Hatay'da orman yangını tatbikatı

Hatay'da orman yangını tatbikatı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce düzenlenen tatbikata, arazözlerin yanı sıra yangın söndürme helikopteri de katıldı- Tatbikat sonrası önceki yangınlarda zarar gören ve yeşillenen ormanlık alanları havadan görüntülendi

HATAY (AA) - Hatay'da 20 orman personelinin katılımıyla helikopter destekli orman yangını söndürme tatbikatı yapıldı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde düzenlenen tatbikatta, ilk olarak belirlenen bölge ateşe verildi. Antakya Orman İşletme Müdürlüğü personeli, 3 arazöz ve bir su tankıyla yangına karadan müdahale etti.

Ardından havalanan Mİ-8 tipi yangın söndürme helikopteri, alevlerin üzerine su bıraktı. Tatbikat, yangının kısa sürede kontrol altına alınmasıyla sona erdi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altıntaş, tatbikat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl bölgeye bağlı Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep'te 170 orman yangınına müdahale ettiklerini belirterek, bu yangınlarda 180 hektarlık alanın zarar gördüğünü anımsattı.

Bu yıl içerisinde ise 25 orman yangınıyla karşılaştıklarını ve 60 hektar alanın yandığını belirten Altıntaş, şöyle devam etti:

"Bu yıl geçen iki seneye göre biraz daha zorlu geçecek. Malum şu an bile hava çok sıcak ki önümüzdeki günlerde bu sıcaklık daha da artacak. Bizim orman yangınlarımız genel olarak temmuz, ağustos ve eylül aylarında çıkıyor. Bu aylarda hava sıcaklığı 50 dereceye kadar yükselebiliyor. Hem havanın sıcaklığı hem yağışın azlığı nedeniyle otlarda müthiş bir kuruma oluyor. Otların çok kuru olması demek yangının çok hızlı şekilde ilerlemesi demektir. Dolayısıyla 2016 yılında biraz daha gayret göstereceğiz. Öte yandan yangına kısa sürede müdahale edilmesi bizim için çok önemli. Ekiplerimizle ilk müdahale süremizi 12,5 dakika civarında belirledik. Bu süre Türkiye ortalamasının baya ilerisinde ve bu konuda gayet başarılı bir bölgeyiz."

Altıntaş, 45 arazöz, 26 ilk müdahale ve 18 su ikmali aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 2 helikopter ve Adana Bölge Müdürlüğü ile ortak kullandıkları yangın söndürme uçağına sahip olduklarını aktardı.

Ekip olarak orman yangınlarıyla mücadele konusunda çok özverili çalıştıklarını kaydeden Altıntaş, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Altıntaş ayrıca, vatandaşlardan, herhangi bir yangınla karşılaşmaları durumunda Alo 177 ihbar hattını aramalarını istedi.

Daha sonra tatbikatta kullanılan Mİ-8 tipi helikoptere alınan basın mensupları, ormanlık alanları ve önceki yangınlarda zarar gören yerleri görüntüledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler