"Şeyhü'l-Müverrihin" Prof. Dr. İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor

"Şeyhü'l-Müverrihin" Prof. Dr. İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor

Ankara'da 100 yaşında hayatını kaybeden tarihçi yazar Prof. Dr. İnalcık için Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde düzenlenen törenin ardından, Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi'nde cenaze namazı kılındı - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü K

ANKARA (AA) - "Şeyhü'l-Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi)" olarak anılan ve 100 yaşında vefat eden tarihçi yazar Prof. Dr. Halil İnalcık için Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde düzenlenen tören sonrasında Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi'nde cenaze namazı kılındı.

Prof. Dr. İnalcık'ın cenazesi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ndeki törenin ardından, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne getirildi. Buradaki program, İnalcık'ın öz geçmişinin okunmasıyla başladı.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, törende yaptığı konuşmada, çok önemli bir bilim insanını kaybettiklerini, çok üzgün olduklarını söyledi.

Atalar, "Bu kişi hocaların hocası, Türkiye'ye tarih nasıl yapılmalıdır, onu öğreten kişi. Tarihin orijinal dokümanlara bakılarak yapılması gerektiğini öğreten kişi. Üniversitemizin de en önemli hocalarından biri. Bilkent'i Bilkent yapan en önemli kişilerden biri." dedi.

İnalcık'ın çok sayıda Balkan ülkesinden fahri doktora unvanı aldığına işaret eden Atalar, bu ülkelerin de Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası olmaları nedeniyle İnalcık'ı kendi tarihçileri gibi gördüğünü belirtti.

Atalar, Türkiye'ye emekliliğinden sonra gelen İnalcık'ın enerjisinin çok yüksek olduğunu, Bilkent'te tarih bölümünü kurduğunu ve birçok öğrenci yetiştirdiğini vurguladı.

Daha sonra, İnalcık için saygı geçişi yapıldı.

- "Yarın Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılınacak"

Törenin ardından, Prof. Dr. İnalcık için Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi'nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı.

Camideki törene, İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık ve yakınlarının yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Ankara milletvekilleri Cemil Çiçek, Ali Babacan ve Ertan Aydın, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve çok sayıda siyasetçi katıldı.

Cenaze namazının ardından İnalcık'ın ailesi, taziyeleri kabul etti.

Günhan İnalcık ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Kalın, "Halil İnalcık için yarın Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılınacak, ardından da inşallah Fatih Camisi haziresindeki yerine defnedilecek. Şakirin Camisi'nden Fatih Camisi'ne alınmış oldu cenaze namazı, öğle namazına müteakip Fatih Camisi'nde." dedi.

- "Türk tarihinde böyle büyük bir lider görülmemişti derdi"

AK Parti Ankara Milletvekili Aydın da Halil İnalcık'ın, Türkiye ve dünya tarihinin yetiştirdiği en önemli hocalardan biri olduğunu belirtti.

Aydın, 1995'te tanıştığını İnalcık'ın, Bilkent Üniversitesinde verdiği derslere katıldığını söyledi.

İnalcık'ın tarihe bakış açılarını değiştirdiğini bildiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Türkiye'de Osmanlı tarihine bakışı değiştiren kişi olmadı Halil İnalcık, aynı zamanda Avrupa tarihini de değiştiren adam oldu. Çünkü Halil İnalcık'ın yaptığı katkılar sayesinde Avrupa tarihi yeniden okunmaya başladı. Çünkü Avrupalılar, Osmanlı tarihi haricinde Avrupa'yı anlamlandırmaya çalışıyorlardı. Biraz da oryantalist sebeplerden dolayı. Türkiye'yi kendi tarihsel okumalarında hiçbir yere koymamak için yaptıkları bir şeydi bu. Ama Halil İnalcık öyle şeyler ortaya koydu ki bunlarsız Avrupa tarihi okumak da imkansız hale geldi. Bunun Amerika'da tarihçiler arasında çok büyük bir farkındalığı oluştu. Halil hoca, yetiştirdiği öğrencileriyle Amerika'da onlarca Osmanlı tarihi kürsüsünün kurulmasına vesile oldu. Şu anda Amerika çapında Osmanlı tarihinin duayen isimlerinin çoğu, İnalcık'ın yetiştirdiği öğrencileri arasında."

Aydın, Prof. Dr. İnalcık'ın metodolojik olarak iğneyle kuyu kazan farklı bir tarihçilik anlayışı ortaya koyduğunu ifade etti.

İnalcık'ın kimi zaman yaptıkları sohbetlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a duyduğu hayranlığı dile getirdiğini anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"İnalcık, 'O, Türkiye tarihinde, Türk tarihinde çok nadir ortaya çıkan büyük liderler arasına girmiştir' derdi. Cumhurbaşkanımızı Fatih ile Abdülhamit ile mukayese ederdi. Çünkü 'Onun üzerinde tanrı vergisi bir kut var' derdi. Eskiden 'Ulu hakan tahtım kutlu olsun' derlermiş, kut kelimesinin Allah vergisi, milletin o liderin üzerindeki ruhu olduğuna işaret ederdi. Tayyip Erdoğan'da da 'Türk milletinin üstünde bir kutu var' derdi. 'Bu kut, onu tarihte çok önemli liderler arasına yerleştirmiştir' ifadesini kullanmıştı. 'Yüzyıllar boyu baktığınız zaman Türk tarihinde böyle cevval, büyük bir lider görülmemişti' gibi ifade kullandı. Siyasetle çok ilişkisi olmadığını ama Erdoğan'dan dolayı siyasete ilgi duymaya başladığını söylerdi. 'Hep de onun için dua ederim' derdi. Her sabah Sayın Cumhurbaşkanım için şahsen dua ettiğini ifade etmişti. Öyle de bir anım oldu, paylaşmak istedim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler