Güney Kore'de Park'ın azil davasında ifade için son tarih açıklandı

Güney Kore'de Park'ın azil davasında ifade için son tarih açıklandı

ANKARA (AA) - Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin azliyle ilgili davaya bakan Anayasa Mahkemesi, iddia ve savunma makamlarına mahkemeye son görüşlerini...

ANKARA (AA) - Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin azliyle ilgili davaya bakan Anayasa Mahkemesi, iddia ve savunma makamlarına mahkemeye son görüşlerini sunmaları için 23 Şubat'a kadar süre tanıdı.

Chosun Daily gazetesinde yer alan habere göre, Baş Yargıç Lee Jung-mi, taraflardan 23 Şubat'a kadar "şimdiye dek öne sürdükleri iddiaları kanıtlarıyla ve anlaşılır şeklide özetlemelerini" istedi.

Gazete, talebi, 13 Mart'ta emekli olacak Lee'nin, davayı bu tarihten önce sonuçlandırma isteğinin göstergesi olarak yorumladı.

Lee, mahkemenin 22 Şubat'a kadar yapılacak ilave duruşmalara makul bir mazeret göstermeksizin katılmayan tanıklara ikinci ifade şansı tanınmayacağını söyledi.

Yakın çevresindeki danışmanların ve bakanların gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturmasının ardından meclis tarafından başkanlık yetkileri elinden alınan Park, şu ana kadar görülen davaların hiçbirinde ifade vermeye gelmemişti.

Davada iddia makamını temsil eden parlamento komitesi üyesi Hwang Jung-geun, yargıçın talebini olumlu karşıladıklarını belirtirken, "Davanın söz konusu tarihe yakın bir zamanda sonuçlanabileceğini umabiliriz." ifadesini kullandı.

Öte yandan Park'ın avukatlarından Lee Joong-hwan talebin "farklı yorumlanabileceğini" öne sürdü. Bu sözler, savunma makamının davada kararı geciktirmek için duruşma sürecini mümkün olduğunca uzatmaya yönelik çabalarını sürdüreceği şeklinde yorumlandı.

Anayasa Mahkemesinden bir yetkili de tüm kanıtların sunulmasının ardından müdafinin son bir savunma talebiyle mahkemenin karşısına çıkabileceği, bu konudaki kararın yargıca ait olduğunu belirtti.

Yargıç Lee, davada kararın ne zaman verileceğine yönelik tahminlerin, mahkeme sürecini olumsuz etkileyebileceğini ifade ederken, tarafları bu konuda yorum yapmaktan kaçınmaları konusunda uyardı.

- Savcılar Başkanlık Sarayında arama yapmak için dava açacak

Öte yandan Associated Press, yolsuzluk soruşturmasını yürüten özel savcıların, Park'ın danışmanlarının Başkanlık Sarayında arama yapılmasını engellemesine karşı dava açmaya hazırlandığını bildirdi.

Savcılar, geçen hafta mahkeme kararıyla arama yapmak için "Mavi Ev" olarak adlandırılan başkanlık sarayına girmeye çalışmış, ancak Park'ın danışmanlarının engellemesiyle karşılaşmıştı. Danışmanlar devlet sırlarının olduğu yerlerde arama yapılmasını engelleyen kanunu gerekçe olarak göstermişti.

Savcılık sözcüsü Lee Kyu-chul, engellemenin yasal olup olmadığına dair Seul İdare Mahkemesinde dava açacaklarını açıkladı. Lee, mahkemenin gelecek hafta bir karara varmasını beklediklerini söyledi.

Park, önceki gün ne zaman ifade vereceğine dair basına sızdırılan haberlere tepki olarak ifade vermekten vazgeçtiğini duyurmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler