Rusya-ASEAN zirvesi

Rusya-ASEAN zirvesi

Rusya ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderlerini bir araya getiren zirve, sonuç bildirgesinin kabul edilmesinin ardından sona erdi- Rusya’nın ASEAN ve Avrasya Ekonomi Birliği arasında serbest ticaret bölgesi teklifinin yer aldığı deklarasyonda

MOSKOVA (AA) - Rusya ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderlerini bir araya getiren zirve, yayımlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi.

Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen zirvenin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuk ülke liderlerini karşıladı.

Putin ve birliğe üye 10 ülkenin devlet ve hükümet başkanları çalışma toplantısına katıldı. Oturumun ardından aile fotoğrafı çektirildi. Günün sonunda Putin ve Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith ortak basın toplantısı düzenlendi.

Zirve sonunda katılımcı ülkeler arasında alınan kararlar “Ortak Çıkarlar İçin Stratejik İş Birliğine Doğru” adlı deklarasyonla açıklandı.

Rusya’nın, ASEAN ve Avrasya Ekonomi Birliği arasında serbest ticaret bölgesi teklifinin yer aldığı deklarasyonda, üye ülkeler arasındaki iş birliğini arttırmaya yönelik çeşitli öneriler yer aldı.

Yayınlanan deklarasyonda, gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarının gözetilerek, uluslararası finans sistemindeki reformların desteklenmesi gerektiği vurgulanırken, deniz, kara ve hava taşımacılığındaki iş birliğinin arttırılmasına yönelik atılacak adımların önemine vurgu yapıldı.

Teknoloji değiş tokuşu ve çeşitli iş birliği yolları kullanılarak uzak teknolojisine dair gelişmeler konusunda yeni arayışların gerekliliği vurgulandığı deklarasyonda, hızla gelişen dijital sektörlerde halkların farkındalığının arttırılmasına yönelik hamleler yapılması gerektiği belirtildi.

Deklarasyonda, altyapı geliştirmeleri ve finansmanı noktasında katılımcı ülkeler arasında iş birliğinin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılacağı belirtilirken, katılımcı ülkeler arasında yatırım ve ekonomik faaliyetlerin arttırılması için şartların iyileştirileceği bildirildi.

ASEAN'a 1996 yılında "diyalog ortağı" statüsü verilen Rusya ile birliğe üye ülke liderlerinin bir araya geldiği ilk toplantı 2005 yılında Malezya'da, ikincisi ise 2010 yılında Vietnam'da düzenlendi. Soçi'deki zirve, bu kapsamda üçüncü, Rusya topraklarında düzenlenen ilk toplantı oldu.

- ASEAN

Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin kısaltması olan ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Brunei’nin 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi.

Yaklaşık 620 milyon kişinin yaşadığı ASEAN bölgesi, 4,5 milyon kilometre kareyi kapsıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında, bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

ASEAN, 2,6 trilyon dolarlık ekonomik hacmiyle dikkati çekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler