Ateizm

Ateizm milli manevi bir değer haline geldi de bizim mi haberimiz yok?

“Bugün” gazetesini biliyoruz.

Muhafazakâr kesimin “Bulvar” gazetesi görünümündeki bir yayın organı.

Yani günün siyasi ekonomik gelişmelerinin yanı sıra magazin haberlerine de rastlayabiliyoruz bu gazetede.

Köşesinde daha çok muhafazakâr olarak bilinen yazarları barındırıyor.

Kimi eski solcular ve liberaller de yazmıyor değil, ancak gazetenin gerek okuyucuları gerekse yönetim ve finans kadrosu muhafazakâr kesim.

“Zamanın ruhuna” uygun yayınlar yapıyor.

Ancak haberlerde kullandığı dil çoğu defa kafa karıştırıyor.

Böyle bir gazetenin milli manevi değerlere uygun yayın politikası izlemesi gerektiğini düşünürsünüz.

Fakat gerek milli manevi meselelerde gerekse başka meselelerde bunun böyle olmadığını gazeteyi okudukça anlamaya başlıyorsunuz.

Bu gazetenin geçen günlerde yaptığı bir haber dikkatlerden kaçmadı.

En azından benim dikkatimden kaçmadı.

Gazete ünlü ateistleri konu edinmiş.

Bunda ne var diyebilirsiniz.

Evet her türlü görüş gazetelerde yer bulabilir.

Ateizm de bunlardan biri.

Ancak sorun şu ki, bu gazete muhafazakâr değerleri savunduğu iddiasıyla yola çıkıyor, okuyucuları da bu profile uygun genelde.

Fakat yaptığı haberde tam anlamıyla bir“ateizm” reklamı yapılıyor.

Haber başlığı aynen şöyle:

Hepsi kendi alanlarında dünyaca tanınmış, başarıya ulaşmış kişiler. Ortak noktaları ise ateist olmaları. İşte o isimler…”

Evet ateizmin adeta reklamı yapılıyor bu haberde.

Dünyaca ünlü bu kişilerin ateist olduğuna ve çok önemli işlerin altına imza attığına vurgu yapılıyor.

O isimlerden övgüyle bahsediyor “Bugün ” gazetesi.

Bakın ünlü ateistlerden biri olarak gösterdiği Demokritus için: “Bilinen en ünlü Hellenistik filozoflarından olan Demokritus, Sokrates öncesindeki filozoflar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Demokritus’un atom teorisi, Antik Yunan düşüncesinde, entellektüelliğin en uç noktasını oluştururken, kendisi günümüzde ‘modern bilimin atası’ olarak da anılmaktadır.” Şeklinde bilgiler verilerek entellektüelliğin uç noktasının ancak ateizmle yakalanabileceği gibi bir izlenim yaratılmış.

Günümüzde düşünürlerinden Noam Chomsky’e de övgüler yağdıran gazete, modern dilbilimin atası olarak O’nu “Tüm zamanların en önemli Amerikan filozoflarından biri” şeklinde tanıtmaktadır.

ABD Çelik’in kurucusu Andrew Carnegie içinse Amerikalı hayırsever bir iş adamı vurgusu yapılmış haberde. Carniege’in İskoç doğumlu göçmen olduğu söyleniyor. Devamında ise Pittsburgh’ta Carniege Çelik Şirketini kurduğundan daha sonra ABD Federal Çelik Şirketi ile birleşerek oluşturduğundan bahsediliyor. Buraya kadar her şey normal. Haberin devamına dikkatinizi çekiyorum: “ Tarihteki en zengin ikinci adam olarak gösterilen Carniege, bütün servetini Amerika’nın her yerine okullar, kütüphaneler yaptırmak için harcadı.”

Gazete yine çok ünlü bir zengin ateiste yer vermiş haberinde. Warren Edward Buffet için, “Amerikalı işadamı ve aynı zamanda Berkshire Hathaway’ın CEO’dur. Walt Street’in erimesinden önce, dünyanın en zengin insanı olarak gösteriliyordu. Diğer bir milyarder Bill Gates gibi, kendini hayırseverlik işine adayan Buffet 2006 yılında servetinin yüzde 83’ünü Bill ve Melinda Gates Yardım Kuruluşuna vereceğini açıkladı.” Demektedir.

Gazetenin diğer bir ünlü ateist örneği Evrim’i savunanların avukatı Clarence Darrow. Darraw’dan bahsederken ”Amerika Sivil Özgürlükler Birliği’nin lider üyelerinden biriydi” diyor. Ünlü ateisti önemli kılan yönü ise “Maymun Davası” olarak bilinen hükümetin evrimi öğretmeyi yasaklayan yasasına karşı açtığı dava olarak gösterilmiş.

Yine günümüz evrimcilerinden Stephen Jay Gould’a da övgüler yağdıran bir pasaj ayırmış Bugün gazetesi, O’nun için, “Kitapları ve yazıları ile evrimci biolojiyi yaygınlaştırmaya uğraştı. Ayrıca Gould, din ile bilim arasındaki uyuşmazlık olmadığını, ikisininde insan hayatında ve deneyimlerinde farklı yerlere sahip olduğunu savunuyor.” Demekte.

Sanat dünyasındaki ateistlere de örnek vermiş gazete.

Bunlardan biri de Katherine Hepburn.

Gazete Hepburn’dan “En İyi Kadın Oyuncu dalında 4 Oscar'a sahip olan güzel artisti, Amerikan Film Enstitüsü 1999 yılında sinema tarihinin en önemli kadın oyuncusu ilan etmiştir. 1973 yılında verdiği bir röportajda Hepburn, Hristiyanlık öğretileri ile genel olarak uyuştuğunu ancak kişisel herhangi bir dini inancı benimsemediğini ve ölümden sonra hayata inanmadığını belirtti.” Şeklinde bahsetmiş.

Evet, Bugün gazetesinin en ünlü ateistler haberi böyle sürüp gidiyor.

Devamını okumak isteyenler gazetenin internet sitesine bakabilirler.

Farkındaysanız gazetenin bu haberinde “en entelektüel”, “en hayırsever”, “en güzel” ve “en önemli”, “en filozaf” “en iyi” gibi karşılaştırmalı üstünlüklerde ilk sıraya oturan özellikleri ön plana çıkmakta.

Bu haber sizde de, yeryüzündeki “en mükemmel” özelliklere sahip insanlar hep ateist, öyleyse ateizm iyi bir şey(!) gibi bir algı oluşturmadı mı?

Bugün gazetesi örneğinde olduğu gibi milli manevi değerlere yıllarca hizmet etmiş başka oluşumları haksız bir şekilde milli ve manevi değerlere aykırı davranmakla suçlayan, bunu da pervasızca, yargısız infaz şeklinde yapanların “ateist” olarak bilinenlerin “güzel”, “iyi” yönlerini ön plana çıkarması ne anlama gelmektedir?

Ateizm milli manevi bir değer haline geldi de bizim mi haberimiz yok?

Yoksa ben mi fazlaca ikircikliyim? 

Önceki ve Sonraki Yazılar