Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Tunus Maliye Bakanlığı, 21 gümrük memurunu yolsuzluk suçlamasıyla görevden uzaklaştırdı

TUNUS (AA) - Tunus'ta 21 gümrük memurunun yolsuzluk suçlamasıyla görevden alındığı bildirildi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, haklarındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 21 gümrük memurunun görevden alındığını, farklı rütbelerde 35 gümrük memurunun da soruşturma komisyonuna sevk edildiği belirtildi.

Görevden almalar Başbakan Yusuf Şahid'in, Tunus'un önde gelen ticari limanlarından Rades'e dün sabah habersiz teftişe gelmesinin ardından gerçekleşti.

Yerel basında yer alan haberlerde, "Tunus'taki gümrük birimlerinin kamuoyunda yolsuzluk suçlamalarıyla tanındığı ve söz konusu operasyonlarda gözaltıların genişleyebileceğine" yer verildi.

- Geçen ay başlayan operasyon

Tunus'ta geçen ay başlayan operasyonda yolsuzluk, kaçakçılık ve devlet güvenliğini tehdit suçlamaları yöneltilen bazı iş adamları gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında iş dünyasında tanınan Şefik Ceraya, Necib bin İsmail gibi isimlerin yanında gümrük memuru Rıza el-İyari ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Yasin Şennufi de bulunuyor.

Başbakan Şahid, yolsuzluk operasyonuna ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından yaptığı açıklamada, "Yolsuzlukla mücadeleden başka seçenek yok. Ya yolsuzluk ya devlet. Ya yolsuzluk ya da Tunus. Ben de tüm Tunuslular gibi devleti ve Tunus'u seçiyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Konuya ilişkin gelişmeler, Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali'nin kayınbiraderi İmad Trablusi'nin Anayasal Hakikat ve Haysiyet Komisyonu'na verdiği görüntülü ifadelerin televizyon kanallarında yayımlanmasıyla başladı.

Trablusi, ifadelerinde, gümrük memurlarına rüşvet vermek suretiyle muz ticaretinde nasıl tekel oluşturduklarını ve haksız kazanç elde ettiklerini itiraf etmişti. Gündeme oturan açıklamaların ardından hükümetin harekete geçmesi siyasi partiler tarafından da desteklenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler