Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki:

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki:

''AB'nin tanımına göre Suriyelilerin, Iraklıların ve Afganistanlıların iltica başvuru hakkı var. Daha önce Afganistanlılar yasa dışı bir şekilde ülkeye giriş yaptılar. Bu yüzden onların girişlerini durdurduk ama bunu sadece geçici olarak yaptık''- Macaris

BUDAPEŞTE (AA) - Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Yunanistan'dan ülkelerine geçmek isteyen Afganistan vatandaşlarının girişlerini sadece geçici olarak durdurduklarını söyledi.

Resmi ziyaret çerçevesinde Budapeşte'de bulunan Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki, ülkesinin gerekli tüm şartları yerine getirdiği halde NATO ve AB üyeliğinin yıllardır ertelendiğini belirtti.


Makedonya-Yunanistan sınırındaki son durum hakkında bilgi veren Poposki, ''AB'nin tanımına göre Suriyelilerin, Iraklıların ve Afganistanlıların iltica başvuru hakkı var. Daha önce Afganistanlılar yasa dışı bir şekilde ülkeye giriş yaptılar. Bu yüzden onların girişlerini durdurduk. Ama bunu sadece geçici olarak yaptık'' dedi.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, Macaristan'ın sığınmacı krizinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Makedonya'ya yardımcı olacağını bildirdi.

Makedonya'nın Avro-Atlantik entegrasyonunu desteklediklerini, Makedonya'nın da bu konuda gerekli adımları attığını anlatan Szijjarto, ''Macaristan, Makedonya'nın Avro-Atlantik entegrasyonunu desteklemeye devam ediyor. Makedonya, NATO'ya uzun süre önce davet edilmeliydi. Avrupa Birliği ile müzakeresi de en az altı yıl önce başlamalıydı'' değerlendirmesinde bulundu.

Szijjarto, Avrupa Komisyonunun altı yıl boyunca Makedonya'nın AB'ye üyelik müzakerelerinin başlaması tavsiyesine rağmen bu konuda adım atılmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sığınmacı krizinde Makedonya'nın attığı adımların çok değerli olduğunu kaydeden Szijjarto, ''Macaristan, Makedonya'ya sınır koruması konusunda her türlü yardımı vermeye hazır. Bu konuda mevkidaşımdan aldığım listede teknik ekipmanlar, tel örgü ve insan gücü talebi var" ifadelerini kullandı.

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler