yarı başkanlık veya başkanlık sistemi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin başkanlık sistemi ile ekonomik ve siyasi gelişim kaydedeceğini vurgulayan Sharlamanov, ancak bu sorunun cevabını Türk halkının referandumda vereceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :