Maldivler'de eski devlet başkanı yardımcısına 15 yıl hapis cezası

Maldivler'de eski devlet başkanı yardımcısına 15 yıl hapis cezası

Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Ahmed Adeeb, devlet başkanını öldürmek için komplo kurmaktan suçlu bulundu

MALE (AA) - Maldivler'de eski Devlet Başkanı Yardımcısı Ahmed Adeeb, devlet başkanına suikast girişimi suçundan 15 yıl hapse mahkum edildi.

Başkent Male'deki mahkeme, Adeeb'in iki korumasını da komploya katılmaktan suçlu bularak 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Adeeb'in avukatlarından Moosa Siraj, mahkeme heyetinin adil yargılama konusunda konuşmalarına engel olduğunu ve savunmalarını hazırlamak için çok az zaman tanıdığını ileri sürerek karara itiraz edeceklerini söyledi.

Çarşamba günü de başka bir davada silah bulundurma suçundan aldığı 10 yıl cezayla toplamda 25 yıl hapis yatacak Adeeb hakkında görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluk suçlamalarından iki ayrı dava daha bulunuyor.

Adeeb, Maldivler Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'un iktidara gelmesinden bu yana terör suçlamasıyla gözaltına alınan 4. üst düzey siyasetçi oldu. Daha önce de eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid, eski Savunma Bakanı Muhammed Nazım ve muhalefet partisi lideri Şeyh İmran Abdullah hapse mahkum edilmişti.

İnsan Hakları savunucuları, Gayyum'u gücünü pekiştirebilmek için muhaliflerini hapse atmakla suçluyor.

Devlet Başkanı Gayyum ve eşinin bulunduğu teknede 2014'te patlama meydana gelmişti. Gayyum patlamadan yara almadan kurtulurken, eşi, bir yardımcısı ve bir koruması yaralanmıştı. Yetkililer, başlangıçta patlamanın mekanik bir arızadan kaynaklandığını belirtmiş, daha sonra ise olayın bir suikast olduğu açıklanmış ve soruşturma başlatılmıştı. Patlama sonrası, başkent Male'de iki askeri yetkili görevinden alınmış, Devlet Başkanı'nın kişisel korumaları değiştirilmişti.

Hint Okyanusu'nda yaklaşık bin 200 adadan oluşan Maldivler'de tekneler, adalar arasında ulaşımın sağlanması için yaygın olarak kullanılıyor.

Gayyum, 400 bin nüfusa sahip, turizm merkezi olarak bilinen Maldivler'de 2013 yılında ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk Devlet Başkanı Muhammed Naşid'in yerine iktidara gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler