Bir ayak üç ameliyat!

Bugün farklı bir konu yazmak istedim.

Bugün, Konya”nın önemli bir hastanesindeki çelişkili işleyişten, ve bir hastanın doktoruyla yaşadıklarını yazmak istedim.

Bu tür olaylar bundan 10 yıl önce olsaydı, herkes bu yazıya güler geçerdi. Çünkü o günlerde sağlık alanında bu ve benzeri olaylar o kadar çok yaşanırdı ki,

Bugün sağlık alanında yapılan reform özelliğindeki değişikliklerden sonra anlatacaklarım belki de skandal.

Yazacağım olay, yaklaşık iki ay önce bir trafik kazasıyla başlamış. Konya”nın bilinen bir ailesinden, genç işadamı çalışanlarıyla beraber güle oynaya iş sonu inşaatlarından işyerlerine dönmek üzere Ankara yolundan Konya şehir merkezine doğru hareket halinde iken, Birlik Parkı önünde karşı şeritten Ankara istikametine giden bir trafik canavarı aşırı süratle ortadaki engelleri de aşarak, Konya şehir merkezine gitmekte olan aracı altına almış,

Maalesef, arabadaki dört kişiden şoför arkasındaki daha hayatın baharında olan genç, hemen oracıkta hakkın rahmetine kavuşmuş.

Arabada bulunan diğer üç kişide değişik yerlerinden yaralıdır. Yaralanan üç genç hasta yakınlarının isteği sonucunda, Konya”nın yeni yapılmış, mekan olarak çok güzel özel hastaneye kaldırılırlar.

Arabayı kullanan genç işadamının sol ayağı kırıktır. Yanındaki arkadaşının kalçası kırılmış, arkada seyahat eden diğer çalışanında boynunda zedelenmeler ve hafif sıyrıklar vardır.

Buraya kadar olan, bildik bir trafik kazasının normal bir sonucu, trafik canavarı bir gencin marifetidir.

İşte yazıma konu olan olaylar bu kazadan sonra başlar.

Birinci konu, Ücret talebinde çelişkilerin olması. İkincisi de, tutarsız açıklamalar yanlış ameliyat ve hastanın sağlığına hala kavuşamamasıdır.

Genç işadamı dört saat ameliyat geçirir, beş gün sonra da taburcu edilir.

Ücret olarak sekiz bin liradan kapı açılır, beş bin denilir üç bine anlaşılır. Ailede parayı öder ve sevinerek hastaneden ayrılır.

Ancak hastanın ağrıları devam eder, tekrar doktora gelinir, ağrıların normal olduğu söylenir, hastanın ameliyat olan ayağı, hekim tarafından bir sağa bir sola sallanır “sabırlı ol her şey yolunda denir”, ancak hasta acı içerisinde evinin yolunu tutar.

Ağrılar dinmemiştir, iki gün sonra tekrar hastaneye, ilgili doktora başvurulur.

Bu defa ayağa bağlanan platinlerin vidaları gevşemiştir, tekrar ameliyat olması gerekir denir. Hastamız ikinci defa ameliyata alınır, gevşeyen vidalar yaklaşık 2000 TL ye sıkıştırılır. Ve hasta tekrar evine gönderilir.

Ağrılar yine dinmemiştir, Ailenin iki ameliyat olduğu doktoruna ve hastanesine güveni kalmaz. Elinde filmlerle yeni bir arayışa girer, her gittiği hastaneden ve doktordan aynı cevabı alır,

“Bu ayak yanlış ameliyat yapılmış, ayak kısa kalır ve yüzde doksan topallar ve iyileşmesi de çok uzun sürer, Derhal yeni ameliyat yapılmalıdır”

Bu arada kazada beraber olan üç çalışan bir araya gelir

Para konuşulmaya başlanır

Aynı hastanede aynı hekimin aynı tür odalarda hastası olan hastalardan, Beş gün yatan 4 saat ameliyatta kalan hasta iki ameliyat için yaklaşık sağlık güvencesi dışında 5000 TL ödemiştir.

Kalçası kırılan Sekiz saat ameliyatta kalan, 10 gün hastanede yatan hasta, hiç ödeme yapmamıştır.

Boynunda zedelenme olan, sadece 3 gün yatan, hiçbir cerrahi müdahale yapılmayan, hastada ücret ödememiştir.

Bu olaylardan sonra Aile soruyor

-Yatan hastaların hepsi aynı sağlık güvencesine sahip olmalarına rağmen Bu çelişki nedendir?

-Kendi hataları olarak gördüğümüz ikinci ameliyat için, tekrar bir ücret talep edilmesi doğrumudur?

-Hastanın hala iyileşmediği, doktoruna ve hastaneye güveni kalmadığı için, ayrı ayrı sorduğu, Konya ve Ankara”daki üç doktorun isteği doğrultusunda yine Konya”da başka bir özel hastanede başka bir hekime üçüncü kez ameliyat olması ve 4000 TL de son ameliyat için ödeme yapmasını nasıl açıklarsınız. (İnşallah bu ameliyat son olur)

-Bir başka çelişki son ameliyatı yapan farklı doktor ve hastane “önceki ameliyat lar olmamış yeni ameliyat gerekli diyorlar ve bu ameliyatı da yapıyorlar” ancak söylediklerini yazıp bir belge olarak hastaya neden vermiyorlar.

-Ailenin bir başka sorusu da, kaza olan bölgedeki tedbir alınmayan yol inşaatın etkisi ve hız kontrolünün yapılmamasının trafik canavarını çağırdığı son iki ayda ölümlü ve ağır hasarlı trafik kazalarının sürekli olmasıdır.

Kalçası kırılan diğer hastanın ağrıları da devam ediyormuş, bu hastada üçüncü ameliyatı yapılan hastayı bekliyorum diyor, eğer üçüncü ameliyatı olan hasta yeni hekiminden memnun kalır, sağlığına kavuşursa, oda aynı hekime tekrar ameliyat olacağım diyor.

Deneme yanılma metodu, Allah'ım beterinden korusun.

Biz bu yazımızla kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri göreve çağırmak istedik.

Bakacağız ve göreceğiz ve bu işinde takipçisi olacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum