Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Devlet Başkanı Bongo:- "Ülkede güvenlik durumunun kontrol altına alınması için gereken her şey yapılacak"

LIBREVILLE (AA) - Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba, "Ülkede güvenlik durumunun kontrol altına alınması için gereken her şey yapılacak." dedi.

Bongo, Gabon Devlet Televizyonu'nda yaptığı açıklamada, "Ülkede güvenlik durumunun kontrol altına alınması için gereken her şey yapılacak." ifadesini kullandı.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Bongo, yaşananların demokrasi ile uyuşmadığını belirtti.

Öte yandan, başkent Libreville'de hafta başında muhalifler ile güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalar, uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, dün de devam etti.

Seçimde yarışan ve Bongo'nun en büyük rakibi olan eski Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ve muhalefet liderinin gözaltına alındığını öne sürdü.

Güvenlik kaynakları, seçimde hile yapıldığını düşünen ve öfkelenen bazı Gabonluların birçok bölgede yağmalama olaylarına karıştığına ve internet bağlantısında sorunlar yaşandığına dikkati çekti.

Bu arada, muhalefete yakın olan iki televizyon kanalının da yayınının kesildiği iddia edildi.

- Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bongo oyların yüzde 49,80'ini, Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin önceki gün Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını aktarmıştı.

Ping, güvenlik güçlerinin başkentteki parti binasına saldırdığını, 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 19 kişinin de yaralandığını ileri sürmüştü. Hükümet yetkilileri ise Ping'in bu iddiasını yalanlayarak, güvenlik güçlerinin, meclise saldıran protestoculara ateş açtığını savunmuştu. İçişleri Bakanlığı da şiddet olaylarına karışan bine yakın kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

ABD ve BM, ülkede yaşananların tedirgin edici olduğunu belirtmiş, Fransa dün, vatandaşlarına Gabon'a yönelik seyahat uyarısında bulunmuştu.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yılları arasında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti. Gabonlular, 2009'daki seçimimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler