Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Başbakanı Özgürgün:- "Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte yürüttüğü Kıbrıs görüşmelerine destek veriyoruz"- "Türkiye'den gelen suyu 1 Ağustos’da tüm belediyelere vermeyi hedefliyoruz"

LEFKOŞA (AA) - KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, hükümetin çalışmalarında Kıbrıs konusunun önemli yer tuttuğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte yürüttüğü Kıbrıs görüşmelerine destek veriyoruz." dedi.

Başbakan Özgürgün, bir kabulde yaptığı konuşmada, hükümete geldiklerinden beri Kıbrıs konusu da dahil, ekonomik ve mali konularla, sektörlerin sorunlarıyla ilgili ciddi çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

"Asrın projesi" olarak da adlandırılan "Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi" kapsamında suyun Kıbrıs Türk halkı ile buluşmasında son aşamaya gelindiğine dikkati çeken Özgürgün, "Türkiye'den gelen suyu 1 Ağustos’da tüm belediyelere vermeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Başbakan Özgürgün, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokol’ün imzalanmasının yeni projelerin başlamasına imkan vereceğini belirterek, ekonomik refahın artması için bunu önemli bulduklarını ifade etti.

- "Kıbrıs görüşmelerine destek veriyoruz"

Hükümetin çalışmalarında Kıbrıs konusunun önemli yer tuttuğunu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte yürüttüğü Kıbrıs görüşmelerine destek verdiklerini dile getiren Özgürgün, Rum tarafının bilinen tutumundan bir değişiklik olmadığını, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son İstanbul ziyaretinde BM Genel Sekreteri ile görüşmesini dahi hazmedemeyen bir anlayışla karşı karşıya olduklarını kaydetti.

“Umut ederim ki bu zihniyet değişir ve yıl sonuna kadar bir anlaşma sağlanır” diyen Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının eşitliğini, iki bölgeliliği, iki halkın siyasi eşitliğini sağlayacak bir çözüme tam destek vereceklerini her zaman söylediklerini ancak Rum tarafının yaklaşımının bu yönde olmadığının her zaman görüldüğünü belirtti.

Özgürgün, Kıbrıs'ta olası bir anlaşmada, Kıbrıs Türk halkının eşitliğinin, anavatan Türkiye’nin de etkin fiili garantisinin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, "Bu olmadan bir anlaşma da mümkün değil. Ümit ederim bu anlaşma bu şartlar altında, Rum tarafı da kabul eder ve gerçekleşir. Bir anlaşmada güçlü bir Kıbrıs Türk halkına ve güçlü bir Kıbrıs Türk devleti yapısına ihtiyaç var. O güçlü devlet yapısını da koruyup geliştirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler