Selçuk Üniversitesi'nden elektrikli araçlar için devrim niteliğinde adım

Selçuk Üniversitesi'nden elektrikli araçlar için devrim niteliğinde adım

Selçuk Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci liderliğinde geliştirilen kompozit jantlar, elektrikli araçlar ve tarım makineleri için yakıt tüketimini azaltarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, elektrikli araçlar başta olmak üzere farklı araçlarda yakıt tüketimini azaltmak amacıyla çığır açan bir çalışmaya imza attı. Karbon, cam/karbon ve cam elyaf takviyeli kompozit jantlar geliştirerek, bu alanda önemli bir ilerleme kaydetti.

Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, yaptığı açıklamada, kompozit jant prototiplerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nde geliştirildiğini belirtti. Prototiplerin özellikle düşük hızlı araçlar, tarım makineleri ve en önemlisi elektrikli araçlar için uygun olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demirci, geliştirilen kompozit jantların benzeri olan çelik jantlara göre ağırlığının yaklaşık 4500 gramdan 600 grama kadar düşürüldüğünü dile getirdi.

Ayrıca, kompozit jantların çelik jantlara göre dayanıklılığının arttığını belirten Doç. Dr. Demirci, son zamanlarda savunma teknolojisi, otomotiv, deniz ve havacılık sektörlerinde kompozit malzemelerin kullanımının büyük önem kazandığını ifade etti. Elektrikli araçlarda menzil mesafesinin arttırılması ve benzin/dizel yakıtlı araçlarda yakıt tüketiminin azaltılmasında araç ağırlıklarının düşürülmesinin kritik bir faktör olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demirci, ülkemizin yerli ve milli ileri kompozit teknolojisinde hızlı bir ilerleme kaydettiğini de belirtti.

Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, bu önemli başarıda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ve Üniversite ile Fakülte yönetimine sağladıkları desteklerden dolayı teşekkür etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.