2024'te yürürlüğe girecek Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin detayları belli oldu

2024'te yürürlüğe girecek Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin detayları belli oldu

Emeklilikte ek gelir sağlamayı hedefleyen yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, 2024 yılında yürürlüğe girecek. Sistem, işveren katkısıyla çalışanların yaşam standardını korumayı amaçlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gelecek yıl yürürlüğe girecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanların emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etmeyi amaçlıyor. Sistem, işverenlerin de katkısı ile çalışanların yaşam standardını koruma amacı güdüyor. Yıllık 200 milyar TL'nin üzerinde büyüklük hedeflenen bu sistem, 2024 yılının son çeyreğinde kanuni düzenlemelerle hayata geçirilecek.

  • Yıllık 200 Milyarlık Büyüklük Hedefleniyor: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile yıllık 200 milyar TL'nin üzerinde büyüklük oluşturmayı amaçlıyor.
  • Otomatik Katılım Sistemi İkinci Basamak Emeklilik Sistemine Dönüşüyor: Mevcut otomatik katılım sistemi, işveren katkısı ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dönüşecek.
  • Yüzde 30 Katkı Sağlanacak: Sistemde çalışanlardan yüzde 3 kesinti yapılacak, işveren de aynı oranda katkı sağlayacak ve devlet yüzde 30 katkı sunacak.
  • Kademeli Çıkış Hakkı Gündemde: Çalışanların emeklilikleri geldiğinde sistemden çıkma, kademeli çıkış hakkı ile düzenlenecek.
  • Yaş Sınırı 60 Olacak: Tamamlayıcı emeklilikte yaş sınırı 60 olarak belirlenirken, çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olduklarında ayrıca 60 yaşına geldiklerinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamında ikinci emekli aylığını alabilecek.
  • Kıdem Tazminatında Değişiklik Yok: Sistem, kıdem tazminatına ilişkin bir düzenleme içermiyor, bu konudaki mevcut düzenlemeler devam edecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.