Güney Kore'deki Choi skandalı

Güney Kore'deki Choi skandalı

Devlet Başkanı Park: - "Hepsi benim hatam ve suçum. Kişisel ilişkilerimde çok fazla güven duydum ve ne olduğuna dikkat etmedim"- Park, hakkında doğrudan soruşturma açılmasına izin vereceğini söyledi

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, resmi bir görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasıyla ortaya çıkan skandala ilişkin, "Hepsi benim hatam." dedi.

Devlet Başkanı Park, bir din adamının kızı olan Choi'nin resmi görevi olmamasına rağmen devlet işlerini etkilediği ve dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından, bir televizyon kanalında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, konuyla ilgili hakkında doğrudan soruşturma açılmasına izin vereceğini ifade etti.

Park, sesi̇ titreyerek yaptığı konuşmada, "Kalbimin derinliğinde büyük bir sorumluluk hissediyorum. Hepsi benim hatam ve suçum. Kişisel ilişkilerimde çok fazla güven duydum ve ne olduğuna dikkat etmedim." ifadelerini kullandı.

Duyduğu üzüntü nedeniyle günlerdir uyuyamadığını söyleyen Park, "Ne yaptığımın farkındayım, insanların kalbini onarmak zor olacak. Çok utandım ve kendime, ben bunun için mi devlet başkanı oldum, diye sordum.' dedi.

Park, soruşturmalarda hata yaptığı ortaya çıkanların sorumlu tutulmaları gerektiğine dikkati çekerek kendisinin de sorumluluklarıyla yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi. Savcıların gerekli görmesi görmesi durumunda hakkında doğrudan soruşturma açılmasına da izin vereceğini ifade eden Park, bağımsız bir soruşturmayı da kabul edeceğini belirtti.

Park, hakkında yerel basında yer alan, tarikat dinlerine taptığı ve Başkanlık Sarayı olan Mavi Köşk'de şaman ritüelleri düzenlendiğine dair iddiaları ise reddetti.

Diğer yandan muhalefet, parlamentonun seçtiği bir başbakanı kabul etmediği ve iç meselelerin üstesinden gelemediği için Park'ın görevden alınması gerektiğini savundu.

Güney Kore'de yapılan bir anket, Park'a kamuoyu desteğinin de yüzde 5'e düştüğünü ve ilk kez ülke tarihinde bu denli bir düşüş kaydedildiğini ortaya koydu.

Salı günü gözaltına alınan Choi Soon-sil, dün tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkan Choi'un ayrıca kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler