
Kkırmızı elmas’ta yılın ilk hasadı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde “kırmızı elmas” olarak bilinen Kurşunlu çileğinde hasat sezonu başladı. 13 bin dekar alanda üretimi yapılan çilekten bu yıl 10 bin ton rekolte bekleniyor.
Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi'nde yetiştirilen ve “kırmızı elmas” olarak nitelendirilen çilekte yılın ilk hasadı başladı. Türkiye'nin dört bir yanına gönderilen çilek, tarlada kilogramı 70 ila 80 lira arasında alıcı buluyor.
Yaklaşık 13 bin dekar alanda üretimi yapılan çilekten bu yıl 10 bin tonluk rekolte bekleniyor. Ancak bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle hasat normalden yaklaşık bir ay geç başladı.
Don nedeniyle 3,5 milyon TL zarar
Tarlalarda incelemelerde bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bu yıl hasadın gecikmeli başladığını belirtti. Çelik, “Normal şartlarda hasat 1 Mayıs’ta başlardı. Ancak ülkemizin 61 ilini etkileyen kırağı olayı nedeniyle çileklerde yanma yaşandı. Bu da Kurşunlu bölgesinde yaklaşık 3,5 milyon TL'lik kayba yol açtı” dedi.
Genç fidanların bu yıl daha fazla ekildiğini, bunun da rekoltede düşüşe neden olduğunu vurgulayan Çelik, toplam üretimin yine 10 bin ton civarında olacağını söyledi.
Bölgede 600 milyon TL’lik ekonomik katkı
Çelik, çilekten elde edilecek gelirin çiftçiye büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Ortalama fiyat 60 lira civarında. Şu an 80 liraya kadar alıcı bulan çilek, ortalama 70-80 lira arasında değişiyor. Bu da yaklaşık 600 milyon TL’lik bir gelir anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Kurşunlu çileği üretiminin yalnızca merkez Kurşunlu Mahallesi ile sınırlı olmadığını belirten Çelik, Hasanpaşa, Eymir, Süpürtü, Özlüce, Çitli ve Kınık köylerinin de üretim bölgesine dahil olduğunu söyledi.
4 ülkeye ihracat yapılıyor
Kurşunlu çileğine yurtdışından da yoğun talep olduğunu kaydeden Çelik, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da ürünler ihracata gidiyor. Hasadın geç başlamasına rağmen şu anda Irak, Rusya, Gürcistan ve savaş koşullarına rağmen Ukrayna’dan alıcılar bölgemize geldi. Tarlalarda dolaşıp alım yapıyorlar” diye konuştu.
Kaynak: